Sok munkahelyen már nem elegendő a védettségi igazolvány

Noha a vállalkozások túlnyomó többsége nem teszi kötelezővé a védőoltás felvételét a munkavégzéshez, egyre több cég veszi fontolóra a lépést. Ennek oka a járványhelyzet, a működés fenntartása, valamint az, hogy az oltottság már versenyképességi szemponttá vált. A munkavállalókat oltottságuktól függetlenül megosztja az intézkedés, ugyanakkor a többség belátja, a vakcina elfogadása elengedhetetlen. Zavart okoznak viszont a sokszor egymásnak ellentmondó ­információk, illetve megszaporodtak a jelzések a munkáltatók lehetséges túlkapásairól is.

Nagy Kristóf
2021. 11. 27. 7:35
KAJÁRI Gáborné
Békéscsaba, 2021. november 24. Kajári Gáborné asszisztens beolt egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. november 24-én. A november 22-től 28-ig tartó oltási akcióhéten regisztráció és előzetes időpontfoglalás nélkül várják az oltakozni szándékozókat naponta 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában és szakrendelőkben is. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legtöbb munkáltató mindeddig nem rendelte el a munkavégzés feltételeként a védőoltást, ugyanakkor a jövőben várhatóan egyre több vállalkozás él a lehetőséggel; és a védettségi igazolvány önmagában már nem biztos, hogy elegendő lesz.

A kormány nem tervezi kötelezővé tenni a vakcina felvételét. A gazdaság és az ország működésének fenntartása és a korlátozások elkerülése érdekében ugyanakkor a munkáltatók lehetőséget kaptak arra, hogy azokban a munkakörökben, ahol ez indokolt, elvárás legyen a munkavállalók oltottsága. Az intézkedés egyelőre megosztja az embereket.

Már nemcsak közegészségügyi, de versenyképességi szempont is a munkavállalók átoltottsága. A gazdaság működésének fenntartása alapvető érdek, a leállásokat, korlátozásokat pedig jelenlegi ismereteink szerint legbiztosabban csak a vakcina felvételével lehet elkerülni, szükség esetén kiegészítve egyéb védekezéssel, például a maszkhasználattal vagy a távolságtartással.

– Az egyén érdeke is csak akkor tud maradéktalanul megvalósulni, ha működik a gazdaság – hangsúlyozta a Magyar Nemzet megkeresésére Parragh László. 

Oltott munkavállalóval versenyképes a cég

A munkáltatói jogkörök oltottságra vonatkozó kiterjesztését kezdeményező Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint már most, 

szűk egy hónappal a kormányrendelet megjelenését követően látható az adatokból az intézkedés kedvező hatása, mivel tovább nő az átoltottság.

A következő időszakban arra számít, hogy folyamatosan nő azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyek elvárják az oltottságot.

Parragh László szerint a jövőben egyre több vállalkozásnál írják elő a munkavégzés feltételeként az oltás felvételét. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Parragh László arra emlékeztetett, továbbra sem kötelező Magyarországon az oltás felvétele. A munkáltató működése és a munkavállalók többségének megélhetése ugyanakkor nem lehet kiszolgáltatva azoknak, akik visszautasítják a védőoltást. 

Számukra két út járható: áthelyezésük olyan munkakörbe, ahol nincsenek kitéve a fertőzés kockázatának, vagy a munkáltató elrendeli a fizetés nélküli szabadságot az oltás beadásáig. Egy év után pedig végkielégítés nélkül elbocsátható lesz a beoltatlan dolgozó. 

A kamara vezetője ugyanakkor leszögezte, megjósolhatatlan, mi lesz egy év múlva, az emberiség most először járja be ezt az utat, nincsenek tapasztalatok.

– Ma nincs más, bizonyítottan hatásos megoldás a súlyos megbetegedés kockázatának mérséklésére, csak a védőoltás. A cégek ráadásul az elmúlt időszakban szabadnappal, bónuszfizetéssel és egyéb módokon ösztönözték is a munkavállalóikat az oltásra – tette hozzá Parragh László.

Nem mindegy, hogy valaki védett vagy oltott

Az oltás elrendelésével kapcsolatos munkáltatói gyakorlatokról számos kritika látott napvilágot az elmúlt időszakban. Ezek közül a munkáltató túlkapásáról, az oltás elrendelésének a megalapozatlanságáról szóló beszámolók a leggyakoribbak.

A tudomány mai állása szerint az átoltottsággal kerülhető el a gazdaság újabb leállása és a lakosság korlátozása. Fotó: Mirkó István

Több cég ráadásul nem fogadja el a határozott időre kiállított védettségi igazolványt, ami komoly felháborodáshoz vezet. Ezek közé az esetek közé tartozik, ha az alkalmazott nem oltat, de igazolni tudja, hogy átesett a betegségen vagy az antitestvizsgálat eredménye alapján jutott hozzá a dokumentumhoz.

Később vizsgálható a munkáltató döntése

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek közelmúltban újraválasztott elnöke, munkajogász arra figyelmeztetett, 

bármilyen vélt vagy valós sérelem esetén is csak akkor tehet jogi lépést a munkavállaló, ha a fizetés nélküli szabadságot már elrendelték. A fizetés nélküli szabadság megkezdését követően van lehetőség például annak a jogi tisztázására, hogy az adott munkakörben mennyire megalapozott az oltási kötelezettség.

– Vannak kivételek, amikor a munkáltató nem kötelezheti oltásra az alkalmazottat, ezt a rendelet is világossá teszi – mutatott rá Mészáros Melinda. Ezek közé tartozik az a gyakori eset, amikor a beosztott igazoltan átesett a betegségen, így bizonyos ideig nem is javasolt neki a vakcina beadása. 

Előfordulhat, hogy az oltás egészségügyi okból nem javasolt. Fontos, hogy ezen esetek ténye önmagában nem elegendő, a foglalkozás-egészségügyi szolgálat által kiállított igazolás szükséges. 

Az üzemorvos által kiállított dokumentumot viszont kötelessége elfogadni a munkáltatónak. Nem írható elő a harmadik oltás felvétele sem.

A tapasztalatok szerint egyelőre nem jellemző széles körben az oltás elrendelése, sőt a vállalkozások egy része úgy szigorított, hogy csak a védettségi igazolványhoz kötötte a munkavégzést. Mészáros Melinda arra figyelmeztetett: 

Egyre égetőbb szükség lenne széles körű tájékoztató kampányokra, mivel az emberek nehezen igazodnak el az egymásnak sokszor naponta ellentmondó információk között.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.