idezojelek

Virtus

A magyar diplomácia és Orbán Viktor hat nap leforgása alatt háromszor lepte meg Brüsszelt, méghozzá elég alaposan.

Szőcs László avatarja
Szőcs László
Cikk kép: undefined
2024. 07. 08. 4:58
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Hagyja már, hogy békében háborúzhassunk! – a szép oximoront egy méltatlankodó őrnaggyal mondatja ki a katalán Joan Sales a spanyol polgárháború nagyregényében, a Csalóka dicsőségben. De mintha Brüsszel szőrehullajtott, obsitos korifeusai – akiknek amúgy már az utódait is megnevezték – is éppen ezt üzenték volna a múlt pénteken Moszkvába látogató Orbán Viktornak, hogy ne zavarja tovább a köreiket. A történetesen éppen katalán–spanyol Josep Borrell, valamint a belga Charles Michel. 

Pedig nehezen képzelhető el, hogy a magyar kormányfő – az Európai Tanács legrégebben hivatalban lévő, legrutinosabb tanácskozója – ne tudná, mire terjed ki és mire nem a soros uniós elnökség hatásköre. Persze Borrell és Michel is nyilván tudja, hogy ő is tudja, de azért óvodások módjára nyafognak egy sort, mintha legalábbis a körteformát csenték volna el az orruk elől a homokozóból, nem pedig Európa békéje lenne a tét. Borrell azt is megjegyzi dörgedelmében: az unió „kizárja a hivatalos kapcsolatfelvételt az EU és Putyin elnök között”.

Ezzel a hozzáállással valóban nehéz lenne kikecmeregni a háborúból. Kérdés persze, Borrell és Michel esetében a sarzsijukat érintő szerepféltésük az erősebb tényező, avagy a páni félelmük: valaki még a végén stikában kijárja itt a békét, mielőtt az amerikai mélyállam valamely képviselője erre engedélyt adna nekik: „Halló, Mr. Europe? Nincs több dollár, most jött el az idő! Peace! Peace!” (Joe Bident, ezt a lejárt szavatosságú biodíszletet, aki most éppen a Fehér Házban lakó fekete nőnek kiáltotta ki magát, nyugodtan ki is hagyhatjuk a számításból.)

Ám az eurokraták nem számoltak a dacos magyar virtussal. A magyar diplomácia és Orbán Viktor hat nap leforgása alatt háromszor lepte meg Brüsszelt, méghozzá elég alaposan. 

Az első a miniszterelnök múlt keddi békemissziója volt Kijevbe, a második a pénteki Moszkvába. Közhely, hogy a személyes kapcsolatfelvétel – diplomáciai virágnyelven „a kommunikációs csatornák megnyitása” –, az egymásra tett benyomások, a másik szempontjai iránt tanúsított megértés, az időnként akár túlzónak is mondható gesztusok, ha nem is elsőre, másodszorra vagy harmadszorra, de végül is hasznosabbnak bizonyulnak, mint az elzárkózás és sajtón keresztüli üzengetés. 

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Igaz ez a Zelenszkijjel és a Putyinnal való diplomáciai kapcsolattartásra is. Amikor Madeleine Albright egykori amerikai külügyminiszter negyedszázada azt mondta Kim Dzsong Ilnek, a jelenlegi észak-koreai vezető apjának Phenjanban: „örülök, hogy itt lehetek az önök csodálatos városában”, akkor valójában aligha örült, és 63 éves fejjel azt sem gondolhatta, hogy életében nem látott még szebbet Phenjannál. Virágnyelven azt akarta közölni: az Egyesült Államok tárgyalópartnerként tekint Észak-Koreára. 

A laikusoknak kiismerhetetlen diplomáciai eszköztárban Orbán Viktor még többször is szerszámosládája mélyére nyúlhat a magyar EU-elnökség fél éve alatt. 

Az általános felhördüléssel szemben pedig elismeréseket is begyűjtött, mint Robert Fico szlovák kormányfőé, ami jól jöhet az e heti NATO-csúcsértekezlet előtt. Vagy véleményformálói oldalról Roger Köppelé, aki szintén elismerte a magyar kormányfő békemisszióját. Ő nemcsak főszerkesztője, hanem tulajdonosa is a Die Weltwoche svájci hetilapnak; ez tehermentesíti a fősodor különösen német nyelvterületen súlyos béklyója alól.

A harmadik meglepetéssel ma szolgál Orbán Viktor. Ütőképes EP-frakcióvá állt össze a Fidesz szervezésében a Patrióták Európáért. A szuverenista európaiak közös hangon szólalhatnak meg Strasbourgban. Mindezeken felül pedig készülőben van a következő meglepetés is – a békemisszió folytatódik.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Gyalog galopp – német verzió

Deák Dániel avatarja
Deák Dániel

Magyarország nincsen egyedül!

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Miért tört ki a harmadik világháború?

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Őrültek a rácsok mögött

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.