Nem a kormány dönt a bérekről

Túlzottan magas a minimálbérekre rakódó jövedelemadó.

Illés József
2016. 10. 07. 11:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai munkabéreknek a nyugat-európai munkabérekhez történő felzárkóztatását kezdeményezte Volner János (Jobbik) az európai uniós csúcstalálkozót megelőző egyeztetésen a miniszterelnöknél – a politikus szerint Orbán Viktor elutasította a felvetést.

A téma kapcsán ezúttal Bokros Lajos közgazdászt, a Modern Magyarország Mozgalom Párt (MoMa) elnökét kérdeztük.

Óvatosan a béremeléssel – Mellár Tamás
Nem lehet cél az alacsony bér – Csaba László
Túl alacsony a minimálbér – Németh György
Emelni kell a hazai béreket – Pogátsa Zoltán
Lemaradunk a bérversenyben – Csath Magdonla
Elkerülhetetlen a béremelés – Bod Péter Ákos
Átfogó program kell a béremeléshez – Dávid Ferenc
Oszlopoknak kell ledőlni – Sarkadi Szabó Kornél

– A béreket nem felzárkóztatni kell, hanem azoknak piaci alapon fokozatosan fel lehet zárkózniuk a fejlettebb országok szintjéhez. Elsősorban nem a kormány döntésein múlik a jövedelmek alakulása, hanem a hatékonyság és a termelékenység változásán – nyilatkozta lapunknak Bokros Lajos. Elmondta: a kormánynak csak a köztisztviselők és a közalkalmazottak esetében van közvetlen beavatkozási lehetősége a jövedelmek növekedésébe. Az állami szektorban azonban a béreknek arányt kell tartaniuk a versenyszektorral.

Megjegyezte továbbá: a minimálbér változására politikai okokból általában kivételes figyelem irányul. Annak nagyságát azonban egy fejlett piacgazdaságban nem egyedül a kormány határozza meg, hanem az érdekegyeztető tanács, amelyben a kormány képviselői mellett ott ülnek a munkaadók és a munkavállalók is. Ez a testület pedig a döntéseikor figyelembe veszi a gazdaság teljesítményét és a hatékonyság szintjét. Bokros Lajos úgy véli: az egyik gond az, hogy jelenleg túlzottan magas, 15 százalékos személyi jövedelemadó rakódik a minimálbérre is. Ezt a terhet a MoMa szerint 5 százalékra kellene csökkenteni.

Le kellene faragni a bérekre rakódó járulékokat is, mivel a nettó és a bruttó bérek közötti különbség, az úgynevezett adóék túlzottan magas. Ezeket a tételeket azonban csak akkor lehetne mérsékelni, ha az egészségbiztosítás és a nyugdíjbiztosítás nem kizárólag állami pilléren nyugodna, hanem magánbiztosításon is. A szakember hozzátette: a bérek változása összefügg a forint árfolyamának alakulásával is. Abban az esetben, ha a jegybank rontja az árfolyamot, akkor a forintban kifejezett bérek alacsonyak lesznek, ami látszólag növeli a versenyképességet. Ez azonban inflációt, pénzromlást gerjesztene, ami a jegybankot kamatemelésre késztetné, utóbbi viszont recesszióhoz, gazdasági visszaeséshez vezethet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.