A fogyatékkal élők önálló életvitelét segítik a visegrádi országok

Ma már a megváltozott munkaképességű emberek is könnyen el tudnak helyezkedni.

Nagy Kristóf
2022. 01. 27. 12:50
ÉrtékVagy
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős összeggel, mintegy 57 milliárd forinttal segíti az állam a fogyatékkal élő személyek elhelyezkedését a munkaerőpiacon. A megváltozott munkaképességűek önálló életéhez szükséges stabil háttér megteremtése 2010 óta kiemelt célja a kormánynak – hangsúlyozta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön az Érték vagy! megváltozott munkaképességű emberek helyzetéről rendezett nemzetközi konferencia megnyitóján. A tárcavezető videoüzenetében ismertette: 

Míg 2010-ben a megváltozott munkaképességűek mindössze 18 százaléka tudott álláshoz jutni, addig mára 48 százalékuk dolgozik, 160 ezer ember. Az állam jelentős összeggel, 57 milliárd forinttal támogatja idén a fogyatékkal élők foglalkoztatását. 

A vállalkozásokat járulékkedvezményekkel és bértámogatással ösztönzi a kormány a megváltozott munkaképességűek alkalmazására. Az érintettek elhelyezkedését segíti az a misszió, amelyhez már több mint négyszáz foglalkoztató csatlakozott. 

A Magyar Posta a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának fontos hazai szereplője Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet

Az akkreditált vállalkozások kiemelten fontosnak tartják a megváltozott munkaképességűek rugalmas foglalkoztatását. Kásler Miklós hozzátette: a fogyatékkal élők segítését kiemelt feladatának tartja a kormány, egyben nemes feladatnak.

A konferencián a V4 országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) szakminiszterei közös nyilatkozatukban erősítették meg az elkötelezettségüket a fogyatékkal élők és megváltozott munkaképességűek segítése mellett. A visegrádi országok egyetértenek azzal, hogy az állam kiemelt feladata és kötelessége az érintettek minél önállóbb boldogulásához szükséges feltételek megteremtése.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy 

a megváltozott munkaképességűek önálló életéhez szükséges körülményeket nem intézményi, hanem közösségi keretek között kell megteremteni. 

Cél, hogy a fogyatékkal élők befogadó közegre találjanak, életkörülményeik lehetővé tegyék minél önállóbb boldogulásukat.

A piaci tapasztalatok is alátámasztják, hogy a vállalkozások ma már szívesen alkalmaznak megváltozott munkaképességűeket, akik közül jóval többen pályáznak a meghirdetett álláshelyek betöltésére, mint 2010-ben, amikor lehetőségeik rendkívül szűkösek voltak – hangsúlyozta az államtitkár. 

Fülöp Attila ellenpéldaként felidézte, hogy Márki-Zay Péter, a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje megrettentő, vállalhatatlan, tragikus és romboló hatású kijelentést tett nemrég a fogyatékkal élőkre. A hódmezővásárhelyi polgármester a fogyatékos jelzőt honfitársaink százezreit megbántva pejoratívan, szitokszóként használja, és ez nem nyelvbotlás, hanem gondolatának lenyomata. 

Nekünk érték, ami Márki-Zay Péternek szitokszó, ami neki teher és gúny tárgya, az nekünk felelősség és kötelesség. Olyan kötelesség, amelyhez mindenkinek hozzá kell tennie a magáét 

– hangsúlyozta az államtitkár.

Az Érték vagy! program azzal a céllal indult, hogy az állami és a piaci szereplők bevonásával elősegítse, hogy a megváltozott munkaképességűek vagy fogyatékkal élők képességeiknek és lehetőségeiknek megfelelően a lehető legönállóbb életet élhessék. Ennek az önálló életnek pedig a munka az egyik kulcsa, ezért az érintettek foglalkoztatásában vállal fontos szerepet a folytatódó program

A csütörtöki konferencia célja, hogy a résztvevők összegezzék az eddigi eredményeket és szorosabb kapcsolat alakuljon ki azok között, akik e társadalmi célt kívánják elősegíteni. Az egész napos program díjátadóval zárul. Azok a szervezetek vagy magányszemélyek kapnak elismerést, akik példaértékűen segítik a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának megerősítését.

Borítókép: Fülöp Attila államtitkár beszéde az Érték vagy! konferencián (Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.