Ezer sebből vérzik a Tesco-vezér politikai ízű vádaskodása

Érthetetlen, miért próbálja a valaha volt legsúlyosabb válságát élő vállalatóriás magyarországi vezetője az Orbán-kormány nyakába varrni a felelősséget.

MNO
2015. 01. 20. 15:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A portál keddi elemzésében szedte össze a csaknem 100 éves Tesco sosem látott mélyrepülésének okait: a hazai piacon az olcsó diszkontáruházak szorongatják, globálisan pedig a felpörgő internetes kereskedelem, így 2013 óta folyamatosan csökken az áruházlánc bevétele, a 2013-as felére zuhant a profitja, ráadásul eladósodottsága miatt a Moody’s hitelminősítő várhatóan jó időre a bóvlik közé száműzte a vállalat adósságbesorolását.

Erre tett rá újabb lapáttal, hogy a brit rendőrség könyvelési csalás miatt nyomozást indított az óriásvállalat ellen, miután szeptemberben kiderült, a Tesco 263 millió fonttal becsülte túl 2014-es hazai bevételeit. A cég vezérigazgatója lemondott, az új menedzsment pedig komoly intézkedésekkel próbálta csökkenteni a költségeket: többek között 2014-re nem fizet osztalékot, visszafogja a befektetéseket, és amellett, hogy 49 tervezett üzletét nem nyitja ki, az Egyesült Királyságban 43, Magyarországon 13, Csehországban pedig 2 boltját zárja be.

A Portfolio.hu szakértői elemzése tehát rávilágít, hogy a Tesco hanyatlásának fő okai a szektor zsugorodása mellett elsősorban a nagy-britanniai malőrök voltak (miközben Magyarországról könyvelési trükkökkel milliárdokat talicskázhattak ki).

Jó kérdés, hogy ennek ellenére a magyar Tesco-vezér a 13 hazai bolt bezárásáért miért a magyar kormány tervezett lépéseit – a vasárnapi zárva tartást és a megkövetelt nyereségességet – próbálja felelőssé tenni, mondván ezek kényszerítették rá a vállalatot a félezer magyar dolgozó szélnek eresztésére?

Vajon tudja a Tesco-vezér, hogy ezzel gyakorlatilag átvette a PM, vagy még inkább a vasárnapi nyitva tartásért lobbizó Gyurcsány-párt érvelését, amely szerint a kormány említett intézkedéseivel „munkahelyeket vesz el az emberektől”?

És vajon mi lehet az oka annak, hogy Nigel Jones apparátusával szinte politikai szereplővé lépett elő a kormány lejáratását célzó fizetett kampánnyal?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.