idezojelek

Történelmi jelentőség

A Karácsony-féle hiperpasszív hídátadással az is a gond, hogy kockáztatja a felújításhoz szánt hatmilliárd forintos állami támogatást.

Cikk kép: undefined

Nemes egyszerűséggel történelmi eseményként hirdette meg a Budapesti Közlekedési Központ, hogy tegnap megnyitották a Lánchíd felújított útpályáját. Karácsony Gergely főpolgármester sem fukarkodott az öndicsérő jelzőkkel a Facebookon: 

Magyarország legbonyolultabb beruházása határidőben, a terveknek megfelelően, a költségkereten belül maradva valósult meg. És ezeknek a szavaknak azért is súlyuk van, mert Magyarországon nem ehhez vagyunk szokva. De ez itt a Lánchíd, Budapest és Magyarország büszkesége, a beruházást pedig a főváros valósítja meg, nem más…

A történelmi jelentőséget némileg csökkenti, hogy a Lánchíd teljes befejezése csak jövő ősszel várható. Nincsenek még készen ­például a járdák és a korlátok, ezért az átkelőn csak taxival, tömegközlekedéssel, motorral vagy biciklivel lehet átjutni. Kocsival és gyalog nem.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Karácsony-féle hiperpasszív hídátadással az is a gond, hogy kockáztatja a felújításhoz szánt hatmilliárd forintos állami támogatást. Azért cserébe ugyanis a főváros vállalta, hogy csak 18 hónapra korlátozza a forgalmat, vagyis ennyi idő elteltével vissza kellene engedni az autósokat is. És bár a BKV buszai ismét áthajthatnak a Lánchídon, a Nap-hegyen lakók máris tiltakozó aláírásokat gyűjtenek, mert hiába a történelmi jelentőségű, friss aszfalt a hídon, a budai oldalon rosszabbul szervezték meg a tömegközlekedést, mint korábban.

Akárcsak a Blaha Lujza tér esetében, a Lánchíd felújításához is megvoltak már a tervek Tarlós István időszakában. Karácsony azonban nem volt elégedett, azokat nem találta elég zöldnek és olcsónak, ezért újraterveztette mindkettőt. Az eredmény ismert: mindkét fejlesztés jelentősen csúszott, csökkent a műszaki tartalom, a költségek viszont elszálltak.

A Blaha Lujza tér átadása annyiban szintén történelmi jelentőségű volt, hogy maga a főpolgármester lőtt hajnali 9-kor egy szelfit a Rókus kórház oldalában lévő nyilvános vécénél, csattanós választ szánva az örök elégedetleneknek, hogy igenis építettek illemhelyet a térre. Ami igaz – kár, hogy még nem működik, így tökéletes szimbóluma Karácsony eddigi tevékenységének.

A magát politikai nagyvadnak tartó főpolgármester ugyanis eddig nem a nemzet fővárosával, inkább saját politikai ambícióival volt elfoglalva. Úgy volt, hogy a 2022-es választásokon ismét ő lesz a baloldal megmentője, végre sikeresen miniszterelnököt faragnak belőle. Ennek érdekében a városházán maga mellé vette Bajnai Gordon kipróbált emberét, Korányi Dávidot, aki nemcsak Budapest városdiplomáciáját szervezte New Yorkból, távmunkában, de bámulatos hatékonysággal hajtott fel egy halom kampánydollárt is. Karácsony azonban, akárcsak az angoltanulást a nyelvvizsgára, ezt is félbehagyta, mosta kezeit, és miután váltig esküdözött, hogy nem teszi, visszalépett Márki-Zay Péter javára.

A történelmi baloldali bukás után ezért Gyurcsány árnyéka még fenyegetőbben vetül Karácsonyra. A Demokratikus Koalíció vezére eddig is a fővárosi cégekbe beültetett emberei révén gyámkodott a főpolgármester felett, de nemrég nyilvánosan is megüzente neki: nem biztos, hogy 2024-ben is szüksége lesz rá. A Fővárosi Közgyűlésben a DK jelezte, a 2023-as budapesti költségvetés annyira ingatag, hogy azt el sem fogadnák, minden felelősséget Karácsonyra tolnak. A főpolgármester pedig igyekszik előremenekülni, baráti interjúkban bizonygatja, hogy nála jobb, sikeresebb közös jelöltet nem találnak.

Talán még azt is megoldja, hogy sikerüljön beüzemelni és működtetni a közvécét a Blahán. Az lenne csak igazán történelmi jelentőségű.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester a Lánchíd felújított útpályájának megnyitóján (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Az igazság a nemzeti erők oldalán áll

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Nem engedünk 56-ból!

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

SPORTSZERŰEN – Trump lecsapta a magas labdát

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Tényleg bukik Izrael, dr. Steinbock?

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.