idezojelek

Marslakók

Az ösztönös zsenik itt élnek köztünk, a mi feladatunk megtalálni őket, s nem hagyni, hogy elvesszenek. Mert mi, magyarok még mindig marslakók vagyunk.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined

A jövőt nem lehet megjósolni, de a jövőnket fel lehet találni, vélte Gábor Dénes, egyik fizikai Nobel-díjasunk. Ő is feltalálta, amit lehetett, megelőzte a korát, nélküle ma nem lenne hologram. Krausz Ferenc pedig nem sokkal későbbi utódaként odatette a maga feltalálását azoké mellé, akik kikövezik az emberiség útját a jövő felé. A tudományos Nobel-díjak ugyanis olyan kövek, amelyeken minden alapul, amelyekre felépítjük az életet. Ha mindenki csak azt mondaná vissza, amit valaha tanult, semmiféle fejlődés nem volna lehetséges. Krausz Ferenc olyan zseni, aki az alapok elsajátítását követően vakmerő és ösztönös gondolkodással létrehozott egy tudományágat, s ezzel kibővítette a közös tudásunkat, irányt mutatott a jövő felé. Még nem tudjuk, merre haladunk, de az biztos, hogy Krausz Ferenc nélkül nem tudtuk volna, hogy az az ösvény is létezik. Krausz Ferenc egy magyar tudós.

Miért fontos ez? Mert ez a mi ajándékunk az emberiségnek. Amellett, hogy el kell ismerni Ausztria és Németország szerepét a Nobel-díjban, Krausz Ferenc móri származású, oda járt gimnáziumba, majd az ELTE-n és a Műegyetemen tanult. Olyan tudós, akivel együtt lehetett utazni a villamoson, a budapesti utcán sétált, s a fiatal és tehetséges egyetemistából olyan kutató vált, aki feltalálta a jövőt. Mondhatni, ez a magyar titok. Rejtély, hogy miként születnek meg ezek a korszakalkotó ötletek, mi vezet oda, hogy egy magyar rájön valamire, megvalósítja és az működik. Az ország még fel se fogta, hogy Karikó Katalin megkapta az orvosi Nobel-díjat, másnap a bizottság pedig újra egy magyar kutatót hívott fel telefonon, hogy díjazza az eredményeit.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha nem volt ilyen, két nap, két magyar Nobel-díjas. Nekünk pedig ezt meg kell becsülnünk, közösségként, országként, mert a díjak Magyarország nevét is öregbítik. Nem tudjuk, hogy a most az iskolapadban ülő kisgyerekek közül lesz-e újabb Karikó Katalin vagy Krausz Ferenc, lesznek-e olyan eltökéltek, olyan zseniálisak, olyan állhatatosak, mint a két említett. De az esély adott, igenis létezik az a magyar spiritusz, amely minduntalan hozzáad az emberiség történelméhez.

A két Nobel-díj egyben önbizalmat is adhat az összes tudóspalántának, hogy nagyon nagyot álmodjon. Ez ugyanis nem pénz kérdése. Ha valaki olyan céltudatos és zseniális, mint a két mostani díjazott, akkor meg fogja találni a pénzt, amelynek segítségével kidolgozhatja az ötletét. Nem különösebben lényeges, hogy Krausz Ferenc Németországban, Karikó Katalin pedig Amerikában dolgozik, ott érte el az eredményeket, amelyeket most díjaztak. Az a díj üzleti része. A nagy kutatóintézetek versengenek a zseniális kutatókért, akik hírnevet szereznek nekik, de ezzel nem jár együtt a kutatók lelkének megszerzése. Ők megmaradnak móri, illetve szolnoki születésű magyar embereknek, egyértelmű identitással.

Nehéz elképzelni ennél szebb és nemesebb országimázs-javító lépést. Természetesen vannak, akik mindig mindenben a rosszat találják meg, hiszen ők szomorú és eltévelyedett emberek, akik nem tudnak kiszabadulni az alantas politizálás gondolatköréből. Ez most kivételesen nem politika, hanem büszke hazaszeretet és a közösségi élmény átélése. Igen, a magyarok kitaláltak valamit, ami előre viszi az emberiséget, valamit, amit mások nem tudtak kitalálni. Az ország irányítói pontosan tudják és látják, hogy a tudomány milyen gránitszilárdságú alapot ad, nem is kérdés, hogy további Krausz Ferenceket és Karikó Katalinokat akarunk kinevelni mindannyiunk örömére. Az ösztönös zsenik itt élnek köztünk, a mi feladatunk megtalálni őket, s nem hagyni, hogy elvesszenek. Mert mi, magyarok még mindig marslakók vagyunk.

Borítókép: Krausz Ferenc fizikus (Fotó:MTI/EPA/Szilágyi Anna)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

„Mit röhögtök, magatokon röhögtök!”

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Pillanatképek a tébolyult Európából

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Így kell harcolni Magyar Péter ellen

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.