Élő közvetítés
Szlovénia
ÉLŐ
Dánia

idezojelek

Az arany eksztázisa

A mi modern világunkban a nukleáris fegyver már nem a védekezést szolgálja, hanem a fenyegetés felerősítését.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined
Fotó: -

A nukleáris fegyverek valaha nem voltak alkalmasak a támadásra, az elrettentés eszközei voltak, amelyek féken tartották a világégés feltörő lángjait. A nemzetközi rendszer úgy épült ki, hogy mindenki sakkban tart mindenkit, az összes főkolompos fegyvert tart a többiek fejéhez, így senki se képes megmozdulni, csak várják, hogy valami történjen. 

Amolyan mexikói felállás ez a helyzet, de sajnos csak rosszak és csúfak vannak az arénában, a jók azért imádkoznak, hogy ne történjen semmi, és elégedjen meg mindenki a neki juttatott arannyal. 

Ennek a rendszernek ma már csak a keretei léteznek, ugyanis a nukleáris fegyverek támadó funkcióját senki se tartja elfogadhatatlannak. Kétszer már megtörtént, miért ne lehetne újabb atomtámadás? A szellem egykor kiszökött a palackból, máig bírta az emberiség józan része tartani a dugót, amely már egyáltalán nem tartotta stabilan a gonosz lelket odabenn. Aztán valahogy úgy esett, hogy elerőtlenedett az a kéz, amely a békéért tartotta a dugót. Ma a háborút várjuk.

A mi modern világunkban a nukleáris fegyver már nem a védekezést szolgálja, hanem a fenyegetés felerősítését. Valaha mindenki kötelezte magát, hogy elsőként nem vet be ilyen eszközt, ez az ígéret ma már nem hangzik el. 

A franciák is megmutatják az egyik olyan rakétájukat, amellyel tudnak nukleáris robbanófejet szállítani, az oroszoknak is most jutott eszükbe kipróbálni hasonló készségeiket, és ez mind-mind arra szolgál, hogy senki se moccanjon, csak összeszűkülő szemmel, rémülten figyelje a többieket. 

Lengyelország eközben jó eséllyel arra készül, hogy olyan radarrendszert vásárol óriási pénzért az amerikaiaktól, amellyel képes lesz megvédeni Ukrajna bizonyos területeit. Ez ugyan még mindig nem támadás, de azért már nagyon közel áll ahhoz, és orosz részről is könnyen annak tekinthetik. A technológia létezik, a NATO pedig nem lépte át az ukrán–lengyel határt, de a légvédelmi rakétáik meg tudják tenni. A többi a diplomaták feladata, hogy úgy magyarázzák ezt a lépést, hogy ne legyen belőle háború.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

De ez egy álnaiv álláspont. Nem az a célja a diplomatáknak, hogy béke legyen, épp ellenkezőleg. Addig kell ütni a vasat, amíg meleg, s addig kell folyamatosan provokálni a másik felet, amíg az tesz valami visszavonhatatlant. A háborús uszítás örök módszere. Mivel itt még az sem egyértelmű, hányan állnak egymással szemben, s ki adja a fegyvereket a másik kezébe, haljon meg először az, fel kellett építeni egy nagy rendszert, amely a háborút menedzselni tudja. Pontosan ugyanúgy, mint a migrációs válságot is kezelik, menedzselik, intézik, követik, de megállítani senki se akarja, szóba se kerül, hogy meg kellene oldani a problémákat. A problémák ugyanis aranyat fialnak, sok-sok aranyat, már csak a sírt kell megtalálni, amelyben ott lapul a kincs.

A kutatáshoz pedig zsoldosokat vesznek fel, akik beülnek a parlamentbe, itt-ott felszólalnak, politikai pártokat alapítanak, és harsogva érvelnek gazdáik érdekében, idegen szavakkal és szólamokkal, ismeretlen háttérrel és pénzből. De egyívású mind, országhatárokat átívelően ugyanazt a hatalmat szolgálják, néha maguk se tudják, épp hová szólította őket az arany eksztázisa. 

Néhány millió emberélet tényleg nem túl nagy ár nekik néhány millió dollárért cserébe, főleg mert a halottakat nem ismerik, a pénzt pedig szeretik. 

A pénz hatalmat ad, a hatalom pedig pénzt. Kiváló módszer, évezredek óta gyakorolják a gazfickók, és mindig meghalnak miatta rengetegen. Régen is ugyanilyen veszélyes volt a világ, ugyanilyen gátlástalan gazemberek vitték mások bőrét a vásárra, csak nem lehetett online követni a mészárlást. 

Ez egy bolond világ.
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A valódi hírek Brüsszel szerint

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Képeslapok a mai Európából

Deák Dániel avatarja
Deák Dániel
idezojelek

Letisztult a kép, két nagy erő maradt

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Történelmi győzelem után

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.