idezojelek

Pénzügyi pajzs

Az áprilisi voksoláson szavazó választópolgárok döntő többsége bölcsen határozott, amikor felhatalmazást adott az Orbán-kormánynak a folytatásra.

Kiss Gergely avatarja
Kiss Gergely
Cikk kép: undefined

Javában dúl a háború Ukrajnában. Városok, falvak válnak a földdel egyenlővé, ártatlan öregek, fiatalok és gyermekek halnak meg, milliók hagyják el otthonukat. Az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciók kivetésével próbálja hátrálásra kényszeríteni Oroszországot, miközben több kormány fegyvereket is szállít a harcmezőre, amellyel leginkább a véres eseményeket nyújtják el. A világ egyes részein éhezés fenyeget, az energia- és nyersanyagárak elszállása pedig a gazdagabb vidékek polgárait is fájón érinti. Mindeközben nem ért véget a koronavírus-járvány, a fertőzöttek száma meghaladta az 532 milliót, míg a halálos áldozatoké a 6,3 milliót. Ilyen körülmények között született meg Magyarország 2023-as költségvetésének törvényjavaslata, amelyet tegnap nyújtott be az Országgyűlésnek a pénzügyminiszter.

Az áprilisi voksoláson szavazó választópolgárok döntő többsége bölcsen határozott, amikor felhatalmazást adott az Orbán-kormánynak a folytatásra. A politikai stabilitás békeidőben is nagy előny, akkor pedig különösen, ha feje tetejére áll a világ. Magyarország nagy esélyt kapott arra, hogy ne sodorják el a körülmények, sőt megmaradhasson mindaz, amelyet az elmúlt tizenkét évben elértünk.

Varga Mihály rendkívül találóan nevezte a rezsivédelem és a honvédelem költségvetésének a jövő évi büdzsét. Ez tömören és egyértelműen fejezi ki azt a célt, amelynek elérése mindannyiunk érdeke. Immáron törvényjavaslat formájában is megbizonyosodhat mindenki arról, hogy amit a kormány ígért, az úgy is van. Azaz: nem lesznek jövőre sem lakossági megszorítások. Egyes baloldali lapok a minap már arról kezdtek cikkezni, hogy az Orbán-kabinet „Bokros Lajostól tanul”. Nagy kínban lehetnek odaát, ha már a saját mumusukkal riogatnak. Ez persze eddig is nyilvánvaló volt, de fájjon emiatt az ő fejük.

Még belegondolni is bizarr, hogy mi lenne most, ha ők kerültek volna hatalomra. Nemhogy 2023-as költségvetés, hanem még kormány sem lenne. Egymás leszalámizásával foglalatoskodnának – ahogy jelenleg is teszik –, az ország pedig úton lenne az összeomlás felé. Biztosra vehetjük, hogy véget érne a rezsicsökkentés, megszűnne a családok kiemelt támogatása, és literenként nyolcszáz forintért tankolhatnánk a benzinkutakon. És jól idomított majom módjára mindent végrehajtanánk, amit a brüsszeli bürokraták parancsba adnak nekünk.

Ne feledjük, a baloldalnak sem szomszédos háborúra, sem járványra, sem nemzetközi válságra nem volt szüksége ahhoz, hogy mindent tönkretegyen maga körül.

Most azonban olyannyira nincs szó megszorításokról, hogy a rendkívüli időkben is folytatódik a gyermekvállalás és a gyermeknevelés kiemelt támogatása. Ideértve a rezsicsökkentés megőrzését, az otthonteremtési programok fenntartását, a családi adórendszer biztosítását és a népszerű kedvezmények elérését. Minderre mintegy 3225 milliárd forint jut a jövő évi költségvetésből.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idősebb korosztályokra is gondol a kormány, a 13. havi nyugdíj mellett fennmarad a nyugdíjprémium intézménye, hogy mindenki részesülhessen a gazdasági növekedés eredményeiből. Az előbbiek mellett nemzeti érdek az ország békéjének a megóvása. Hazánk függetlenségének megőrzése, a lakosság anyagi javainak a védelme és a szövetségi kötelezettségek teljesítése is indokolja, hogy a honvédelemre fordított kiadások 2023-ban elérjék a bruttó hazai termék kettő százalékát. Ezek miatt született meg a rezsivédelmi és a honvédelmi alap. Az érintett cégek extraprofitja jó helyre kerül, mert a pluszpénz olyan területeket erősít meg, amelyekkel az egész ország jól jár.

A 2023-as költségvetés pénzügyi pajzsként véd mindannyiunkat.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter átadja a költségvetési törvényjavaslatot Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.