idezojelek

Némaság

Mivel lényegében mindenkinek hosszú távon a béke az érdeke, Magyarország természetes szövetsége az Apostoli Szentszék.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined

Az Apostoli Szentszék világi diplomáciájának alapköve a konfliktusok békés elrendezése. Minthogy az egyházi állam nem törekszik saját hatalmi befolyásra, nem érdeke, hogy bármilyen háborúban valamelyik fél mellé álljon, egyetlen céljának azt tűzi ki, hogy a harcolók letegyék a fegyvereket. Ehhez pedig tehetség, elkötelezettség és hit szükségeltetik, de az egyház épp azért áll kétezer éve Isten és az emberek szolgálatában, mert a szükséges adottságokkal rendelkezik. A szentszéki diplomácia néma, nincsenek sztárjai, akik nagy fórumokon előadásokat tartanak és időnként megfenyegetnek valakit. Matteo Maria Zuppi vatikáni diplomata se harcias feltételekkel tárgyalt Joe Biden amerikai elnökkel, hogy rábírja a háború befejezésére. 

A cél a feszültség csillapítása és az alternatív megoldások megkeresése lehet, amely nagyon sok szálon fut, és kívülről szinte egyik se látható. Épp ezért hatékony, mert itt az érdekek helyett az értékekre és az emberek életére koncentrálnak a tárgyalók.

A keresztény országokban az összes plébánia tud információt szolgáltatni a helyzetről a diplomácia számára, a jószolgálati tevékenységet pedig szinte kizárólag a különböző egyházak végzik, nem beszélve azon maroknyi civil szervezetről, amelyek nem politikai okokból, fedőtevékenységként fogják fel az emberek mentését. A Szentszék soha nem kérkedett a diplomáciai sikereivel, hiszen azzal önmagát helyezné előtérbe, és a jövendő missziókat veszélyeztetné. A találkozó Joe Bidennel azonban nem véletlenül került be a hírekbe. Ez is bizonyítja azt, hogy a nagyon csendes szentszéki diplomácia kőkeményen dolgozik azon, hogy béke legyen Ukrajnában.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A béketervről Budapestről hazatérve tett említést Ferenc pápa, azt is megjegyezve, a misszió részleteiről nem fog beszélni. A nemzetközi fórumokon Magyarország az, amely megpróbálja maga köré gyűjteni azokat az országokat, amelyek nem hódoltak be a háború istenének, hanem józan ésszel elfogadják, csakis a béke hozhat megoldást a konfliktusra. A magyar álláspont egyértelmű és változatlan. A csendes és nagyon kiterjedt szentszéki diplomácia ugyanezt az álláspontot képviselve a maga módján tesz azért, hogy végül letegyék a fegyvereket. Pletykálnak különböző békeajánlatokról, amelyeket Kijev kapott, de visszautasított.

Talán igazak, talán hamisak ezek a híresztelések, de előbb-utóbb valami módon mégiscsak le fognak ülni a harcosok egy asztalhoz, és ki fogják dolgozni a megállapodást.

Nem, egyetlen érintett se fogja kiemelni, hogy a pápa küldöttei segítettek nyélbe ütni a békeszerződést, s az is biztos, hogy Magyarország se kapja meg a háborús héjáktól vagy sajtójuktól az elismerést, hogy eltökélten dolgozott a kiegyezésért. Ez nem is olyan műfaj, ahol hálát vár el valaki. A valódi elismerés a béke lesz, amely lehetővé teszi az építkezést és boldogulást. A nagy, színpadias viták asztalt csapkodó diplomatái maguk is szerepet játszanak, a hazájuk által megszabott utat követik, függetlenül attól, személyesen mit gondolnak. 

A folyosók diplomatái elejtenek megjegyzéseket azzal kapcsolatban, miként próbálnak maguk is részt venni a kiegyezésben, csak a helyzet most nagyon bonyolult. A mobiltelefonok diplomatái pedig köszönő üzeneteket küldenek a maroknyi, de lassan azért növekvő béketábornak, hogy tartsanak ki, de ezt az sms-t töröljék azonnal, nehogy később bajt okozzon. Mivel lényegében mindenkinek hosszú távon a béke az érdeke, Magyarország természetes szövetsége az Apostoli Szentszék. A Szentszéknek pedig Isten és a hagyományos, de rendkívül sokatmondó némaság.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Pillanatképek a tébolyult Európából

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Így kell harcolni Magyar Péter ellen

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A gonosz Hook kapitány

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

A baloldal eldobta a zsidókat

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.