Kornélia 2024. március 3.
logo

Jól fogytak a növényvédő szerek

Köpöncei Csilla
2022.05.09. 06:20 2022.05.09. 07:37
Jól fogytak a növényvédő szerek

A növekvő árak sem vették el a gazdák kedvét a növényvédőszer-használattól, a termelők mintegy 128 milliárd forintot költöttek különböző peszticidekre az elmúlt évben. Az eladott mennyiség csupán 3,8 százalékkal maradt el az előző évi szinttől, ami főként annak tudható be, hogy az elmúlt időszakban több termék engedélyét is visszavonta az Euró­pai Unió.

Az emelkedő árak ellenére sem csökkent jelentősen a gazdálkodók növényvédőszer-használati hajlandósága. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint az elmúlt évben a növényvédő szerek értékesítési ára átlagosan 7,5 százalékkal emelkedett. Ezen belül a gyomirtó szerek átlagára 8,6 százalékkal, a gombaölő szereké 7,4, az egyéb szereké 4,2 százalékkal, míg a rovarölőké 7,6 százalékkal nőtt.

A gazdálkodók növényvédő szerekre összesen 128 milliárd forintot fordítottak az elmúlt évben, ez az összeg két százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. A legtöbbet gyomirtókra költötték a gazdák, ez a kategória adta a teljes értékesítés 44 százalékát. Ezt követték a gombaölő szerek, amelyek az eladott áru értékének 25 százalékát tették ki.Az AKI szerint a bizonytalan 2020-as év után a gazdák 2021-ben nagy valószínűséggel inkább több fázisban juttatták ki a szereket a biztos hatás elérése érdekében. A növényvédő szerek piaca a pandémia miatt valamelyest átrendeződött 2020-ban, ám 2021-ben a felvásárolt volumen- és a külkereskedelmi adatok alapján a logisztikai és kínálati nehézségek jelentősen javultak, illetve megszűntek. A felhasznált mennyiséget tekintve csekély változás történt, a kereskedők 3,2 százalékkal kevesebb növényvédő szert adtak el tavaly, mint egy évvel korábban.

Az AKI szakemberei szerint a változás elsősorban nem a magas áraknak tudható be. Az értékesített mennyiség csökkenéséhez nagyban hozzájárult, hogy az európai u­niós szabályok miatt szűkült az engedélyezett szerek palettája.

Az elmúlt évben egyébként a gombaölő szerek felhasznált mennyiségében volt jelentősebb, tízszázalékos visszaesés, míg a rovarölő szereké 6,5 százalékkal volt alacsonyabb. A gyomirtók és az egyéb szerek kategóriájában nem történt változás.

Magyarország az elmúlt években jellemzően több növényvédő szert importált, mint amennyit a külpiacokra szállított. Ezalól a 2017 és 2021 kivételt képeznek, ugyanis ebben a két évben a volumen külkereskedelmi egyenlege szinte kiegyenlítette egymást. Az export értéke a múlt évben 3,8 százalékkal bővült, a kivitt áru értéke elérte a 260 milliárd forintot. Az export forgalomértékben 65,2 százalékkal haladta meg az importét. Mind a behozatali, mind a kiviteli oldalon az első három helyen szereplő országok rangsora változatlan maradt az előző évhez képest. A behozatali oldalon 2021-ben Franciaország, Németország és Belgium álltak a dobogó első három fokán.

Kertészet a főváros szívében Magyar startup forradalmasítaná a beltéri növénytermesztést. Szűcs Endre, a Bedrock.farm Kft. alapító társtulajdonosa szerint Magyarország a modern beltéri növénytermesztési technoló­giákkal képes lenne egész évben friss zöldséggel és gyümölccsel ellátni a fogyasztóit. A vállalkozó a távirati irodának elmondta: a termelést 2020 közepén kezdték meg a fővárosban, most a nagyjából 175 négyzetméter alapterületű, Lónyay utcai pincegazdaságukban dolgoznak. A helyiség egy négyzetméternyi alapterületén hét négyzetméternyi termesztési felületet tudnak kialakítani. Kínálatukban harmincféle növény kapható állandóan, köztük retek, kapor, bazsalikom, korian­der, cukorborsó és zsázsa is, de vevői igény szerint bármikor bővítenek. Szavai szerint a modern üvegház inkább ipar 4.0-s egységnek számít, nem mezőgazdaságinak, szenzorok, drónok, szoftverek és a mesterséges intelligencia világa.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mirkó István)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.