idezojelek

Őzike

De nincs vége a történelemnek, egyesek remekül sáfárkodtak a nekik juttatott tálentummal, másoknak ez kevésbé sikerült.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined

Recseg-ropog az ismert világrendünk, egyesek szerint egy folyamatos, nagyon modern és észrevehetetlen világháborút élünk át, de túl sokat figyelünk a mindent elöntő álhírzuhatagra, így úgy képzeljük, béke van. Az ENSZ BT öt állandó tagja a második világháború győzteseiből került ki, máig elvben ők döntenek az igazán nagy dolgokról. De ez 78 éve volt, a szerzett jogukat elveszíteni nem hajlandó gigászok pedig csak kozmetikázták a rendszerüket, az egyik Kína helyett a másik Kína jött, Szovjetunió helyett Oroszország. A rendet pedig mindenki fogadja el.

A nagy hazugság az, hogy nem lehet másképp, mert a világon ez a rendszer tartja fenn a békét. A valóságban India ma már nem csak arról ismert, hogy tehenek kérődznek a főúton és kicsi majmok verekszenek a fákon.

India sajátos jellegű és politikai berendezkedésű atomhatalom, amelynek nincsenek globális ambíciói, de helyet akar a döntéshozók asztalánál. Kína mindig gigászi volt, szintén nem akarja megmondani, ki hogyan házasodjon Paraguayban vagy milyen filmeket nézzenek a kanadaiak, de ismeri saját erejét. A két dudás értelemszerűen nem szokott jót jelenteni egyetlen csárdában sem, nem beszélve a harmadik, igazi globális fenegyereknek tekinthető Oroszországról, így a BRICS se tekinthető teljesen működőképes, alternatív ENSZ-nek. De olyan közösségnek igen, amely alkalmasint példát mutathat; van másfajta törekvés is, nagyon komoly szereplőkkel, hogy a világ ne úgy haladjon, ahogy Washington akarja.

A régi tagok, Oroszország, Kína, India, Brazília és Dél-Afrika maguk mellé veszik Szaúd-Arábiát, Argentínát, Etiópiát, az Egyesült Arab Emírségeket és Iránt. A listát tekintve kiderül, itt még a tagok között is alapvető érdekellentétek vannak, így nem várható, hogy egységesen lépnek fel minden kérdésben. De bizony felnőttek azok az országok, amelyeket ideológiai-politikai okokból páriának neveztek a nyugati körökben, gunyorosan lenézve az etióp sárviskókat és a brazil favelákat, no meg az őrült iráni síitákat. A tömbösödés ideje lejárt, a hidegháború vége szétdarabolta a világot.

De nincs vége a történelemnek, egyesek remekül sáfárkodtak a nekik juttatott tálentummal, másoknak ez kevésbé sikerült. Nem minden állam nézi ugyanúgy távolabbi környezetét, nem mindegyik próbálja behálózni az egész világot.

Ez alapve­tően angol viselkedésmód, amelyet az amerikaiak folytattak és tökélyre fejlesztették. A BRICS kibővítése azonban figyelmeztetés, hogy sokan vannak a megerősödött és aktív országok, amelyek nem fogadják el a fennálló rendet. Hol van a kétszázmilliós Indonézia, a hasonló nagyságú Nigéria, a világ harmadik legnagyobb gazdasága, Japán? Európa egy-egy tagállama könnyen legyint rájuk, de ha egy erdőben szembejönnének velük ezek a marcona óriások, törékeny őzikeként ugranának be az aljnövényzetbe.

Az európaiak elegánsak, gyönyörűek, de sokkal több bennük az esztétikum, mint a valódi teremtő érték. Amíg az euró­pai cégek Ázsiában gyártatnak, mert idehaza drága kifizetni a munkabért, az üzemeltetési költségeket, jogokat biztosítani a szakembereknek, hagyni, hogy elmenjen mindenki szabadságra és alkalmasint megtalálja új önmagát új identitásában, a távoli keleten legyártják az európai megrendelők dolgait és még tízszer annyit saját maguknak. Ezeket a termékeket valaha eladták, ma már felhasználják. Mert nekik is kell a csúcsmobil, a divatos ruha, a csillogó ékszer. Kína már nem biciklizik, de képes volt ötven évig biciklizni, hogy ma már ne kelljen. India pedig az Alpokban veszi fel azokat a jeleneteket, ahol a filmjeiben a főhős Kasmírban futkározik a hóban, mert biztonságosabb.

Úgyse tudja senki, mi a fene az a Chamonix.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Az ABBA-tól a nem bináris senkiig

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

„Mit röhögtök, magatokon röhögtök!”

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Pillanatképek a tébolyult Európából

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.