Egyre több családnak segít a költözésben a csok

Nőtt az állami támogatások szerepe a lakáspiacon, hiszen az utóbbi két évben a korábbiaknál is nagyobb arányban volt jelen a csok az adásvételekben. Vissza nem térítendő és kedvezményesen visszatérítendő támogatások formájában hat év alatt bő 1500 milliárd forint jutott a családokhoz a csok keretében.

2022. 03. 25. 11:50
null
20211011, Érd Széchenyi Krisztián családjával képen: Krisztián és Petra gyermekeikkel Lilivel és Krisztiánnal regeliznek Fotó: Knap Zoltán (BORS) Fotó: Knap Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarországi lakáspiacnak az utóbbi években fontos támaszt nyújtott az állami lakástámogatási rendszer, vagyis a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), amelynek részesedése a használt lakások piacán növekedett.

A csokot 2015 júliusában vezették be, 2021 végéig 206 ezer család 656 milliárd forinthoz jutott a támogatásnak köszönhetően.

Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője kifejtette: a lakástámogatási rendszer a 2016-ban történt bővítéssel kapott nagyobb lendületet a legalább három gyermekkel új lakásba költözőknek nyújtott 10 milliós támogatással. Ezt követően a csok szinte minden évben új elemmel bővült. 2016-ban lett először ötszázalékos az új lakások áfája, 2018-ban a kétgyermekesek számára is megnyílt az államilag támogatott lakáshitel lehetősége. 2019-ben elindult a babaváró kölcsön és a falusi csok, 2021-től pedig a csokos vevők az illetékmentességen kívül az új lakások áfáját is visszaigényelhették.

Összességében a csok keretében a vissza nem térítendő és visszafizetendő támogatások összege 1533 milliárd forintot tett ki 2021 végéig

– mutatott rá Balogh László.

– A csokos támogatások a legtöbb esetben a továbblépést segítették lakhatási szempontból, amihez a családok a meglévő otthonuk árát is beforgatták a következő vételárába. A csok folyamatos bővítésére azért is volt szükség, mert a támogatások hatását beárazta a piac, így valamelyest a dráguláshoz is hozzájárultak – mutatott rá a szakértő.

Az adatokból kiolvasható, hogy

lakosságarányosan a legtöbben Győr-Moson-Sopron és Pest megyében igényeltek csokot.

De nagy volt az érdeklődés Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megyében is.

– A fővárosban 2019-ben már olyan szintre emelkedtek az árak, ami miatt kevesebb adásvétel történt, majd 2020-ban a járvány szintén visszafogta a keresletet, amely azóta a 2019-es szint alatt stabilizálódott. Ráadásul a szomszédunkban zajló háború és a lakáshitelek drágulása miatt jelentős keresletélénkülés idén nem várható Budapesten – mondta a lakáspiaci kereslet alakulásáról Balogh László. A portál összegzése szerint 2020-ban és 2021-ben nőtt a csok részesedése: tavalyelőtt 125 ezer használt lakás kelt el, amihez 21 ezer csokos szerződés párosult, 2021-ben pedig 140 ezer adásvételből 27 ezernél játszott szerepet a csok.

Ez a korábbi évek 11-12 százalékos csokos aránya után 17, majd 19 százalékos részesedést jelent a használt lakások adásvételéből.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Knap Zoltán/Bors)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.