Gyorsít a Fed a kamatemelésen

Kevésnek bizonyul a korábban ez évre tervezett kamatemelések mértéke Amerikában, ezért a jegybank szerepét betöltő Fed a gyorsítást tervezi. Ezzel a világ legnagyobb jegybankja is komolyabban lép fel az infláció ellen, ami a világgazdaság egészében is segíthet megfékezni az áremelkedést.

Fellegi Tamás Péter
2022. 04. 23. 7:00
Fed Chair Jerome Powell And Janet Yellen Testify At Senate Hearing On COVID-19 And CARES Act
US-FED-CHAIR-JEROME-POWELL-AND-JANET-YELLEN-TESTIFY-AT-SENATE-HE Fotó: ALEX WONG
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jerome Powell, a Fed elnöke jelezte, hogy a vártnál erősebb és elhúzódó ­inflációs folyamatok miatt a tervezettnél nagyobb ütemű kamatemelésre lehet szükség. Ezzel vélhetőleg felkészítette a piacot arra, hogy a következő kamatdöntő ülésen nem 25, hanem 50 bázisponttal fognak emelni, és akár az év további részé­ben is ez lehet a mérték egy-egy döntés idején. Ez jelentős változás az eddigiekhez képest, mivel 25 bázispontos emelésekkel számoltak, így azonban év végére még két százalék alatt maradt volna az alapkamat.

Az infláció ugyanakkor ennek már a többszöröse, és egyelőre nem látszik, mikor indul meg a csökkenés, ezért nyilvánvalóvá vált, hogy gyorsabban kell egy magasabb kamatszintet elérni. Elemzők szerint a jelenlegi tervek szerint három százalék körül alakulhat a szint év végén, és ha akkor is erős még az inflációs nyomás, jövőre folytatódhat a kamatemelési ciklus.

A Fed sokáig nem akart szembenézni az infláció veszélyével: abból indultak ki, hogy csak átmeneti, magától is lecsengő folyamatról van szó, később arra hivatkoztak, hogy amíg a munkanélküliség nem csökken a járvány előtti szintre, addig nem szívesen szigorítanak. Tavaly év végére azonban a munkaerőpiac kifejezetten feszes lett, az infláció tovább nőtt, és immár nyilvánvaló lett, hogy elhúzódó folyamatról van szó. Ekkor már komolyan vették a dolgot: a lehető leggyorsabban kivezették az eszközvásárlási programot, amelynek során állam- és jelzálogpapírok vásárlásával bocsátott többletpénzt a Fed a gazdaságba, majd amint ez lezárult, márciusban sor került az első, 25 bázispontos kamatemelésre.

A kamatszint azonban ezzel még mindig csak fél százalék alatti, 

miközben az infláció tovább növekszik – márciusban 8,5 százalékot mértek –, és erre a folyamatra az immár két hónapja tartó ukrajnai háború is jócskán ráerősít, így a jegybankárok kénytelenek komolyabb ütemre kapcsolni az infláció elleni harcban. A kamatszint gyorsabb ütemű emelése mellett várhatóan rövidesen megkezdik az eszközvásárlási program során kibocsátott óriási összegű pénz visszavételét, mégpedig viszonylag nagy, havi százmilliárd dollárt közelítő ütemben. Ha ezek megvalósulnak, akkor immár a Fed is azt a szigorú monetáris politikát folytatja majd, amit térségünk önálló valutával rendelkező országainak jegybankjai, köztük a Magyar Nemzeti Bank.

Kérdés ezek után, hogy az Európai Központi Bank mikor szánja el magát hasonló lépésre. Az eszközvásárlási program kivezetése már zajlik, azonban kamatemelésről még nem volt szó, és nem is adtak tájékoztatást, hogy 

mikor és milyen lépésekkel tervezik a kamatemelési ciklust.

Borítókép: Jeremy Powell, a Fed elnöke (Fotó: ALEX WONG / Getty Images via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.