Hollik István: Mikor mond le Fekete-Győr András?

Gyurcsány kiadta az ukázt a momentumos képviselőnek.

2024. 02. 21. 16:00
FEKETE-GYÕR András
Budapest, 2023. május 30. Fekete-Gyõr András, a Momentum képviselõje kérdést tesz fel az Országgyûlés plenáris ülésén 2023. május 30-án. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Tegnap Gyurcsány kiadta az ukázt, hogy semmiért nem kell vállalni a felelősséget. Fekete-Győr András ma teljesítette is. Ahelyett hogy lemondana, miután a bíróság elítélte őt!”  – írta közösségi oldalán Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, másodfokon egy év börtönbüntetésre ítélték Fekete-Győr Andrást, a Momentum korábbi elnökét egy 2018-as ellenzéki demonstráción eldobott füstgránát és az azt követő lökdösődés miatt. A büntetést a bíróság két év próbaidőre felfüggesztette. Szarvas Koppány Bendegúz, a párt másik tagja esetében maradt a felfüggesztett szabadságvesztés.

A volt momentumos elnök szerint az, hogy részt vett a tüntetésen, annyit jelent, hogy élt a véleménynyilvánítás szabadságával, ám továbbra is hivatalos személy elleni erőszaknak számít a feladatukat ellátó rendőrök felé füstgránátot dobni.

Fekete-Győr András az ATV műsorában úgy nyilatkozott, szerinte jelenleg ő egy koncepciós per áldozata. Úgy fogalmazott:

Egy koncepciós eljárásban vagyunk. Azok, akik megélték az államszocialista időket, talán láttak vagy olvastak ilyenekről.

A politikus vádaskodásba kezdett, gondolatmenetében kitért arra, hogy másodfokon az ügyészség hozzáállása miatt találták bűnösnek, miközben a műsorban – helyesen – az is elhangzik, hogy az ítéleteteket nem az ügyészség, hanem a bíróság hozza meg.

Ifjabb Lomniczi Zoltán alkotmányjogász lapunknak azt mondta, Fekete-Győr András morálisan egyértelműen méltatlanná vált arra, hogy a közügyek gyakorlásában részt vegyen.

Aki hivatalos személy elleni erőszakot követ el csoportosan, két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő,

a büntetési tétel mérlegelése kapcsán a bíróság ugyanakkor figyelembe szokta venni a súlyosbító és az enyhítő körülményeket is – mutatott rá az alkotmányjogász.

Borítókép: Fekete-Győr András a parlamentben (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.