Sok alkalmazott felmond, ha a rugalmasság a tét

Bevált a részben otthoni, részben jelenléti munkavégzés: a munkavállalók elégedettebbek, hatékonyabban dolgoznak, ráadásul a munkahelyre bejárással járó stressz is elkerülhető, de jó válasz a munkaerőhiányra is. Ennek ellenére egyre több munkáltató térne vissza a lassan idejétmúltnak számító jelenléti munkavégzéshez. A munkavállalók ragaszkodnak a két év alatt kialakult rugalmassághoz, ezért egyre többen munkahelyet is váltanak.

Nagy Kristóf
2022. 06. 03. 6:44
null
2021.03.12. Budapest Home office a koronavírus-járvány harmadik hullámjában. Illusztráció Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar munkavállalók csaknem harmada arra számít, hogy munkáltatója egy éven belül ismét visszatérne a jelenléti munkavégzéshez, esetenkénti otthoni munkavégzéssel. Ezt a munkavégzési formát az alkalmazottak mindössze 15 százaléka tartja elfogadhatónak, túlnyomó többségük – 63 százalékuk – a hibrid munkavégzést választaná, vagyis a munkahét egyik részében otthonról, a másik részében a munkahelyéről látná el a feladatait.

A teljes egészében otthoni munkavégzés támogatottsága is alacsony, de a folyamatos jelenléti munkavégzésnél valamivel népszerűbb: a dolgozók 26 százaléka tartaná elfogadhatónak. 

A rugalmas munkavégzés lehetősége a koronavírus-járvány megjelenése óta eltelt több mint két évben Magyarországon is elvárás lett: a munkavállalók mintegy fele új állás után nézne, ha foglalkoztatója megfosztaná a munkahelyi rugalmasságától

 – derül ki a PwC áprilisban végzett nemzetközi felméréséből, amelyben a magyar munkavállalókat is megkérdezték. Az ismét jelenléti munkavégzésre kötelezett munkavállalók ráadásul nem értik, miért kellene lemondaniuk a rugalmasságról, hiszen a többség által támogatott hibrid munkarend eddig jól vizsgázott. 

A részben otthoni munkavégzés hozzájárul a munka és a magánélet egyensúlyához, a munkavállalók elégedettségéhez, ráadásul mára világossá vált, hogy a hatékonyság sem csökkent, sőt inkább nőtt. 

A magyar munkavállalókra kimondottan igaz, hogy a munkahelyre bejárás kényelmetlenségét kerülnék el a legszívesebben, megtakarítva az utazással töltött időt. 

A rugalmasságot ráadásul a kormány is a foglalkoztatáspolitika egyre fontosabb eszközének tartja. Egy ilyen munkáltatói döntés ugyanakkor komoly kockázatot rejt, mivel a nemzetközi tapasztalatok szerint a rugalmas munkarendhez hozzászokott alkalmazottak túlnyomó többsége nem akar visszatérni a kötöttebb feladatvég­zéshez. 

A sok helyen bő két év után ismét kötelező bejárás miatt jelentősen megugrott a fluktuáció, a dolgozók a rugalmasság megtartása érdekében habozás nélkül vállalják a munkahelyváltást.

A munkáltatók a közös munkavégzés és a munkavállalók szorosabb kapcsolattartása, így a közös ötletelés, nagyobb kreativitás miatt szeretnék a munkahelyi visszatérést. Magyarországon a kontroll is fontos tényező.

Itthon és külföldön is erősödik a munkahelyváltási szándék: minden ötödik munkavállaló kész arra, hogy egy éven belül váltson. 

A munkahelyváltás legfőbb oka továbbra is a fizetés. 

A válaszadók majdnem háromnegyede, Magyarországon 85 százalékuk a magasabb fizetés reményében keres új munkahelyet, míg 69 százalékuknak a munkában való kiteljesedés, 66 százalékuknak pedig a munkavégzésük elismerése a legfontosabb. Ezt a három szempontot követi a rugalmas munkavégzés lehetősége.

Összességében lesújtó, hogy a magyar munkavállalók mindössze 33 százaléka elégedett a munkahelyével, miközben a felmérésben részt vevő 44 országban az arány meghaladja a hetven százalékot.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.