Egyelőre nem veszélyezteti a kereseteket a háború

A következő hónapokban Magyarországon is egyre érzékelhetőbbé válhat a globális árválság, de maradnak a béremelések.

Nagy Kristóf
2022. 04. 06. 11:20
null
Tatabánya, 2014. március 13. Egy dolgozó autószélvédőt visz a japán tulajdonú AGC Glass Hungary új üzemcsarnokában, a tatabányai ipari parkban 2014. március 13-án. A 3,5 milliárd forintos beruházás az év végéig 140 új munkahelyet teremt. MTI Fotó: Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán háború várhatóan elhúzódik, a szakértők pedig egyetértenek abban, minél hosszabbra nyúlik a konfliktus, annál súlyosabb világgazdasági következményekkel kell számolni. Az infláció és az előrejelzett alapanyaghiány miatt már most jelentősen megnőtt a lakosságra háruló többletteher.

Magyarországon ez még kevésbé érzékelhető, mint számos nyugat-európai országban. Ez elsősorban a rezsicsökkentésnek és az üzemanyagok, valamint egyes élelmiszerek árbefagyasztásának köszönhető. 

A válság tehát egyelőre nem veszélyezteti sem a jövedelmeket, sem a munkahelyeket,

ugyanakkor az újonnan felálló kormánynak az érdekképviseletekkel egyeztetve fel kell készülnie a kedvezőtlen folyamatok elkerülésére. 

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) a Magyar Nemzetet korábban arról tájékoztatta, továbbra is az egyre komolyabb munkaerőhiány okoz problémát a cégeknek.

A munkaerőigénynek köszönhetően az Ukrajnából menekülőket örömmel alkalmazzák a magyarországi vállalkozások. A VOSZ ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a konfliktus miatt és a pandémia máig tartó következményeinek hatására törékenyek az ellátási láncok. 

Ha alapanyaghiány lépne fel az iparban, és le kellene állítani bizonyos ágazatokban a termelést vagy a csiphiány hosszabb ideig kitart, akkor a munkaerőigény is csökkenhet. Ilyenről nincs most szó.

Az első lépés ugyanakkor általában a béremelések elmaradása. Márpedig a keresetek érdemi emelése elkerülhetetlen ahhoz, hogy a családok életszínvonala ne essen vissza az árak borítékolható emelkedése miatt. A vállalkozói érdekképviselet arra figyelmeztet, hogy a következő hetek sorsdöntőnek bizonyulnak az energiaárak változása, az Oroszország elleni esetleges újabb szankciók és az ukrajnai mezőgazdasági alapanyag-termelés várható ellehetetlenülése miatt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.