idezojelek

Két valóság

A pápa szeretetet kapott tőlünk, mi pedig örömmel fogadtuk, hogy ezt a szeretetet átadhassuk.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined
Fotó: Mirkó István

Nehéz felmérni, mit jelentett Ferenc pápa budapesti látogatása az országnak és a szentatyának. Az biztos, hogy történelmi esemény volt, amely rávilágított számos világnézeti különbségre, az ország állapotára, s az egyháznak is tükröt mutatott. Hatalmas tömeg vett részt a pápai misén a Kossuth téren, egy olyan eseményen, amely cseppet se számít 2023-ban nézőcsalogatónak. Igen, az elmagányosodott, hitehagyott és istentelen világban kicsi lángként fellobbant a magyarság hite, amelyben reménykedtünk, de bizonyosságra is szükség volt. Nem annyira elmagányosodott, hitehagyott és istentelen ez a világ, mint azt gondoljuk. A pápa szeretetet kapott tőlünk, mi pedig örömmel fogadtuk, hogy ezt a szeretetet átadhassuk. Felemelő és bátorító volt látni a teljesen fegyelmezett tömeget, ahogy hömpölyög a Kossuth tér környékén, s figyeli a húszéves srác Manchester United-mezben a pápa latin nyelvű imáját. 

A csoda megtörtént. Magyarország Mária országa, s most újra megerősítette ezt a szövetséget a Szűzanyával, ezer évvel Szent István után.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ehhez persze ezt érteni kell, hinni, részt venni a közösségben. Ez ugyanis nem politika, ahogy a pápa látogatásának a lényege sem az. Aki csomót keres a kákán, az minden pápai kijelentést politikai szemüvegen keresztül vizsgál, az utalásokat keres, hogyan bírálta a magyar kormányt az egyházfő valamely szavával, s hosszú cikkekben magyarázza, miért szörnyűséges a jelenlegi helyzet Magyarországon. Ezt valóban meg lehet csinálni, nyilván szükség van egy hatalmas erkölcsi bukfencre vagy nyolcra, csűrni-csavarni a szavakat, hátha logikusnak tűnik a nyakatekert és vágyvezérelt gondolatmenet. A másik, alternatív valóságban Magyarország diktatúra, rettegő, illetve agymosott néppel, a pápalátogatás a politikai legitimáció kísérlete volt, no és persze nincs is Isten, vagyis a pápa sem hisz benne, csak jó színész. A második valóság teljesen virtuális, és abban a térben is terjed. Elszivárog a nemzetközi térbe, objektív színezetet kap, így aki nem volt kint a misén, s a világ másik felén él, annak esélye sincs eldönteni, mi a valóság. Az egyik olvasat pontosan ugyanolyan eséllyel versenyez az emberek szívéért, mint a másik.

Akik bármi módon részt vettek a pápalátogatásban, akár csak gondolatban, a tévé előtt, baráti beszélgetések során, azok a közösség részei voltak, és érezhették, milyen erő is van bennünk. Talán ebből is fakad, hogy a pápa békekezdeményezéssel állt elő a látogatást követően, hiszen itt nyoma se volt haragnak, háborús uszításnak. A pápa és Magyarország együtt kéri a világot, hogy tegyék le a fegyvereket, ne táplálják a gyűlöletet gyűlölettel, mert a világtörténelem során még soha nem sikerült tűzzel-vassal békét teremteni. 

 

Talán szárba szökken a mag. Ha valamikor, most hinni kell benne.

 

Ez nyilván politikai tevékenység, de a politikus is ember, s a pápa is az. Követi az elképzeléseit, s igyekszik a pozíciójából fakadó hatalmat az általa vélt jó cél érdekében latba vetni. Természetesen ez soha nem egyszerű, ezernyi ellenérdekelt fél van, saját tervekkel és célokkal. Ferenc pápa viszont megbizonyosodhatott arról, hogy számíthat az ősi szövetségesre, az ezer éve kitartóan keresztény magyarokra. Így pedig már cseppet sem tűnik olyan reménytelennek a béke iránti vágy. Az a másik valóság azt mutatja, semmi esély. De az a másik valóság csak egy árnykép, amelyet céllal, mesterségesen hoznak létre, digitális utómunkával feljavítják a mai kor Pelikán Józsefei. Pedig nincs igazuk. Az élet igenis lehet habos torta, ha mi magunk azzá tesszük.

Borítókép: Ferenc pápa a Kossuth téren (Fotó: Mirkó István)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.