idezojelek

A bukás barátai

Ukrajna is felkerült arra a listára, amelyen a tetszőleges belpolitikai helyzetekben fegyverként forgatható témák sorakoznak.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined

Ukrajna is felkerült arra a listára, amelyen a tetszőleges belpolitikai helyzetekben fegyverként forgatható témák sorakoznak. Klímaváltozás. Izrael. Jogállamiság. A fekete életek számítanak. Ez a lista elég hosszú és szomorú, mert fontos témák válnak áttetszővé, értelmetlenné a médiazajban. Ukrajna Karácsony Gergely főtanácsadója szerint a demokráciáért és az emberi jogokért küzd, így természetes, hogy támogatni kell EU-csatlakozását. Kendernay János suhint az Ukrajna feliratú karddal, hogy bebizonyítsa, a magyar kormány álláspontja vállalhatatlan, hiszen aki nem áll Ukrajna mellett, az értelemszerűen elutasítja az emberi jogok védelmét, és a szabadság ellensége. Régi trükk, egyben borzasztóan unalmas. Ugyanis ahogy Karácsony Gergely, úgy Kendernay János is percember, egyáltalán nem foglalkozik azzal, ami a feladata volna, ellenben állandó politikai harcot vív saját kormányával. Így válik Ukrajna, ez a mindenféle szempontból bukott állam ­amolyan tündöklő demokráciává. De csak papíron.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem megy oda senki, hiszen háború van. Viszont egy nagyon könnyen körülhatárolható, azonosítható kör saját önző politikai érdekeit követve bátor és becsületes hazafinak nevezi Volodimir Zelenszkijt, aki egyedül küzd a medvével, szeme előtt pedig csakis az ukrán nép boldogulása lebeg. Egy párhuzamos univerzumban Zelenszkij az a diktátor, akit idegen hatalmak ültettek a gengszterek által irányított, ezer sebből vérző Ukrajna élére, elvette a kisebbségeknek járó jogokat, hipernacio­nalista, már-már fasiszta jellegű irányítást valósított meg, betiltotta az ellenzéket és megszüntette a választásokat a háborús helyzet miatt. Tényleg csak az a kérdés, milyen irányból nézzük a tragédiát, amely a szomszédban zajlik. Mivel ez több fórumon elhangzott, a magyar baloldal több képviselője is leszögezte, az ördöggel is szövetkeznének az Orbán-kormány megbuktatása érdekében. Ezért aztán Ukrajna még nem is annyira rossz, bár persze a lelküket az is könnyen elviheti magával.

Ebből a pozícióból ugyanis nagyon nehéz kikeveredni. Aki a jelenlegi Ukrajnát meghívná az EU-ba, mert erre érettnek tartja, az egyszerűen hazudik. Az Európai Unió egyik alapvetése a béke fenntartása, ezért is veregeti meg saját vállát a közösség, néha még Nobel-békedíjat is kap azért, mert nem mészárolja le saját magát. Így aztán behívni egy nem demokratikus, háborúban álló országot, amelynek a vezetője folyamatosan fegyvert követel mindenkitől, nem tűnik előremutatónak, már csak biztonsági szempontból sem. Ez a racionális megközelítés. Csakhogy ezek a Kendernay-félék nem így gondolkodnak, nekik tényleg sem a másik ember élete, se a közösség boldogulása nem számít, csakis a hatalom. Ők hangsúlyozták a humanitárius érzelmeket akkor, amikor megjelent a migránsáradat a keleti határokon, és szívjóságból befogadták a martalócokat, akik azóta is dúlnak Nyugat-Európában. Természetesen a racionális hangok akkor is azt mondták, ebből baj lesz, és ne hazudozzunk arról, hogy emberi kötelesség segíteni mindenkin, aki át akar jönni a határon és le akar telepedni Európában. A racionális hangokat kikiáltották nácinak, barbárnak, mert akkor az volt a baloldali-liberális közösség érdeke. A mi határkerítésünk még gyilkos volt, az osztrákoké már elfogadható, sőt előremutató biztonsági elővigyázatosság.

Most az osztrák kancellár is azt mondja, Ukrajna ne jöjjön a közösségbe. Néhányan ilyenkor hümmögnek, a kezüket morzsolgatják, s megvárják, hogy Magyarország vétózzon, mert akkor nekik nem kell.

Persze Ausztria is megteheti ezt, ha már az ábécében előrébb van. Csak vétózni, az nem valami osztrákos.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

„Mit röhögtök, magatokon röhögtök!”

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Pillanatképek a tébolyult Európából

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Így kell harcolni Magyar Péter ellen

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.