Ki támadhatta meg az észt–finn gázvezetéket? + videó

Finnország nyomozó hatósága új felelőst talált. Hortay Olivér szerint azonban kicsit komolyabban kellene venni a nemzetközi közvéleményt és a saját polgáraikat.

2023. 10. 28. 8:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Új fejlemények érkeztek az észt–finn gázvezetéket ért lehetséges szabotázsakcióról – hívta fel a figyelmet a történtekre Hortay Olivér a közösségi oldalán. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője a részletekről is beszélt.  

A szakértő emlékeztetett: október 8-án szokatlanul nagy nyomáscsökkenést tapasztaltak a Balticonnectoron, így azt azonnal le kellett állítani. Egy távközlési szolgáltató jelezte, hogy a gázvezeték mellett futó kommunikációs kábel is meghibásodott, egy norvég szeizmológiai társaság pedig az incidens időpontjában robbanást is észlelt. Az eset utáni napokban a finn vezetés elmondta, hogy a kárt külső behatás okozta és a javítás hónapokig is eltarthat. A miniszterelnök szerint a vezeték és a kábel két különböző helyen hibásodott meg; az előbbi Finnország, az utóbbi Észtország közelében. A finnek – a NATO bevonásával – azonnali vizsgálatot indítottak, de több politikus már előre utalt rá, hogy a felelős valószínűleg Oroszország lehet. A lett elnök például nyilvánosan felvetette, hogy az oroszok közreműködése esetén a NATO-nak az egész Balti-tengert le kellene zárnia.

Az ügy azonban váratlan fordulatot vett. A finn nyomozó hatóság vezetője bejelentette, hogy a károkat feltehetően egy kínai hajó leszakadt horgonya okozhatta. A nyomozók kiderítették, hogy a NewNew Polar Bear nevű konténerhajó a sérülések idején áthaladhatott a vezeték felett, a tengerfenéken pedig egy horgonyt is találtak, aminek az egyik tüskéje letört.

– Gyanús egybeesés, hogy a Polar Bearről hiányzik az egyik horgony. Bingó, meg is van a tettes. De vajon hogyan okozhatott egy horgony két, egymástól távoli helyszínen ekkora kárt? Erre is van magyarázat. A hatóság tudniillik a tengerfenéken nemcsak egy horgonyt, de több tucat kilométeren át húzódó nyomvonalat is talált. A NewNew Polar Bear kapitányát azonban egyelőre nem sikerült elérni – ismertette Hortay Olivér. Jelezte: a nyomozóiroda vezetője szerint az indítékok tisztázatlanok és az, hogy az incidens hátterében szándékos károkozás, vagy rossz tengerészeti gyakorlat áll-e egyelőre nem állapítható meg.

Az üzletágvezető szerint a magyarázat legalább egy kérdést felvet. – Mégis hogyan volt képes a hatóság vezetője fapofával elmondani a történetet anélkül, hogy elnevette volna magát? De most komolyan. NewNew Polar Bear? Rossz tengerészeti gyakorlat? Ha az eset tényleg így történt és azt valaki megrendezte, akkor annak sokkal inkább Hollywoodban lenne a helye és nem a hadseregben – hangsúlyozta a Századvég szakértője. 

Hortay Olivér szerint az, hogy az Északi Áramlat ügyében még mindig nincs eredménye a nyomozásnak tényleg „égő”. – Világos, hogy a Nyugat éppen beleáll Kínába és az is, hogy a finnek új fiúk a NATO-ban és demonstrálni kívánják elkötelezettségüket. De ezekkel együtt nem lehetne, hogy a vezetők egy kicsit komolyabban vegyék a nemzetközi közvéleményt és a saját polgáraikat? Mégiscsak a kritikus infrastruktúrájukról van szó – tette hozzá.

Borítókép: A finn nyomozó hatóság arról adott tájékoztatást, hogy a károkat feltehetően egy kínai hajó leszakadt horgonya okozhatta (Fotó: AFP) 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.