Véget ért a válság a hazai tőzsdén, év eleji szinten a BUX

A részvényárak a járvány előtti szintek közelébe tértek vissza, de van, amelyik új csúcsot ért el.

Fellegi Tamás Péter
2020. 12. 19. 8:45
null
Budapest 2020.10.08. BÉT Budapesti Értéktőzsde illusztrációk foto: Kallus György/Világgazdaság Fotó: KALLUS GYORGY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, jól fogja zárni az évet a Budapesti Értéktőzsde (BÉT), pedig hosszú hónapokon át gyengélkedtek a részvények. A BUX 42 ezer pontos értékre kapaszkodott fel, ami csak tíz százalékkal marad el a mindenkori csúcstól, melyet közvetlenül a járvány előtt, az év elején ért el az index.

A BUX épp újabb csúcstámadásra indult február végén, amikor kiderült, hogy az addig csak elszigeteltnek tűnő jelenségből globális járvány lesz. Ekkor világszerte zuhanni kezdtek az árak, a pánik semmit nem kímélt, így 46 ezer pontos magasságból néhány hét alatt harmincezer pont alá zuhant az index. A vezető részvények közül a legnagyobb veszteséget az OTP szenvedte el: 16 ezerről nyolcezer forintra, azaz felére esett, miközben a Mol 2600-ról 1500 forintig zuhant (hozzá kell tenni, hogy a Mol régebben járt háromezer forint fölött is, így a mindenkori csúcshoz képest még nagyobb is volt az értékvesztés, mint ötven százalék).

A Richter 7000 forintról 5300 forintig esett, így megúszta 25 százalékos értékvesztéssel, amit aztán igen gyorsan, néhány hét alatt le is dolgozott, miután kiderült, hogy a gyógyszercéget összességében nem érinti rosszul a járvány: átmenetileg ugyan nehézkesebb lett a gyártás és a szállítás, de ezt kompenzálta a növekvő árbevétel, miután a cég termékei a vártnál jobban fogytak. Valamivel több mint húsz százalékkal esett a Telekom (460-ról 340 forintig), és az esés felét ugyan hamar ledolgozta, a továbbiakban tartósan gyengélkedni kezdett.

A tőzsdeindexek világszerte hamar magukhoz tértek, annak ellenére, hogy a járvány már az év első felében komoly gazdasági visszaesést okozott a legtöbb országban. Az emelkedésben nem minden ágazat vett részt: a technológiai cégek kiemelkedően teljesítettek, de például a bankok vagy az olajszektor gyengék maradtak, nem is beszélve a légitársaságokról. Miután a BÉT két vezető cége, az OTP és a Mol a gyengélkedő szektorokhoz tartozott, a BUX nem tudott tartósan talpra állni: májusra ugyan felkapaszkodott 38 ezer pontig, onnan azonban visszacsúszott 32 ezerig.

Budapest 2020. 10. 08. BÉT-illusztráció
Fotó: Kallus György/Világgazdaság

A helyzet október végén, november elején változott meg gyökeresen, több ok hatására. Egyrészt a két cég meglepően jó harmadik negyedéves eredményt tett közzé, ami arra utalt, hogy a nehéz körülményekhez jól tudtak alkalmazkodni, miközben elhatalmasodott a járvány második hulláma. A másik tényező, ami az addig világszerte gyengélkedő szektorokat megsegítette, a koronavírus elleni első hatékony vakcinák híre volt. A befektetők úgy vélték, hogy ezzel a járvány lerövidül, és vélhetően végleg megszabadulhatunk tőle a jövő év folyamán. Ebben az esetben pedig a válság is véget ér, visszatér a gazdasági növekedés, a megviselt szektorok is talpra állnak.

A Mol 1500 forintról mostanra csaknem ötven százalékkal, 2200 forintra drágult, az OTP az október végi 9700 forintról 13 600 forintra nőtt, ami negyven-, a márciusi 8000 forintos mélyponthoz képest viszont már hetvenszázalékos növekedés. A Richter elérte 7400 forintos mindenkori csúcsát, sőt az elmúlt hetekben fölötte is járt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.