idezojelek

Hass, alkoss, gyarapíts!

A magyar állam akkor rossz gazda, ha az országot balliberális kabinet irányítja.

Kiss Gergely avatarja
Kiss Gergely
Cikk kép: undefined
Fotó: Lakatos Péter

„Az állam rossz gazda!” Nem tudom, ki emlékszik erre a tételmondatra, de egy biztos: nem érdemes elfelejteni. A balliberális kormányok kis túlzással ezzel az indokkal árusították ki Magyarországot. Tétlenül nézhettük, ahogy kifosztanak. Mert ugye a „békákat nem kérdezik meg…”

És most kicsit merüljünk el a 2010 előtti időszak szomorú valóságában. Ha a múlt könyveinek sárguló lapjait fellapozzuk, akkor a szemünkbe ötlik, hogy 2002 és 2010 között – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő kimutatása szerint – mintegy százkilencven céget privatizáltak a nemzeti vagyonból a Medgyessy–Gyurcsány–Bajnai-kormányok. Adódik a kérdés: mindebből mit nyert az ország, mitől lettünk gazdagabbak mi, adófizető polgárok?

A számok nem hazudnak, tessék megkapaszkodni: mindebből csupán 756 milliárd forint folyt be a költségvetésbe. Ez nagy összegnek tűnhet, de hozzá kell tenni, hogy ezzel együtt óriási maradt az államháztartás hiánya. Hová lett a pénz? Kiket gyarapított? Milyen pártok erősödtek? Ki engedhette meg ezek után magának az álmaiban elképzelt luxust? Kérdések, melyek joggal merülnek fel ilyenkor.

A választ nem tudjuk, azt viszont igen, hogy a féktelen privatizáció ellenére az államháztartás hiánya rendre meghaladta azt a mértéket, amelyet az Európai Unió elvárt Magyarországtól. Tehát dőlt a pénz, de nem oda, ahova kellett volna.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Így talán senki nem csodálkozik azon, hogy a balliberális kormányzás alatt egyetlenegy olyan évet sem élhettünk meg, amikor a magyar államadósság csökkent volna. Noha az „állam rossz gazda” címszó alatt eladták többek között a Postabankot, ahogy több más magyar tulajdonú pénzintézetet. Ekkor verték dobra a Konzumbankot és indították el az FHB Bank értékesítését is. Kiárusították a Mol részvénypapírjait, megváltak az Antenna Hungáriától és a Budapest Airporttól, de magánosították a Malévot is. Minderről már többször beszámolt a Magyar Nemzet.

Ahogy arról is, miszerint a balliberális kormányok a hazai közműszektort sem tartották stratégiailag megkerülhetetlen ágazatnak. A kiárusításnak itt sem volt gátja, külföldi magáncégek és állami vállalatok is kaptak az alkalmon. Ezek szerint az állam csak akkor rossz gazda, ha mögötte a magyar kormány áll. Pontosítsunk: a magyar állam akkor rossz gazda, ha az országot balliberális kabinet irányítja.

Az Orbán-kormány 2010 után ezen a területen is változtatott. A legfontosabb ágazatokban magyar tulajdonba kerültek a cégek. Ez így volt a bankszektorban és az energiaszektorban is. Mintegy hatezermilliárd forinttal nőtt 2010 óta az állami vagyon nyilvántartási értéke, amely mára megközelíti a 18 ezermilliárd forintot.

Tegnapi hír, miszerint a magyar állam közreműködik annak érdekében, hogy a Vodafone Magyarország hazai tulajdonba kerüljön. A gazdaságfejlesztési miniszter ezzel kapcsolatban világossá tette: a 2010 utáni kormányoknak mindig is kitüntetett célja volt, hogy a nemzetstraté­giai jelentőségű ágazatokban a magyar tulajdon arányát erőteljesen növeljék. Ez a kormányzati cél a bank-, az energia- és a médiaszektorban teljesült. Most lehetőség nyílhat arra, hogy a távközlési piacon is jelentős szereplővé lépjen elő egy magyar, állami tulajdoni részesedést is maga mögött tudó vállalat.

A hír mögött érdemes meglátni a gondolkodásbeli különbséget. A baloldal kiárusít, a jobboldal az ország szuverenitását erősíti. A romokból épül fel az ország. Ismét. Van mit megőrizni, van mit helyrehozni. A mának és a jövőnek. A holnap virágai a ma gyökereiből nőnek ki.

„Messze jövendővel komolyan vess öszve jelenkort; Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl!”

Borítókép: illusztráció. A Parlament nemzeti színekkel megvilágított épülete 2022. augusztus 20-án (Fotó: MTI/Lakatos Péter)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A kihívás

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.