Veszélyekkel járna a gázársapka bevezetése

Brüsszel nem tett le a gázársapka bevezetéséről, amelyet Magyarország továbbra is ellenez. A tervezett intézkedést ráadásul az Európai Bizottság szakmai kérdésként pozicionálta, ezért az energiaügyi miniszterek tárgyalnak róla és nem a kormányfők. Ezt viszont azt jelenti, hogy a döntéshez elegendő a többség és nincs lehetőség a vétóra.

2022. 12. 15. 5:50
null
RUSSIA-EU-GAS-NORD STREAM 2-GAZPROM Fotó: ALEXANDER NEMENOV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem került le a brüsszeli napirendről a gázársapka bevezetése. Az uniós energiaügyi miniszterek kedden nem tudtak a kérdésben dűlőre jutni. Legközelebb december 19-én, jövő hétfőn futnak újra neki a témának. Magyarország továbbra is ellenzi az intézkedést.

Brüsszel elképzelése szerint az intézkedés az Európában irányadó holland gáztőzsdén lépne életbe. Ez egy maximált árat jelent, amely időben változna. Azaz: bizonyos árszint felett nem lehetne a tőzsdén kereskedni. Létrejönne egy ársáv is, amely nagyobb mozgást engedne a holland gáztőzsde áraihoz képest. Az Európai Bizottság ezt ideiglenesnek szánja, mégpedig addig, amíg ki nem dolgozzák a cseppfolyósított gázhoz kapcsolódó árindexet. Lényegében így kívánják korlátok közé szorítani a gáztőzsde árváltozásait. 

A maximált ár azonban nem több, hanem kevesebb gázt eredményez az európai piacon. A gond pedig éppen az, hogy most is túl kevés a gáz.

 Gázársapka: egy jó és egy rossz hír

– Egy jó és egy rossz hír érkezett a gázársapkáról szóló tanácsülésről. A jó hír az, miszerint Magyarországnak sikerült elérnie, hogy kikerüljön a javaslatból a tőzsdén kívüli, kétoldalú szerződések érintettsége és a konzultációs kötelezettség. Az előbbi azért fontos, mert hazánk gázigényének körülbelül felét egy tőzsdén kívüli, hosszú távú szerződéssel szerzi be – adott magyarázatot a fejleményre közösségi oldalán Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energia-üzletágának vezetője kiemelte: 

mivel Oroszország jelezte, hogy nem szállít azokba az országokba gázt, amelyek ársapkát próbálnak bevezetni, a szerződésünk érintettsége veszélybe sodorná Magyarország gázellátását. 

– A konzultációs kötelezettség részeként pedig minden új szerződést engedélyeztetni kellett volna Brüsszellel, ami – amellett hogy jogi nonszensz – a jelenlegi helyzetben túl lassúvá és kockázatossá tette volna a beszerzéseket – ismertette a szakértő. 

Nincs lehetőség vétóra

Hortay Olivér szerint a rossz hír az, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszámolója szerint Magyarországon kívül szinte minden tagállam belemenne az uniós gázársapka-intézkedésbe, a vita már csak annak mértékéről folyik.
Az üzletágvezető felhívta a figyelmet arra a fontos körülményre is, hogy Brüsszel a gázársapkát szakmai kérdésként pozicionálta, ezért az energiaügyi miniszterek tárgyalnak róla és nem a kormányfők. Ezt viszont azt jelenti, hogy a döntéshez elegendő a többség, és nincs lehetőség a vétóra. Ha a tagállamoknak sikerül megállapodniuk az ársapka szintjéről, akkor már a jövő hétfői ülésen elfogadhatják az intézkedést. 

Oroszország jelezte, hogy nem szállít azokba az országokba gázt, amelyek gázársapkát próbálnak bevezetni
Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

– A gázársapka azonban továbbra is rossz koncepció, mert a fő problémát – hogy túl kevés gáz áll rendelkezésre az uniós piacon – nem fogja megoldani. Ha alacsonyan rögzítik az ársapka szintjét, akkor csökkenni fog a piacra bocsátott gáz mennyisége, azaz az Európai Unió fő problémáját még súlyosabbá teszi. Ha pedig magasan rögzítik, akkor az intézkedés értelmét veszíti, és mindössze annyit ér el vele az unió, hogy jogi alapot teremt Oroszországnak a meglévő szerződései könnyebb módosítására vagy felmondására – összegezte a lehetséges fejleményeket az üzletágvezető.

Csökkenhet az elérhető földgáz mennyisége

Szijjártó Péter az ülés után a többi között jelezte, hogy az ársapkával a nyáron tapasztalt, de azóta visszarendeződő rekordárakra reagáltak volna, de az elmúlt pár hónap is mutatja, hogy a helyzet mindenféle piaci beavatkozás nélkül is stabilizálódott. Szerinte az intézkedés komoly spekulációnak is teret adhat, ugyanis ha ismert az ársapka szintje, akkor minden eladó tudni fogja, hogy ennyit mindenképp hajlandó az unió fizetni, így ez kontraproduktív módon akár áremelkedést is eredményezhet. 

A javaslat súlyosan veszélyeztetné az energiabiztonságot, miután az orosz földgáz teljes körű kiváltása középtávon fizikailag lehetetlen, az ársapka pedig minden bizonnyal tovább csökkentené az elérhető földgáz mennyiségét.

 

Borítókép: Az orosz földgáz teljes körű kiváltása középtávon fizikailag lehetetlen (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.