idezojelek

A bolgár példa

A csütörtöki mérkőzést megelőző hercehurca jól is jöhet, ha tanulunk a bolgárok példájából.

Pajor-Gyulai László avatarja
Pajor-Gyulai László
Cikk kép: undefined
Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly

Olyan ez nekünk, mint egy időutazás. Nem a nagyon távoli múltba, mindössze tizenöt–harminc évet kell visszaugranunk, hogy nagyon is ismerősnek tűnjön mindaz, amit a bolgárok műveltek az utóbbi másfél hétben. A tragikum és a nevetségesség határán mozogva huzakodtak egymással azon, hogy hol legyen a magyar válogatott elleni Európa-bajnoki selejtező, akad-e olyan stadion, amelyben biztonságosan meg lehet rendezni a mérkőzést, az ország labdarúgása szakmai és morális szempontból szemlátomást elképesztő mélységekbe süllyedt, és ha nem érintene minket ez az ügy, akár szánakozva mosolyoghatnánk is rajtuk.

Ahogyan tették ezt velünk mások néhány évtizede. Ezelőtt tizennégy évvel az AC Milan magyar ligaválogatott elleni barátságos mérkőzésének sajtófőnöke lehettem. A legnagyobb gondot az okozta, hogy a lebontásra ítélt Puskás Ferenc Stadion mely szektoraiba kínálhatunk fel jegyet annak veszélye nélkül, hogy kockáztatnánk a szurkolók testi épségét. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy olasz újságíró a sajtóteremben faxot keresett, azt kellett neki mondanom, hogy a legközelebbit a bécsi Práter Stadionban találja. De emlékezetes történet volt az is, amikor 2001-ben a Bordeaux nem akart az ütött-kopott, vasvázas lelátós, debreceni Oláh Gábor utcai „stadionban” edzeni, a franciák arra a szabályra hivatkoztak, hogy joguk van megismerkedni a meccs helyszínével, és nem hittek a fülüknek, amikor megtudták, ott vannak, bizony, ez lesz az.

Óriási botrány kerekedett még 2010 szeptemberében abból, hogy a moldávok elleni meccsre a szűk keresztmetszet miatt lassan ment a nézők beléptetése a Szusza Ferenc Stadionba, sokan csak a szünetre értek fel a tribünre – és még hosszan sorolhatnánk a szégyellni való példákat. A futballunk tekintélye, infrastruktúrája, morális tartása, anyagi háttere egyenlő volt a nullával ahhoz képest, hogy hova szeretett volna eljutni, és bizony nem volt az sem olyan nagyon régen, amikor éppen a bolgárokat irigyeltük, akik csaknem harminc éve, 1994-ben negyedikek lettek a világbajnokságon, ahova mi 1986 óta ki sem jutunk.

Mára nagyot fordult a világ. Nekünk nem tisztünk elemezni, ők miért és hogyan zuhantak vissza évtizedeket, ez legyen az ő bajuk, számunkra sokkal fontosabb, hogy közben mi felzárkóztunk a modern kor követelményeihez.

A létesítményeink világszínvonalúak, a felnőttválogatottakról pedig mindent elmond, hogy a bolgár győzelem nélkül áll a csoportja utolsó helyén, a szövetség retteg a szurkolók haragjától, a magyar a csoport első helyének a legnagyobb esélyese, a szurkolók rajongása pedig ott tart, hogy a jegyek árusításának kezdetén percek alatt összeomlik a rendszer a túlterheléstől. Orbán Viktor miniszterelnök éppen a napokban jegyezte meg, hogy a Puskás Aréna kapacitását talán nagyobbra kellett volna tervezni hatvanezernél, mert rendre akkora az érdeklődés. Ki hitte volna ezt tizenöt-húsz évvel ezelőtt?

Azt most aligha kell különösebben taglalnunk, hogy a bolgárok sportszerűségből mennyire leszerepeltek. Ez is motiváció lehetne a legyőzésükre, ha szükségük lenne ilyen rendkívüli ösztönzőre a magyar játékosoknak. Szerencsére nincsen. Mindez azonban felhívja a figyelmünket arra, hogy az idő valóban mennyire forgandó, és ezért tilos megelégedni a ma sikereivel. Abból, hogy most éppen a háttér és a felnőttválogatott rendben van, nem magától értetődő, hogy ez lesz évtizedek múltán is. Aki a profi sportban egy percre is megáll, az óhatatlanul lemarad. A csütörtöki mérkőzést megelőző hercehurca jól is jöhet, ha tanulunk a bolgárok példájából, mert az nem kérdés, hogy számunkra a futball milyen hihetetlenül fontos. Egyszer már nagyot estünk a magasból, hagyjuk meg ezt most már másoknak. 

Borítókép: labdát szerez a Magyarország–Bulgária mérkőzésen (Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.