időjárás 36°C Pál, Péter 2022. június 29.
logo

Politico: Enged az olaj ügyében Magyarországnak Brüsszel

Magyar Nemzet
Forrás: Politico, Mandiner
2022.05.28. 15:07 2022.05.28. 20:33
Politico: Enged az olaj ügyében Magyarországnak Brüsszel

A Politico azt írja, úgy tiltja majd az orosz olaj vásárlását az Európai Unió, hogy valójában engedélyezi – szerintük ez a lényege a kompromisszumnak, amely a lap állítása szerint péntek estére született meg az EU vezetése és a tagállamok kormányai között. Emlékeztettek: a tervek szerint az uniós csúcson döntenének az Oroszország ellen bevezetett hatodik szankciós csomagról. Ennek lenne része az, hogy megtiltják az orosz nyers- és finomított kőolaj importját. A Politico hangsúlyozta, hogy Magyarország a kezdetektől ellenezte a tervet: Orbán Viktor gazdasági atombombának nevezte az elképzelést, később Szijjártó Péter közölte, hogy 15 milliárd eurós kompenzációt kérnénk a támogatásért cserébe, mert a magyar számítások szerint ennyiből lehetne a magyar energiarendszert leválasztani az orosz szénhidrogénekről – szemlézte a cikket a Mandiner

A Politico azt írja:

végül az EU engedett, ami annyit jelent, hogy úgy fogadhatják el a hatodik szankciós csomagot a jövő héten az orosz olaj importjának tilalmával, hogy egyes tagállamok mentességet kapnak.

A brüsszeli lap úgy értesült, hogy Magyarország mellett Szlovákia és Németország is mentességet kapna a vezetékes szállítás tilalma alól, arra hivatkozva, hogy nincs tengeri kijáratuk. Hozzáfűzik, hogy ez Németország esetében természetesen nem igaz, így azok a fideszes nyilatkozatok bizonyulhatnak hitelt érdemlőnek – például Deutsch Tamás nyilatkozata –, amelyek szerint a háttérből, csendben öt-hat tagállam is drukkolt Orbán Viktornak, hogy fúrja meg a teljes olajimport-tilalmat − szemlézett a Mandiner.

Borítókép: A Dunai Finomító a Mol-csoport legnagyobb kőolaj-feldolgozó létesítménye (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)