Tizenhét intézmény állhat Lázár „halállistáján”

Míg a Design Terminál sorsa nem dőlt el, úgy tűnik, a Balassi Intézeté és a Fogyasztóvédelmi Hatóságé igen.

BO
2016. 02. 24. 14:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előterjesztésben azok szerepelnek, melyeknél egyértelmű az a szándék, hogy feladatköreik kormányhivatalokhoz és minisztériumokhoz kerüljenek, ha a szerdai kormányülésen elfogadják a javaslatot. A többi, mint írják, még vita tárgyát képezi.

A 2016. július 1-jétől várhatóan megszüntetésre ítélt intézmények listája a következő:

Hatósági jellegű elsőfokú feladataik a fővárosi és megyei kormányhivatalokhoz, illetve egyes esetekben a járási (fővárosi, kerületi) hivatalokhoz, míg a másodfokú feladatok a minisztériumokhoz kerülnek – közölte az Index. A feladatokkal együtt megy az állomány és az infrastruktúra is.

Egyes feladatok esetében indokolt, hogy a megszüntetendő központi hivatal általános jogutódja ne a minisztérium, hanem más szerv legyen. Az ilyen szervezetek között lesz például a HM Beszerzési Hivatal és a Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Amik önállóan működnek tovább:

Az első hírek háttérintézmények felülvizsgálatáról december végén láttak napvilágot, majd Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter január 21-én jelentette be, hogy 73 állami, országos háttérintézmény, illetve költségvetési szerv szűnhet meg vagy kerülhet az illetékes tárcák alá a bürokráciacsökkentés jegyében. A Vs.hu még aznap megszellőztette az intézmények listáját.

A bejelentés után az intézményeken belül uralkodó feszültségről és pánikról lapunk is írt, melynek okai között az átszervezés huzavonáján felül azok is szerepelhetnek, hogy az átvettek bére jóval alacsonyabb lehet, míg a végkielégítésekkel számolók a 75 százalékos különadó miatt aggódhatnak.

A Vs.hu ugyanakkor arról írt február elején, hogy nagyon jó üzlet lehet a megszüntetés, mivel így több értékes ingatlan üresen maradhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.