idezojelek

Baloldali önfelszámolás

Úgy látszik, a forradalom felfalja saját gyermekeit mondás a francia forradalom óta továbbfejlődött.

Megyeri Dávid avatarja
Megyeri Dávid
Cikk kép: undefined

A legfrissebb baloldali politikai fejlemények alapján sürgős revízióra szorul Francis Bacon mondása arról, hogy a tudás hatalom. Dehogy hatalom a tudás, már ha elfogadjuk a baloldal abszurd optikáját, éppen ellenkezőleg: a tudatlanság a hatalom! Nézzük meg, mi zajlik mostanában az ellenzék balos hordalék-, illetve maradványalakulatainak a háza táján a Jakab Péter-féle botrányoktól hangos Jobbiktól a Momentum és a DK fővárosi közgyűlési méltatlan marakodásáig! Mintha az egész mezőny rohamos zombisodásnak indult volna, holott már előtte sem volt semelyik párt finoman szólva sem a kiművelt emberfők gyülekezete. A katasztrofális választási leszereplésük, hatalmas vereségük inkább csak lökött rajtuk még egy jókorát a teljes eljelentéktelenedés irányába.

A Momentum elnöki tisztéért folyó küzdelemben a titánok harcából például Gelencsér Ferenc került ki győztesen, olyan nagyágyúkat utasítva maga mögé, mint Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes és Hajnal Miklós diploma nélküli közgazdász hérosz. Hogy sport­zsargonnal éljünk, ez már önmagában tekintélyt parancsoló névsor, így a közülük való kiemelkedés azt sejteti, hogy nem mindennapi formátumú tehetségről van szó. És így is van.

Ha beletekintünk az Országgyűlés honlapján közzétett szakmai önéletrajzába, rögtön szembetűnik, hogy méltán előzhette meg például Hajnalt, mert utóbbinál legalább tudjuk, hogy közgazdásznak tanult, Gelencsérnél azonban a megszakított tanulmányok egész sorával szembesülhetünk az ­ELTE-n szerzett nemzetközi kapcsolatok szakértői stúdiumok után. Jó pár balos kollégájához hasonlóan még azt sem tudjuk pontosan, voltaképpen mi akar lenni, ha majd nagy lesz.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Utólag világos, hogy első parlamenti felszólalása, amely a párbeszéd farizeus örve alatt az összes jobboldal-, illetve kormányellenes, elcsépelt gyűlölködési közhelyet felvonultatta, valójában egyfajta kampánybeszéd volt a Momentum elnöki székéért vívott vetélkedésben. Már akkor okkal jegyezhettük meg, hogy még ma is ritkaságszámba megy a baloldal köreiben, amikor valaki ennyire nélkülöz hozzászólásában mindennemű konkrétumot.

Ezeknél előny az önálló gondolat hiánya? – teheti fel a kérdést a jámbor olvasó. Jelentjük, igen! Gelencsér csak egy szimptóma abban a balos törekvésben, hogy a sematikus sablonokkal operáló emberek kerüljenek pozícióba. Az ilyen kezes, kiszolgáltatott, feletteseitől függő politikusokkal ugyanis nincs macera. Kiváló végrehajtók, a legkisebb skrupulus nélkül képesek a tényeket kiiktatva, tetszés szerinti ideig és formában gyűlölködni – természetesen az emberi jogok és más magasztos, csak papíron követett jelszavak nevében.

A Momentum amúgy is unikum a maga nemében. Olyan fiatalosan, rapidul akarnak mindent csinálni, hogy még a saját megroggyantásukat is siettetik. Azért az tényleg szép teljesítmény, hogy egy párt nem túl sokkal a megalakulása után már az önfelszámolással folytatja. Nagy elődjüknek, az SZDSZ-nek jó pár országrohasztási igyekezetben eltöltött esztendő kellett, míg ebbe a végső stádiumba el tudott jutni. Ebből is látszik, hogy a Momentum az a tanítvány, amely messze meghaladja mesterét. Ahogy egy másik, önmagát már régebben felszámoló párt, az MDF még megszűnése előtt JESZ-re változtatta a nevét, a Momentum is felvehetné stílszerűen a NO pártnevet. Ha már az olimpia megfúrása után minden fejlesztésre, fejlődésre nemet mondanak, az új elnevezésben logikusan saját maguk felszámolásának ígérete is benne foglaltatna. Úgy látszik, a forradalom felfalja saját gyermekeit mondás a francia forradalom óta továbbfejlődött, és a forradalmárok immár egymást és saját magukat falják föl.

Borítókép: Gelencsér Ferenc (Fotó: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Szembeszállni a sátánnal

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.