Szárnyal a magyar ipar, jók a kilátások

Az ipari termelés áprilisban 10,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, az előző hónappal összevetve 2,4 százalékkal nőtt.

MNO
2014. 06. 12. 7:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adatok megegyeznek a június 5-én közölt előzetes számokkal. Az ipari termelők belföldi értékesítése a december óta tartó folyamatos csökkenés után áprilisban 3,8 százalékkal nőtt, az exporteladások 9,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Az év első négy hónapjában a termelés volumene 8,9 százalékkal, az ipari export eladások 7,4 százalékkal nőttek a múlt év azonos időszakához képest, a belföldi értékesítés viszont 1,4 százalékkal elmaradt attól.

Az élelmiszeripar kibocsátása 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben, amiben szerepet játszott, hogy az idén áprilisra, tavaly pedig márciusra esett a húsvét. Az élelmiszeripar belföldi eladásai 14,8 százalékkal szárnyalták túl a tavaly áprilisit, és az export is 9,6 százalékkal nőtt.

A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés csaknem háromtizedét adó járműgyártás kibocsátása 21,6 százalékkal emelkedett, a közúti gépjármű gyártásában még ennél is magasabb, 32 százalékos volumennövekedést mért a KSH. Az ágazat exportja 19,1 százalékkal nőtt és a belföldi értékesítés is 40,1 százalékkal emelkedett, amiben nyilván benne van a beszállítók teljesítménye.

Három évig tartó visszaesés után már második hónapja emelkedett a második legnagyobb (a feldolgozóiparban 11 százalékos súlyú) alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása: áprilisban a kibocsátás 7,8 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban, amihez elsősorban az elektronikus fogyasztási cikkek gyártásának több mint 25 százalékos bővülése járult hozzá. Idén először az ágazat belföldi eladásai is nőttek 2,2 százalékkal, míg az export 5,7 százalékkal haladta meg a tavaly áprilisit.

2014 áprilisában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 6,5 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 18,2 százalékkal, az új exportrendelések 4,8 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 18,4 százalékkal haladta meg a tavaly áprilisit. Az export rendelésállomány 18,3, a belföldi rendelések 21,2 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest. Ezzel kapcsolatban a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében megjegyzi: jók a magyar ipar jövőbeli kilátásai.

 

„Áprilisban szinte az összes feldolgozóipari ágazat jobban teljesített, az év első négy hónapjában pedig minden régióban bővült az ipar, tehát földrajzilag és szerkezetében is egészséges volt az ipari növekedés”. A legnagyobb mértékű növekedést – 22,5 százalék – ebben az időszakban a Nyugat-Dunántúl produkálta, elsősorban Győr-Moson-Sopron megye teljesítményének köszönhetően – írja az NGM kommünikéje.

A Nemzetgazdasági Minisztérium olyan erős és versenyképes gazdaságot igyekszik építeni Magyarországon, amely mindenki számára sikert és lehetőséget teremt – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter június 11-i budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen bemutatta a tárca államtitkárait. Kiemelte az újraiparosítási politika kidolgozását és végrehajtását annak érdekében, hogy Magyarország legyen a régió egyik legversenyképesebb országa, és növekedési központtá váljon.

Varga elmondta: a vállalkozásokat tevékenységük bővítésére és egyre gyorsuló innovációra ösztönzik majd, miközben törekednek az európai uniós források hatékony felhasználására, és továbbra is fegyelmezett költségvetési és pénzügypolitikát folytatnak.

Szintén június 11-én derült ki, hogy továbbra sem lesz jelentős inflációs nyomás az Erste és az ING makroelemzői szerint, akik úgy vélik, hogy bár az év végére 2,2 százalék körülire gyorsulhat az infláció, az éves átlagos index igen alacsony lesz. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közölt adatai szerint április után májusban is 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest. Áprilishoz képest 0,2 százalékkal mérséklődtek az árak.

Mint arról korábban beszámoltunk, javítottak hazánk gazdaságának növekedési előrejelzésein a londoni pénzügyi elemzők a közép-európai térség második félévi kilátásairól készített prognózisukban. Kiderült: a növekedés minősége és dinamikája is javulásnak indult. Nem most korrigáltak először a szigetország szakértői.

Ismert, a KSH adatai szerint a hazai össztermék (GDP) 2014 első negyedévében 3,5 százalékkal nőtt éves összevetésben. Ez megegyezik a múlt hónapban közölt előzetes becsléssel. Ennek hatására a nagy londoni házak az előző, részleges GDP-becslés közzététele után felfelé korrigálták a magyar gazdaságra adott növekedési prognózisaikat az erőteljes első negyedévi teljesítmény alapján.

Már a magánszektorban is látszik a beruházások beindulása – kommentálták banki elemzők a Központi Statisztikai Hivatal adatait, amelyek szerint tovább nőtt a beruházások növekedési üteme, és az idei első negyedévben a volumenindex 22,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.