Csak a magyar gazdák érdekeit szolgáló agrárpolitikát fogadunk el

Magyarország célja, hogy mielőbb le lehessen zárni a tárgyalásokat az új uniós agrárpolitikáról, amely alapjaiban befolyásolja a gazdatársadalom jövőjét. Hazánk ugyanakkor csak a magyar gazdálkodók érdekét szolgáló agrárpolitikát hajlandó elfogadni – hangsúlyozta lapunknak Nagy István. Az agrárminiszter kiemelte: eddig komoly részsikereket értünk el, de az e heti uniós csúcson még olyan fajsúlyos dolgok gyakorlati megvalósításáról kell megegyezni, mint a kisebb gazdaságokat érintő előírások vagy a versenyképesség és a klímavédelmi intézkedések közötti egyensúly.

Nagy Kristóf
2021. 05. 25. 6:03
null
Nagy István bizakodó, mivel októberben már komoly Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Bízom benne, hogy mielőbb megállapodunk az európai uniós közös agrárpolitika jövőjéről. Az eddigi egyeztetéseken sikerült már letennünk a jövő néhány fontos alapkövét. Már majdnem készen áll a hazai gazdatársadalom jövőjét alapvetően befolyásoló európai agrárpolitika 2023-ban kezdődő új ciklusának szabályrendszere – fogalmazott lapunknak Nagy István, aki részt vesz az újabb, várhatóan utolsó egyeztetésen a tagállamok mezőgazdasági minisztereinek e heti brüsszeli találkozóján.

A tárcavezető felidézte,

az uniós költségvetés elfogadása mellett tavaly októberben az agrárpolitikai reformról is eredményes tárgyalásokat zártak a tagállamok miniszterei. A végső döntés ugyanakkor várhatóan csak a következő napokban születik meg,

amikor a Mezőgazdasági és Halászati Tanács, az Európai Parlament és az Európai Bizottság az utolsó, politikai szempontból legvitatottabb kérdéseket igyekszik lezárni.

– Az októberi megállapodás jól tükrözte mindazon magyar érdekeket és célokat, melyeket 2018-tól, vagyis a tárgyalások kezdetétől képviseltünk.

Nagy István bizakodó, mivel az októberi megállapodások a magyar gazdák érdekeit tükrözik, de ezeket most meg is kell védeni
Fotó: Havran Zoltán

A mostani tárgyalások egyik legfőbb célja az elért eredményeink megvédése – hangsúlyozta Nagy István, a hazánk által elért eredmények közül példaként említve, hogy sikerült fenntartani az eddig alkalmazott támogatási eszközök folytonosságát. Ez azt jelenti, hogy

a támogatási rendszer főbb elemei és alapvető szabályai várhatóan nem változnak jelentősen. Emellett sikerült érdemben csökkenteni az új rendszer pénzügyi és működési kockázatait is.

Nagy István figyelmeztetett: nem dőlhetünk hátra, mivel az előttünk álló tárgyalásokon még olyan fajsúlyos kérdésekben kell megállapodni, mint a nagyobb összegű támogatások csökkentésének és elvonásának kérdése vagy az agrárökológiai program megvalósításának főbb szabályai.

Kiemelten fontos az érzékeny mezőgazdasági ágazatokat segítő, úgynevezett termeléshez kötött támogatásokra fordítható összeg felső határának mértéke, a környezet- és klímavédelmi beavatkozásokra szánt kiadások nagysága és az új rendszer rugalmassága. Egyezségre kell jutni a kistermelői kör célzott támogatásának konkrét feltételeiben is.

– Az új agrárpolitika bevezetése előtt kellő felkészülési időre van szükség, ezért

Magyarországnak is az a célja, hogy a tárgyalásokat már ezen a héten le tudjuk zárni. Erre azonban csakis akkor van lehetőség, ha a végső kompromisszum messzemenőkig a magyar gazdatársadalom érdekeit szolgálja

– hangsúlyozta az agrárminiszter.

Nagy István nyomatékosította, hogy a végleges uniós megállapodásra csak akkor bólint rá, ha teljesülnek hazánk legfontosabb feltételei.

Ezek közül kiemelte a környezet- és klímavédelmi célok és a versenyképesség közötti egyensúlyt. A magyar álláspont szerint a kisebb területen gazdálkodó, így védtelenebb termelőknek megkülönböztetett elbánásban kell részesülniük. Rugalmassá kell tenni a kisgazdaságok mellett a generációváltást jelentő fia­tal gazdák támogatási szabá­lyait is.

Meg kell tartani az uniós csatlakozási szerződésünkben garantált átmeneti nemzeti támogatások rendszerét, a termeléshez kötött támogatásokra fordítható források aránya pedig nem csökkenhet.

Nélkülözhetetlen a versenyképesség szempontjából jelentős vissza nem térítendő beruházási támogatások fenntartása is. Magyarország elemi érdeke az is, hogy elháruljanak az akadályok az öntözési beruházások támogatásának útjából.

Magyarországnak is az a célja, hogy már a héten egyezségre jussanak a tagállamok, az Európai Parlament és az Európai Bizottság
Fotó: Mediaworks

Az eddigi legfontosabb eredményekről Nagy István azt mondta: jelentős ellenszélben, de sikerült megőrizni a 2027-ig az uniós forrásból Magyarországra érkező agrártámogatások költségvetését.

– A magyar kormány történelmi léptékű döntést hozott azzal, hogy nyolcvanszázalékos nemzeti társfinanszírozást nyújt a vidékfejlesztési intézkedések finanszírozására, kiegészítve az uniós forrásokat. Ez óriási lehetőség, amely egyrészt soha nem látott modernizációt, fejlődést hozhat, másrészt pedig minden korábbinál több pénzt juttat a teremtett környezetünk megóvására is

– tette hozzá Nagy István.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.