idezojelek

Hazánk csatát nyert

Vélhetően nagy csalódást jelent ez a balliberális oldalnak, mert nem érte el végső célját az áskálódásuk.

Kiss Gergely avatarja
Kiss Gergely
Cikk kép: undefined

– Az Európai Unió nem támogatást, hanem törlesztést fizet a részünkre – ezt mondta még tavaly a Magyar Nemzetnek a közösségi pénzekről Lentner Csaba közgazdászprofesszor. Jól fogalmazott, hiszen a magyar piacot a rendszerváltoztatás folyamatában ellepték a nyugat-európai termékek a hazai termelők kárára. Külföldiek kezére jutott szinte minden. A fejlett országokból idetelepülő cégek olcsón kapták a munkaerőt az adókedvezmények mellé, miközben csak úgy áradt ki a pénz az országból. Lényegében feladtuk a belső piac védelmét. Így jutottunk el az uniós csatlakozásig, amely még inkább szabaddá tette az utat a multinacionális vállalatok előtt. Világos és egyértelmű, hogy a professzor miért mondta: van mit törleszteni Magyarország felé.

Másfelől ahhoz, hogy kiegyenlítődjenek az erőviszonyok és a szegényebb tagországok infrastruktúráját fel lehessen zárkóztatni, az Európai Unió támogatást biztosít a közösség államainak. Mindenki befizet a közösbe, a fejlettebbek viszont többet. Ez is része az egyezségnek, amelyet Brüsszelben igyekeznek elfelejteni. Meg azt is, hogy egy időben nyugati cégek sora nyert aránytalanul sok uniós pénzt Magyarországon, azaz: amit a gazdagabb tagállamok adtak, azt a cégeken keresztül vissza is szippantották.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években látványos fejlődésnek indult a magyar gazdaság. Hazánk is egyre több pénzzel járul hozzá a közös kasszához. Az Európai Unió tagországainak munkavállalói, beleértve a magyarokat is, közösen termelik meg azt a forrást, amivel most zsarolják Magyarországot. A balliberálisok leggusztustalanabb húzása az úgynevezett helyreállítási alap pénzeit érinti. Azokat, amelyeket a koronavírus-járványból fakadó válság enyhítésére teremtett elő a közösség. Ehhez hitelfelvétel is társult, erre a magyar kormánynak is áldását kellett adnia. Ezzel hazánk kezességet is vállalt. Azaz: ha egy tagállam a neki jutó összeget később nem tudja visszafizetni, akkor azért nekünk is helyt kell állnunk. Ezt nevezik szolidaritásnak, csak van egy bökkenő: Magyarország eddig egyetlenegy petákot sem kapott a neki járó pénzből.

Mindenki megtanulhatta a balliberális mantrát az elmúlt évtizedekben: ha a Fidesz nyeri a választást, akkor nincs demokrácia Magyarországon, míg ha a másik oldal, akkor valóságos politikai mintaállammá válik hazánk. Brüsszel már a látszatra sem ad, emlékezzünk vissza: az áprilisi országgyűlési választást követően néhány nappal bejelentették: eljárás indul hazánk ellen az uniós pénzek „védelmében”. A magyarok ugyanis már negyedszer voksoltak „rosszul” a szavazáson.

Az Európai Unió a történetének legsúlyosabb energiaválságát éli, és belekeveri magát az orosz–ukrán háborúba. A recesszió réme árnyékolja be a gazdaságokat, sorra függesztik fel termelésüket a gazdagabb államok vállalkozásai is. Tömegek veszíthetik el állásukat. Az árak az egekben, holott a fűtési szezon még el sem kezdődött. Milliók tartanak attól, hogy nem tudják kifizetni a számlájukat. Mindeközben az Európai Bizottság elnöke ukrán zászlónak öltözve szónokol arról, hogy Oroszországot térde kényszerítik a szankciók.

Az Orbán-kormány szerencsére nem vesztette el a józanságát. Biztosította hazánk energiaellátását, és hatósági árakkal védi a háztartásokat, de segít a vállalkozásoknak is. Sőt előremutató és kompromisszumos tárgyalásokat folytat Brüsszellel annak érdekében, hogy a magyar emberek megkapják a nekik járó pénzt. Tegnap kiderült: a megállapodásra van még idő. Vélhetően nagy csalódást jelent ez a balliberális oldalnak, mert nem érte el végső célját az áskálódásuk. Tegnap csatát nyert Magyarország, a munka folytatódik!

Borítókép: illusztráció (Fotó: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.