idezojelek

Nekrológ az MSZP sírjánál

Ez egy előre megírt nekrológ. Ilyet akkor szoktunk készíteni, amikor az elmúlás kétséget kizáróan kopogtat már az ablakon.

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó
Cikk kép: undefined

Ez egy előre megírt nekrológ. Ilyet akkor szoktunk készíteni, amikor az elmúlás kétséget kizáróan kopogtat már az ablakon, talán még lapzárta előtt bekövetkezik, ne akkor kelljen kapkodni. Nem gondolom, hogy Mesterházy Attila volt szocialista pártelnök és miniszterelnök jelölt távozása azonnal kivégzi az MSZP-t is, de az biztos, hogy felgyorsul az agónia, és az MSZMP utódpártja már soha többé nem éri el a Parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mesterházy hosszas mérlegelés után döntött úgy, új utakat keres, mert aktív emberként tenni akar a hazájáért és a baloldalért. Emlékszem, a nyolcvanas évek vége felé sok ezer honfitársam döntötte el egyszer és mindenkorra, hogy be sem lép a döglődő állampárt romjain pipiskedő új formációba. Az volt sokunk véleménye, nem lesz a kommunista kutyából szalonna attól, hogy elhagyja a munkás szót a szocialistának becézett párt nevéből. Aki a hazájáért akart élni, az szakított ezzel a bagázzsal végérvényesen. Sajnos gyanítom, a volt elnök lelépése nem ebből a felismerésből táplálkozott.

A pár napja még a DK-val hírbe hozott Mesterházy most inkább új pártot alapít, mert egyáltalán nem bízik már a huszonhárom éve egyre csak romló viszony helyrehozhatóságában a szocialistákkal. Szerinte sokat szenvedett hazánknak már csak egy karakteres baloldali, szocdem politikára van szüksége a boldoguláshoz. Az új formáció a nemzeti érdekérvényesítésben, a nemzeti modernizációban, a nemzeti szuverenitásban határozottabb álláspontot kíván képviselni az összes eddigi osztódással szaporodott baloldali pártnál, ami nem lenne nehéz, hiszen a többiek bármennyire szeretnék hazafinak beállítani magukat, a nemzeti szuverenitást felszámoló Európai Egyesült Államok tartományaként képzelik el a magyar jövőt. Közben viszont hiába vágta rá az ajtót elvtársaira a szelíd motoros exelnök, továbbra is a szabadság, egyenlőség, testvériség eszméjét állítja pártalapító nekibuzdulása középpontjába, azokhoz hasonlóan, akiket elvileg elhagyni készül. Így az ő szájából ugyanúgy üres papundekligalacsinokként hullanak ki az Isten, a haza vagy a család fogalmai. Teljesen hiteltelen a nemzeti baloldal megteremtésére tett kísérlet, ha nem teszi hozzá, hogy innen kezdve semmi köze a Gyurcsány irányította nemzetrontó bagázshoz.

Ezzel szemben Mesterházy azt állítja, hogy csak a párttagsága változik, az elvei nem. Akkor mennyire vehető komolyan az a kritikája, miszerint már évek óta tévesnek tartja az MSZP vezetésének stratégiáját, nem is hisz abban, hogy lehet ezen változtatni. Ő hol volt idáig? Neki nincs semmilyen szerepe abban, hogy az MSZP már csak árnyéka önmagának, elvesztette országos politikai befolyását, társadalmi támogatását, és úgy tűnik, nincs törekvés sem ennek visszaszerzésére? Nem kellene azon is elgondolkodni, hogy a magyar társadalomnak a szabadság természeti törvényeket is semmibe vevő elmebeteg kiterjesztéséből, az egyenlőbbek érdekében teljesen félremagyarázott egyenlőségből és a terrort a nyakunkra hozó, majd az áldozatok emlékére krokodilkönnyeket hullató plüssmackós szolidaritásból lett egyszer és mindenkorra elege? Régi figurákkal, régi elvek mentén soványka lesz a tervezett megújulás.

A kegyeletsértés minden szándéka nélkül szögezzük le, egy cseppet sem sajnáljuk a Magyar Szocialista Párt eltűnését a politikai süllyesztőben. A romjain sarjadó minden formáció Gyurcsány köpönyegéből bújt ki, és ma is ott lebzsel. Kíváncsian várjuk, hogy egy kiugrott MSZP-s és egy kiugrott DK-s tandemjének Szocialisták és Demokraták elnevezésű próbálkozása valóban hoz-e mégis valami újat a baloldalon. Az agónia végére ez is kiderül.

Borítókép: Mesterházy Attila, az MSZP volt képviselője kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. október 4-én. Jobbról Szakács László volt szocialista párti képviselő (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Szembeszállni a sátánnal

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.