Rendkívüli kormányzati intézkedés jöhet a DRB ügyében

A FEOSZ pert indít. A nemzetgazdasági miniszter szerint jól szervezett körről lehet szó az ügyben. Közben rendben kinyitottak a fiókok.

RZ
2015. 02. 27. 7:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Siklós ki tudja fizetni a hivatali dolgozók, az intézményi alkalmazottak és a közmunkások márciusban esedékes bérét, az önkormányzat hosszú távú működésének biztosítására azonban megoldást kell találni – mondta a város független polgármestere pénteken, sajtótájékoztatón.

Marenics János szavai szerint az érintettek a jövő héten megkapják a pénzüket. Hangsúlyozta: ez annak köszönhető, hogy a város új számlavezető bankja, az OTP a várható adóbevételek 30 százalékáig forrást biztosít az önkormányzatnak, egy most esedékes 30 millió forintos állami támogatás már nem a DRB-hez, hanem a Magyar Államkincstárhoz érkezik, a kincstár pedig megállapodott a munkaügyi központtal a 150 közmunkás bérének kifizetéséről.

Hozzátette, a 300 helyi családot érintő, 10-11 millió forint összegű segély „bennragadt a DRB-nél”, de néhány napon belül ebben az ügyben is döntés születik.

A Tigáz segíteni akar azoknak az ügyfeleinek, akiknek a Buda-Cash Brókerház és a kapcsolódó bankok hatósági vizsgálata miatt fizetési nehézségeik adódnak, a társaság a fogyasztók jelentkezését kéri.

Közleményük szerint minden tőlük telhető módon segíteni fogják azokat az ügyfeleiket, akiknek a vizsgálat miatt időszakosan pénzügyi nehézségei lettek, és ezért nem tudják rendezni a gázszolgáltatás díját. A társaság arra kéri bajba került fogyasztóit, hogy ha a Buda-Cash ellen folyó eljárás miatt fizetési problémáik vannak, akkor azt szükség szerint időben jelezzék a Tigáz ügyfélszolgálati elérhetőségein.

Rendben kinyitottak a Buda-Cash-ügyben érintett DRB regionális bankcsoport fiókjai pénteken, az MTI tudósítóinak körképe szerint nincs jelentős sorban állás.

A ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank Miskolc belvárosában található fiókjánál kora délelőtt nem volt sor, 3-4 ügyfél volt bent ügyet intézni. A DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank pécsi fiókjai előtt pénteken az előző napokban tapasztaltakhoz képest sokkal kevesebb, mintegy tucatnyi embert várakozik folyamatosan, hogy hozzájusson pénze egy részéhez. Az ügyfelek türelmesek, rendbontás sehol sem tapasztalható.

A BRB Buda Regionális Bank minden fiókja kinyitott pénteken – közölték a BRB bicskei központjában az MTI telefonos érdeklődésére. Az MTI tartózkodó tudósítója Csákváron és Vértesbogláron azt tapasztalta, hogy a helyi bankfiók nyitása előtt már 15-20 ember várakozott. Bicskén is folyamatosan érkeztek az ügyfelek a bankba, de sorállás nem volt délelőtt.

A DDB Dél-Dunántúli Takarék Bank kaposvári fiókjainál péntek délelőtt már nyoma sem volt az előző napi tumultusnak, mindenhol fogadták az ügyfeleket. Az egyik pénzintézet előtt két polgárőr sétált fel-alá, de dolguk nem akadt, még várakozó ügyfelek sem voltak. A bank biztonsági őre készségesen ajtót nyitott az MTI tudósítójának is, bent egyetlen ügyfél volt, egy középkorú nő, aki a kialakult helyzetről kérdezte az alkalmazottat, majd a most megszabott határig, azaz 60 ezer forintig pénzt vett ki a számlájáról.

A csákvári önkormányzat kérésére a helyi cégek előre befizetik a város új számlájára a márciusban esedékes helyi adókat, a polgármester ugyanakkor nehéz időszakra számít, miután a település számláját eddig a BRB Buda Regionális Banknál vezette. Illés Szabolcs (Fidesz–KDNP) Csákvár polgármestere az MTI-nek elmondta: mintegy 41 millió forintjuk ragadt a bankban. A város már szerdán új bankszámlát nyitott az OTP-nél.

Megjegyezte, hogy az önkormányzat felhívására a helyi vállalkozók a márciusban esedékes iparűzési- és gépjárműadójukat már az új számlákra utalják, és előre teljesítik azokat. Az önkormányzati dolgozók és a közfoglalkoztatottak fizetését, valamint a segélyeket a Magyar Államkincstár letéti számlára helyezte, azokat határidőre ki tudják fizetni. A városvezető kiemelte: nehéz időszakra és likviditási problémákra számít, mert nem tudni, hogy az előre befizetett pénzek meddig elegendőek.

Vál község hivatalos honlapján arra kérte az önkormányzat a lakosságot, hogy a Buda Regionális Bank felé semmiféle befizetést ne teljesítsenek, az interneten keresztül se utaljanak az önkormányzat adószámlájára, a kiküldött adócsekkeket pedig ne fizessék be a postán. Bechtold Tamás polgármester tájékoztatása szerint a településnek 17 millió forintja ragadt a bankszámlán.

Tessely Zoltán a térség fideszes országgyűlési képviselője az MTI kérdésére elmondta: a csákvári és a váli önkormányzat mellett civil szervezetek és alapítványok kerültek még nehéz helyzetbe, mert a BRB-nél vezetik számlájukat.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) haladéktalanul pert indít a fogyasztók érdekében a Buda-Cash Brókerház Zrt. és az érdekeltségi körébe tartozó DRB bankcsoport ellen, továbbá beavatkozóként perbe hívja a Magyar Nemzeti Bankot is. A szervezet közölte, hogy a részleteket sajtótájékoztatón pénteken jelenti be.

A Buda-Cash-ügy teljes körű felülvizsgálatára hozta létre a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium a közös munkabizottságot, amelynek három belügyminisztériumi és három nemzetgazdasági minisztériumi tagja van – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken a TV2 Mokka című reggeli műsorában. Hozzátette: elkezdték megnézni, hogy az állampapírok – amelyek sok mindenhez fedezetként szolgáltak – megvannak-e még. Megjegyezte: lehet, hogy már csak fiktív módon van fedezet bizonyos ügyletek mögött.

Rámutatott arra, hogy a munkabizottság nem nyomozó hatóság. A munkabizottságban azt szeretnék elérni, hogy lehetőség szerint az állami intézményeknél ne legyen fennakadás, ne maradjanak ellátás nélkül. A munkabizottság feladata lesz az információátadás is, példaként említette a miniszter, hogy már közölték az érintett önkormányzatokkal, nyissanak új számlát, ahová a kincstár utalni tud.

Az államnak, a kormánynak most az a dolga, hogy megnézze, az állami intézményeket milyen kár érte, 84 önkormányzat számlája ragadt bent az érintett pénzintézetekben. A legfontosabb, hogy márciusban a bérek, a szociális juttatások, támogatások kifizetésre kerüljenek – hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter. Hozzáfűzte, hogy 52 nemzetiségi önkormányzatnak is a pénze az érintett pénzintézeteknél van, de még fel kell mérni, hogy fizetésekről vagy dologi kiadás fedezetéről van-e szó – tette hozzá.

A miniszter felháborítónak nevezte, hogy korábban éveken keresztül lehetett adatokat hamisítani, úgy vélte: valószínűleg jól szervezett körről van szó, ha a felügyelet elől el tudták titkolni az információkat. Felidézte: 2009-ben volt egy törvénymódosítás, amely lehetővé tette, hogy öt évente kelljen egy ilyen céget átvilágítani, az új felügyeleti vezetés hivatalba lépésével már az első vizsgálatoknál kiderültek a „disznóságok”.

Furcsa módon ugyanazok az emberek kerülnek elő az ügyben, akik korábban már eltüntettek pénzt, köztük közpénzeket is a nyilvánosság elől – mondta Varga Mihály. Példaként említette a Globex volt vezetőjét, Gyarmati Jánost, a Buda-Cash korábbi vezérigazgatóját. Adódik a kérdés, hogy akivel kapcsolatban egyszer már bűncselekmény felmerült, vagy pláne akivel szemben jogerős bírósági ítélet van, az mit keres még a gazdasági életben, hogyan lehet rá pénzt bízni – fogalmazott a miniszter.

A kormányzat célja most az, hogy biztosítsa a jövő héten esedékes kifizetéseket azoknál az önkormányzatoknál, amelyek a DRB bankcsoportnál vezették számlájukat – mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára péntek reggel a Kossuth rádióban.

Az államtitkár elmondta: a Magyar Államkincstár minden hónapban 26-án utalja ki az adott havi támogatást az önkormányzatoknak, ekkor kellett volna utalni annak a 84 önkormányzatnak is, amelyeknek a DRB bankcsoportnál van számlája. Most ez nem történt meg, hanem az önkormányzatoknak nyitottak egy alszámlát az államkincstárnál, és a pénz ott van.

Tállai András kifejtette: azt kell fölmérni, hogy elegendő-e ez az összeg az önkormányzatoknak arra, hogy a jövő héten tudjanak adni fizetést, juttatást, segélyt. Ha nem elegendő, akkor rendkívüli kormányzati intézkedés kell, erről még pénteken meglesz az összesítés, és készítenek egy előterjesztést a miniszterelnöknek, hogy ezek az önkormányzatok rendkívüli juttatást kapjanak.

Arra a kérdésre, hogy hosszabb időszakra is kell-e készülni ilyen intézkedésekkel, az államtitkár azt mondta, hogy most a jövő héten esedékes kifizetések biztosítása a cél, a következő feladat lesz felmérni az önkormányzatok beragadt pénzét, kárát, mennyi EU-s és állami támogatás van a bankcsoportnál vezetett számlákon.

Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy az érintett magánemberek, cégek, önkormányzatok értesítsék a partnereiket, hogy ne az eddigi számlájukra utaljanak nekik, és nyissanak egy új számlát a lehető legsürgősebben, hogy ne kerüljenek még nagyobb bajba.

Összefognak a Buda-Cash-botrányban megkárosított települések – mondta el a Hír TV Magyarország élőben című műsorában Siklós alpolgármestere. Balázs Csaba szerint az érintett önkormányzatoknak összesen 3-4 milliárd forintja ragadt bent a brókercégnél.

– A mi térségünkben ez valamennyivel több mint húsz önkormányzatot érint, de már Észak-Magyarországról is keresnek minket telefonon. Ott is mintegy húsz önkormányzatról van szó, akik szívesen csatlakoznának hozzánk, hogy az érdekeinket tudjuk érvényesíteni. Egyelőre körvonalaztuk, hogy kinek mennyi pénze van a bankokban, ez olyan 3-4 milliárd forintot feltételez. Tehát nem azt mondom, hogy eget verő nagy összeg, de kis önkormányzatoknak ez a túléléshez szükséges – mondta Balázs Csaba.

Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti alelnöke az MTI-nek csütörtökön adott interjúban hangsúlyozta, hogy a jegybank volt az a szervezet, amely az első alkalommal feltárta a Buda-Cashnél történt visszaéléseket.  Emlékeztetett: az utolsó átfogó felügyeleti vizsgálat 2010 májusában zajlott le, különösebb elmarasztalás nélkül. Az alelnök közölte azt is, hogy az elmúlt pár napban bizonyossá vált a korábbi gyanú, hogy a Buda-Cash Brókerház Zrt.-nél súlyos visszaélések történhettek az ügyfelek pénzével.

Elmondta azt is, hogy akár napokon belül döntést hozhat az MNB a visszaélés-sorozattal súlyosan érintett és a brókerház tulajdonosaihoz köthető kis bankok további sorsát illetően. Amennyiben a bankok felszámolására kerülne sor, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) legfeljebb 20 munkanap alatt – sőt a tapasztalatok alapján még gyorsabban, egy-két héten belül – mintegy 30 millió forintig kártalanítja az ügyfeleket.

Windisch László jelezte, csütörtökön felkérte a jegybank monetáris tanácsát arra, hogy az MNB biztosítson kellő mennyiségű likviditást az ügyfélkövetelések kifizetésére, ha az OBA nem rendelkezne elég forrással e célra.

A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatásából az is kiderült, hogy a Befektető-védelmi Alap (Beva) automatikusan nem intézkedik a kártalanításról: a Buda-Cash befektetőinek egy erre szolgáló formanyomtatványon kell majd benyújtaniuk kártalanítási kérelmüket az alaphoz, a kifizetések pedig kizárólag forintban történnek.

Az MNB a tudomására jutott visszaélésgyanús esetek miatt kedden közzétett végzésében azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház Zrt. tevékenységi engedélyét, továbbá felügyeleti biztosokat rendelt ki az intézményhez.

A Buda-Cash tulajdonosain keresztül szoros összefüggésbe hozható a DRB-hez tartozó négy bankkal, náluk szintén korlátozó intézkedéseket rendelt el a jegybank. A bank fiókintézeteinél tegnap hosszú sorokban kígyóztak a pénzükre váró ügyfelek. A jegybank a DRB bankcsoport fizetőképességi helyzete miatt csütörtök reggel 60 ezer forintra csökkentette a kifizethető betétek és más források összegét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.