Századvég-akták: „a maszatolás folyik tovább”

Kikerültek a netre a Századvég-akták, így már nem csak újságírók kutathatják, mire kapott több milliárdot a cég.

Lakner Dávid
2016. 04. 25. 19:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vs.hu cikksorozata után a Társaság a Szabadságjogokért oldalára hétfőn kikerültek a Századvég-akták, amiket korábban Joó Hajnalka újságírónak kellett kiperelnie a Miniszterelnökségtől. A huszonegy gigabájtnyi anyag rögtön le is terhelte a jogvédő szervezet szervereit, így később a Pirate Bay-re is feltöltötték az iratokat. Az összesen 4,1 milliárd forintért készített tanulmányokat a korábban az Origónál dolgozó Joónak három évbe került megszereznie: 2012-ben perelte be értük a Miniszterelnökséget, a Fővárosi Törvényszék pedig két évvel később előírta az adatok kötelező kiadását. Lázár Jánosék igyekeztek húzni az időt, fellebbeztek, és még a Kúria tavaly novemberi ítélete után is azt mondták, megvárják a döntés írásban történő beérkezését.

Az iratok reggeli nyilvánosságra hozatala után nem sokkal egyébként megszólalt a Századvég, de nem az aktákról volt szó közleményükben, hanem arról adtak hírt, hogy az április 14-én kézhez vett jogerős ítélet szerint Mellár Tamás 2014-ben valótlanul állította a Népszabadságban, hogy „a miniszterelnök tanácsadói érdemi munkavégzés nélkül vették fel a minisztériumtól utalt pénzt”. Közölték, Mellár tehát megsértette a Századvég Gazdaságkutató Zrt. jó hírnevét. Mellár ugyanebben az interjúban állította, hogy azért jött el a Századvégtől, mert rájött: „az egész műhely csak egy pénzmosoda.”

Kerestük az ügyben a közgazdászt is, aki beszámolt róla: első fokon még ő nyert, az ítélet szerint a Századvégnek közszereplőként tűrnie kell a keményebb véleményeket is. A másodfokú ítélet közlése szerint még márciusra datálódik, de fellebbeztek a Kúriához, és hajlandóak akár Strasbourgig menni az ügyben.

Mellár állította, a nemrég nyilvánosságra került iratok sem épp állítása ellenkezőjét bizonyították. Az aktákkal kapcsolatban lapunkkal közölte, azok jó, hogy kikerültek. Sokszor feltupírozták őket, minden háttéranyagot beszámítottak, a legfontosabbat viszont nem lehet látni szerinte: hogy melyik megrendelésnek mi lett az eredménye, egyénileg hogyan számoltak el ezekkel. Kérdés így szerinte továbbra is, arányban áll-e mindaz a munka, amit az egyes ügyekben végeztek, azzal a pénzzel, amit kaptak érte. Valódi, érdemi vizsgálatra ez a kiadott anyag kevéssé használható, „a maszatolás folyik tovább” – vélte Mellár.

A Századvég még 2011 decemberében szerződött a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, a Vs.hu szerint viszont egy külső cégnek kiszervezett februári közvélemény-kutatáson túl az első anyagok csak márciusban készültek el.

A közel 78 ezer oldalnyi anyagot végül hét pendrájvon adták át. Bár Lázár János egyértelművé tette, hogy a nyilvánosság mit jelent, lapunk február elején már hiába próbálta elkérni az iratokat, jogilag képtelen érvelésbe ütközött: a Miniszterelnökség állította, a törvényszéki döntés csak Joó Hajnalkára vonatkozott. Így a Magyar Nemzet is feljelentést tett az ügyben. A Budapesti Rendőr-főkapitányság V. kerületi kapitánysága ezt követően nyomozást rendelt el közérdekű adattal való visszaélés gyanúja miatt, ám mint szombaton beszámoltunk róla, ezt április 7-én megszüntették. Szerkesztőségünk a döntés miatt panasszal élt, kérelmeztük a határozat hatályon kívül helyezését.

A Vs.hu a megkapott dokumentumok alapján áprilisban cikksorozatot indított a Századvég-aktákról, részletesen beszámolva a közvélemény-kutatásokról, illetve a tanulmányokról. Kiderült, a cég jócskán adhatott le a megrendelő számára felesleges anyagokat. Egyes közvélemény-kutatásokban minden adatot mindennel összevetettek, így kijött az is, hogy aki szokott termelői piacra járni és elégedett vele, az MSZP-szavazó lehet, aki pedig elégedetlen, az LMP-s vagy KDNP-s. Igencsak felduzzaszthatták az anyagokat, sok gyorsjelentést is leadva a kutatással. Harminchatossal szedték a szöveget, diagramok kerültek külön oldalakra, és az SPSS programmal lefuttatható összevetéseket is néztek: ezáltal könnyen lehet létrehozni oldalak ezreit.

Nem csak az oldalszámok bővítésével nehezítették az áttekinthetőséget: a Wordben készült dokumentumokat PDF-fájlokká alakították, így lehetetlenné téve a bennük való keresést, és még a nyomtatás funkciót is inaktiválták. A szöveg átkonvertálásával azt sem lehetett látni, a 2012 és 2014 közötti dokumentumok melyike mikor keletkezett, és milyen módosításokat hajtottak rajta végre.

Több tanulmányában ugyanakkor meglehetősen kritikus hangot ütött meg a Századvég: lesújtó képet festettek például az egészségügy állapotáról. A 2014 szeptemberében az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából készített tanulmány szerint a kórházak 2012–13-as állami átvételekor kijelölt célok részben, korlátozott sikerekkel valósultak meg. Nem sikerült az alapellátás rendszerszintű fejlesztése, az egészségfejlesztés területén nem alakult ki országosan is kiterjeszthető, fenntartható modell. Több javaslata is volt a Századvégnek: a hálapénzt az ismert okok miatt elvetette, de a szabad orvosválasztásért fizetendő díjat megfontolta, illetve a hosszabb várólistákat is jó eszköznek tartotta arra, hogy többen vegyenek igénybe magánellátást, és a szakmailag nem indokolt orvos–beteg találkozókat el lehessen kerülni. Strukturális átalakításokat is javasolt a Századvég: minden ötödik kórházi ágy ment volna, és 30-35 integrált egészségügyi térség létrehozását vetették fel.

A kulturális életen belül is több támadási felületet láttak a Századvégnél: úgy vélték, a Magyar Művészeti Akadémia térnyerése, és Fekete György személye számos konfliktus forrása lehet. Az állami szerepvállalás erősödését egyenesen a „centrális politikai erőtérre” hivatkozva bírálták, és a kormány mögött álló szellemi bázis elfordulásától tartottak. Tették mindezt egy 2012 decemberében készült elemzésben, míg 2013-ban már Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott projektjét, a Nemzeti Könyvtárat találták káros ügynek. Szerintük problémás volt például, hogy külön könyvet szenteltek Tormay Cécile-nek, mert a hasonló előképek rehabilitálásából „a kormány aktuális értékszempontjaira lehet következtetni.” Ezután 2013 áprilisában az elhibázott kitüntetés-politikát bírálták.

A minisztériumok munkájával kapcsolatban sem rejtette véka alá véleményét az elemzőintézet: az Emmi esetében például úgy látták, a Klik kockázatokat hordoz, pozitív döntését nem tudta kommunikálni a kormány. A gyógyszerkassza csökkentését kockázatosnak, a nyugdíjemelést a szavazatvesztés elkerülése érdekében szükségesnek látták a 2012 júniusában készített komplex kormányzati helyzetértékelésben. Az egyszerűsített honosítást nagy sikernek, a magyar EU-elnökséget kommunikációs bukásnak látták külügyi téren. A közigazgatás-fejlesztést újrahangolták volna, és a rendőrök számának növelésével látták kifoghatónak a szelet a Jobbik vitorlájából. Nem mondhatni, hogy ne figyelmeztettek volna előre a pedagógustiltakozásokra: mint írták, helyi ellenállások alakulhatnak ki a megszokott intézményi struktúrában történő változások miatt.

Természetesen kitértek a sportra is: az Emmi kétéves munkájáról készített 2012-es elemzésben azt írták, az empatikus kormányfő képét kell erősíteni, olcsóbb, válságállóbb sportpolitika szükséges. Még itt is kritikusak voltak: „A választókban leginkább az a kép él a magyar sporttal kapcsolatban, hogy az a miniszterelnök számára fontos, a kormányfő szereti a futballt, de ebből a korlátozó erejű kliséből az elmúlt két évben nem sikerült kilépni.” Egy 2013-as kutatásból kiderült az is, hogy a többség nem állt a stadionépítések mellett, de 2012-ben a válaszadók hatvan százaléka elutasította a röviditalok árusításának korlátozását is. A sajtó is megkapta a magáét: a jobboldali médiát korszerűtlen, elmaradott mamutként láttatták 2013 januárjában, és keresték a választ arra, miért a baloldal uralja a blogpiacot. A Századvég többek között az Echo TV-t, a Magyar Hírlapot, a Magyar Nemzetet és a Hír TV-t is azzal találta be, hogy szerinte nem nyitottak a technológiai újításokra. Az elemzők a jobboldali újságírás szakmai színvonalán is köszörülték a nyelvüket. A Századvég felvetett továbbá olyan ötleteket egy 2012 szeptemberi tanulmányban, amikkel az emberek hangulatát javítani lehetne, főként a mindennapi problémákra koncentrálva.

Felmérték a foglalkoztatáspolitikát is 2012 áprilisában, itt már a kormányra nézve kedvezőbb dolgokat is tapasztalva: a munkaerő-kereslet növekedése márciusban már két hónapja tartott, és három hónap után csökkent a munkanélküliek száma is: igaz, mindennek bőven volt köze a közfoglalkoztatáshoz is. A közvélemény-kutatás megállapította, hogy a válaszadók 74 százaléka találta hasznosnak a közfoglalkoztatást, és 69 százaléknyian mondták, hogy állásuk elvesztése esetén elvállalnák a közmunkát. Kiderült egyébként ismét, hogy nem túl rózsás a helyzet munkafronton: több mint 56 százalék nem érezte biztonságban aktuális állását, és csak 14 százalék gondolta a munkahelyét abszolút állandónak. A megkérdezettek 44 százaléka mondta, hogy vállalna munkát külföldön három hónapnál hosszabb időre, és csupán 25 százalék gondolta azt: munkahelye elvesztése esetén három hónapon belül találna új állást.

A Vs.hu is belefutott ugyanakkor egy problémásabb leleplezésbe: beszámoltak róla, hogy a 2014 májusában leadott Ifjúságkutatások Magyarországon nagyban támaszkodott a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet gondozásában korábban kiadott írásra. Bauer Béla, Németh Adél és Szabó Andrea szövegét hozták fel, miközben Bauer korábban Facebook-oldalán számolt be róla: megkereste levélben a Vs.hu újságírója a feltételezett plágiummal, ő pedig tájékoztatta, hogy jó ideje a Századvégnek dolgozik. A Vs.hu utóbb frissítette is cikkét, leszögezve, hogy mindkét szöveg Bauer munkája, egyben elnézést kérve a tévedésért.

A Századvég amúgy is rápörgött a bocsánatkérésekre: április 12-én arról számolt be, hogy a Vs.hu még egy 2014-es cikk állításáért volt kénytelen bocsánatot kérni. A Századvég kutatási igazgatója, Orbán Balázs pedig a Bauer-poszt megosztásában azt közölte: jóhírnév-sértésért sorban kell bocsánatot kérni a Századvégtől, és „lesz nagyobb hal is” a Vs.hu-nál. Orbán egyben hozzátette: „a nyilvánosságra hozott anyagokból kiderült, hogy mégse vagyunk olyan hülyék, mint azt szerették volna láttatni, sőt, néha keményebb a kritikánk, mint az ellenzéki sajtónak.”

A Századvég-aktákról a Vs.hu cikksorozatának indulása óta mi is írtunk részletesebben, ezeket az írásokat ide kattintva olvashatják el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.