idezojelek

Akciófilm

Zelenszkij egy színész, aki tud elnököt is alakítani meg táncolni is, tud hadvezéresen is nézni meg diplomáciásat játszani.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined
Fotó: Friedemann Vogel

Egy olyan háborúban, amelyben minden bizonytalan, nehéz eligazodni, ki mond igazat és ki hazudik. Persze a háborúk általában ilyenek, ritkán derül ki egyértelműen, kik a jók és kik a rosszak, hiszen akkor valójában egy hollywoodi produkciót néznénk, s nem a való életet. Márpedig az ukrán–orosz konfliktus egy nagyon modern, korszerű viszály, amely szinte üvölt a megfilmesítésért.

A kiszivárgott dokumentumok szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fel akarta robbantani a Barátság kőolajvezetéket, így ütve egy nagyot a magyar gazdaságon. Ez a mondat lényegében aknamező, hiszen a kiszivárgás máris gyanús, nem szoktak ezek az információk csak úgy véletlenül kiszivárogni, mint a tej a hűtőben. Zelenszkij egy színész, aki tud elnököt is alakítani, meg táncolni is, tud hadvezéresen is nézni meg diplomáciásat játszani. Alapvetően idejét azzal tölti, hogy az összes nemzetközi fórumon, legyen az politikai vagy bármilyen közéleti esemény, felszólít mindenkit, hogy támogassák őt. Keresetlen szavakkal küld el mindenkit melegebb éghajlatra függetlenül attól, mit tett az adott ország vagy közösség, további fegyvert és paripát követel, majd bontja a vonalat és lép tovább az ábécében. 

 

Most Németországba utazott, mint egyszeri influencer-akciósztár. 

 

A híradások szerint Rómából indult a filmbe illő akció, a lokális Air Force One egy Airbus A319-es utasszállító volt, és két Eurofighter kísérte Berlinig a drámai hatás kedvéért. Rejtély, izgalom, titok minden egyes epizódban. Zelenszkij az utat természetesen nem jelentette be, sokkal nagyobbat üt így a Nemzetközi Károly-díj átvétele az ukrán nép nevében. Az információk a Twitteren repülnek szerteszét a világba.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem várható el egy influenszertől, hogy értsen valamihez, nem is ez a célja. Lényegében magamutogatás az egész, férfias arcéllel, elszánt tekintettel gyűjteni a követőket, hogy a gyarapodó rajongóhad végül tisztességes csekket és dollárosítható befolyást eredményezzen. De ez nem diplomácia és nem is vezetés. 

 

Ha igaz, hogy a színész-elnök a kőolajvezeték felrobbantásával akarta tönkretenni a magyar ipart, akkor igazán rossz helyzetben van Ukrajna, hiszen vezetője lényegében a Facebookról tájékozódik. 

 

Vannak persze olyan cikkek, amelyek szerint Magyarország Oroszországot támogatja, de jó mindennek a valóságtartalmát ellenőrizni, mielőtt robbantgatunk. Az internet és a közösségi média nem az igazságot közvetíti, hanem a manipulációról szól. Magyarország pedig igyekszik saját érdekeiben eljárni, egyeztetni a szövetségeseivel, dolgozni a béke érdekében, ezernyi szálon biztosítva a gazdaság stabilitását és a magyarok védelmét és boldogulását. Mi szeretjük azt hinni, hogy mi vagyunk a világ közepe, de egyértelmű, hogy ettől azért távol vagyunk, ezt pedig talán Zelenszkij is felismerheti. A kőolajvezeték felrobbantása egy kicsit komolyabb ügy annál, hogy ezzel a magyar gazdaság térdre kényszerül. Nem is robbantották fel. Talán az egész sztori egy hatalmas porhintés az izgalmakra vágyó, tágra nyílt szemekbe.

A háborúban emberek halnak meg, városok pusztulnak el és egész nemzedékeket tesznek vadállatokká a véres események. A béke egyértelmű érdeke mindenkinek, akit érintenek a harcok, csak azokat érint rosszul, akik már vadállattá váltak, vagy szerződésük szerint eljátsszák a hős, a vezető vagy az intrikus belső ellenzék szerepét. A show csak addig szórakoztató, amíg nem tévesztik össze a valósággal, amíg van függöny, s annak legördülése után mindenki hazamehet. Csakhogy 2023 van, a világ pedig egyre inkább a virtuális, nem létező szinten éli mindennapjait, Twitter-forradalommal, online fejlövésekkel.

Borítókép: Az idei Károly-díjjal kitüntetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Jürgen Linden, a kitüntetést odaítélő bizottság elnöke és Sibylle Keupen aacheni polgármester társaságában az elismerés átadási ünnepségén az aacheni városházán 2023. május 14-én. Az 1950-ben alapított díjat az európai egység érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenységért ítéli oda évente Aachen városa (Fotó: MTI/EPA pool/Friedemann Vogel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A kihívás

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.