A Mol is jelentősen profitál a magas olajárakból

A magas olaj- és gázár, továbbá a relatíve olcsó orosz olaj nagy hátszelet ad a Molnak, de a magyarországi nagykereskedelmi árszabályozás és a több kelet-közép-európai országban bevezetett kiskereskedelmi üzemanyagár-szabályozás nyomás alatt tartja a vállalat eredményét – olvasható a Világgazdaság cikkében.

Forrás: Vg,hu2022. 05. 17. 14:33
null
Budapest, 2022. március 14. Céglogó a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. egyik üzemanyagtöltõ állomásán a fõváros XI. kerületében, az Irinyi József utcában. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindent összevetve azonban még így sem panaszkodhat a Mol. Kiemelkedő eredményt ért el a vállalat, több első negyedéves rekordot is elért, többek között soha nem értékesített még annyi üzemanyagot az év első három hónapjában, mint idén.

A Mol-csoport 271,7 milliárd forint (833 millió dollár) tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el az idei első negyedévben a tavalyi első negyedévi 181,9 milliárd forint (605 millió dollár) után. Ez 49,4 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor az eredmény hat százalékkal csökkent az előző negyedévihez képest – írja a Világgazdaság.

A Mol a működésében javarészt orosz Ural olajat használ, miközben termékeit a Brent alakulása szerint árazza.

Az orosz–ukrán konfliktus hatására a Brent és az Ural olaj árainak különbsége 20-35 dollárra nőtt a békeidőkben jellemző öt dollárhoz képest. 

Egy Oroszországgal szembeni kőolajembargónak érdemi negatív gazdasági hatása lehet a Molra nézve.

Magyarország a nyers kőolaj hatvan százalékát (Ural olaj) Oroszországból, a Barátság kőolajvezetéken keresztül importálja. 

A Molnak két finomítója érintett, a százhalombattai és a pozsonyi. Mindkét finomító uráli típusú nyersolajat tud feldolgozni. Az alternatív kőolajokra való átállás költséges és időigényes. 

A Mol számításai szerint az oroszországi Ural típusú (nehéz) olajról más, Brent (könnyű) olajtípusra való átállása jelentős költségekkel (400-500 millió dollárral) járna, és hozzávetőlegesen kettő-négy évbe telne. 

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: A Mol egy üzemanyagtöltő állomása (Fotó: Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.