A profitérdek is hozzájárulhat az építőanyag irreális drágulásához

Magyarországon emelkedett legnagyobb mértékben a legfontosabb építőanyagok ára az Európai Unió tagállamai közül, a folyamatnak ráadásul még nincs vége. Az áremelkedéshez ugyanakkor nem csak a világpiaci események járulnak hozzá. Az okokat jelenleg is vizsgálják a hatóságok, de az ágazati szereplők szerint a helyzet kialakulását stimulálta a túlzott export és a jellemzően külföldi tulajdonú vállalkozások tisztességtelen piaci magatartása is.

Nagy Kristóf
2021. 07. 01. 7:40
null
Akár hónapokat is csúszhat a kivitelezés az építőanyag hiánya miatt Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan már a napokban intézkedéseket jelent be a kormány annak érdekében, hogy az építőanyag elszálló ára miatt a családoknak szánt támogatások ne a piaci szereplőkhöz vándoroljanak.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden arról beszélt, elfogadhatatlan és morálisan is aggályos, hogy az akár százszázalékos áremelkedés miatt a kormány családoknak szánt otthonfelújítási támogatás gyakorlatilag a piaci szereplők zsebébe vándoroljon.

Feltűnően gyorsan drágul az építőanyag

Globálisan is meghaladja az élénkülő építőanyag-kereslet a kínálatot, ezért világpiaci jelenség az árak emelkedése. Ennek következménye, hogy idehaza és külföldön is egyre többet kell várni bizonyos építőanyagok beszerzésénél.

A globális jelenséget egyrészt az okozza, hogy a pandémia miatt visszaeső gyártás hatásai még érezhetők, másrészt a világjárvány alatt nőtt a beruházási kedv.

Magyarországon ugyanakkor az Eurostat adatai szerint már az első negyedévben jóval nagyobb mértékben emelkedtek az építőanyagárak, mint az unió többi országában.

A brutális hazai áremelkedés pontos okait egyelőre még vizsgálják, ugyanakkor a Magyar Nemzet által megkérdezett, az ágazatra rálátó szakértők többféle árfelhajtó gyakorlatot is elképzelhetőnek tartanak.

Egyes vélemények szerint a magasabb profittal kecsegtető, erőteljes kivitel is hozzájárul az elszálló árakhoz.

Az építőanyagokból és a gyártáshoz szükséges alapanyagokból Magyarország importra szorul.

Hiába a hazai hiány, a kivitel nő

Szakértők arra gyanakodnak, hogy a globális dráguláshoz képest is jelentős hazai áremelkedést részben az okozhatja, hogy

az ágazatot meghatározó piaci szereplők a hazai kereslet kielégítése helyett – a magasabb profit érdekében – nem fogták vissza kellően az exportot, vagyis a magyar családok helyett a külföldi vevők juthatnak hamarabb hozzá az építőanyaghoz.

Idehaza pedig már akár hónapokat is várni kell az alapvető árukra, például a faipari termékekre vagy a szigetelőanyagokra.

Erre utalnak a Központi Statisztikai Hivatal adatai:

már az első negyedévben meghaladta bizonyos alapanyagok és gépek exportja az importot. Ráadásul a kivitel jelentősen felpörgött a járvány által még kevésbé érintett tavalyi első negyedévhez képest is.

A műanyagalapanyag-kivitel például közel ötven százalékkal meghaladja a tavalyi volument, de a faáruexport is több mint negyedével, míg az épületgépészeti szerelvényeké több mint tizenöt százalékkal nőtt.

Akár hónapokat is csúszhat a kivitelezés az építőanyag hiánya miatt
Fotó: Bach Máté

A legfontosabb, ágazatot érintő árucsoportokban az export lényegesen jobban nőtt az importnál, vagyis a magasabb szállítási és egyéb költségek mellett is jövedelmezőnek bizonyul a vállalkozások exporttevékenysége. A kivitel árfelhajtó hatású és az áruhiányt súlyosbítja.

A szakszövetség is beavatkozást sürget

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke a Magyar Nemzet megkeresésére arra emlékeztetett,

a hazai építőanyag-piaci szereplők profitja a kedvezőtlen világpiaci folyamatok ellenére is bőven meghaladja a környező országokét. Minden ország küzd az áruhiánnyal, ezért máshol megtartják a rendelkezésre álló építőanyagot.

Az ÉVOSZ az export korlátozását már korábban javasolta a kormánynak. Emellett a szövetség azt kérte, a kormány segítse elő a beszerzést az alternatív piacokról, például Oroszországból vagy Törökországból, ezzel növelve a kínálatot. A szövetség emellett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatát is kérte.

Koji László megkeresésünkre hozzátette, az uniós export korlátozására nincs lehetőség, csak a harmadik országok irányába. Összességében szűk az állami piacszabályozás mozgástere,

hosszú távon a magyar tulajdonú vállalkozások helyzetbe hozása rendezheti a piaci viszonyokat.

A GVH-hoz is egyre több panasz érkezik. Ezek alapján az egyes termékekből bizonyos helyeken áruhiány alakulhatott ki, a kereskedések pedig a beszerzési árak gyors változásaiból fakadó kockázatokat igyekeznek áthárítani a vásárlókra. A jelzések szerint

a drágulás szűkíthette a vásárlók reklamációs lehetőségeit, gyakori a teljes vételár előre fizetése és a hibás teljesítés.

A GVH tegnapi közlése szerint vizsgálják azokat az okokat, amelyek az indokolatlan áremelkedést okozzák.

Korábban Orbán Viktor gazdaságpolitikai főtanácsadója, Nagy Márton arról beszélt,

hogy a külföldi építőanyag-gyártó cégek visszaélnek az erőfölényükkel, ezért szembe kell szállni velük.

Nagy Márton jelezte azt is, hogy Magyarországon az elmúlt években sokkal nagyobb ütemű volt az áremelkedés, mint a környező országokban.

Jelenleg a külföldi tulajdonú vállalatok adják a teljes magyar építőanyag-ipari árbevétel 54 százalékát, amivel önmagában nem is lenne probléma, viszont a piac több mint felét mindössze öt külföldi cég fedi le.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.