Nyertes pozícióra tör Magyarország

A magyar kormány tudatosan épít arra, hogy a nyugati és keleti tőke, valamint csúcstechnológia Magyarországon kapcsolódjon össze. Ez kiemelten igaz a zöldtechnológia területére. A Nyugatnak ugyanis szüksége lesz a kínai technológiára, ha komolyan veszi a klímavédelmi célkitűzéseit. Kínának pedig szüksége lesz a nyugati piacra, mert nagyon nagy mennyiségű termelőkapacitást épített fel, amelyet egyedül a szövetségeseivel nem tud teljesen kihasználni.

2024. 03. 12. 5:21
LUS_6443_
autógyár, 20211022 Kecskemét 
Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. 
A Mercedes új, teljesen elektromos SUV modellje, az EQB a sorozatgyártás megindítását bejelentő ünnepsége.

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG 

A képen: gyár  belső
Kecskemét, Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. Fotó: Világgazdaság/Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háborúktól, a szankciós politika hatásaitól és a kereskedelmi konfliktusoktól terhelt világgazdaság ismét a blokkosodás felé tart. A nyugati és keleti hatalmak között érezhetően nő a feszültség. Magyarország ilyen körülmények között is igyekszik az észszerűség talaján maradni. Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter nemrégiben a következőképpen fogalmazta meg: „Magyarország elkötelezett a béke mellett, hazánk minden partnerével a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésre törekszik.” A tárcavezető ezzel arra a gazdaságpolitikai pillérre utalt, amelyre a kormányzat építeni kíván. 

Magyarország ugyanis tovább kívánja erősíteni találkozási pont jellegét, ahol a keleti és nyugati tőke, illetve high-tech technológia találkozik. A cél egyértelműen az, hogy nyugati és keleti tőke, valamint csúcstechnológia itt kapcsolódjon össze.

Mindez például az autóipar területén azt jelenti, hogy hazánkban fonódnak össze a nyugati autógyártók és a keleti high-tech akkumulátorgyártók. Magyarországon gyárt és fejleszt a három legnagyobb prémium német autógyártó vállalat, miközben a világ tíz legnagyobb keleti akkumulátorgyártó társaságából három szintén jelen van az országban. A járműipar a hazai növekedés motorja, az ágazat százötvenezer embernek ad munkát. A Nemzetgazdasági Minisztérium korábban jelezte: a következő években több mint 6300 milliárd forintnyi fejlesztés érkezhet az ágazatba, amivel húszezer új munkahely létesülhet.

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is több alkalommal beszélt Magyarország szerepéről. A többi között ezt nyilatkozta: hazánk az élő példa arra, hogy észszerű és normális gondolkodással sikeres gazdaságstratégiát lehet végrehajtani, amely elősegítette a növekedés fenntartását. Hazánk ilyen stratégia nyomán vált a keleti és a nyugati beruházások fontos találkozási pontjává, ahol adott a szabad, nyugodt együttműködés lehetősége minden szereplőnek.

– Ha Magyarország képes lehet egyfajta híd szerepét betölteni a zöldtechnológiák területén, azzal jól járhat – nyilatkozta egy rádióműsorban a minap Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője jelezte: a Nyugatnak szüksége lesz a kínai technológiára, ha komolyan veszi a klímavédelmi célkitűzéseit. Kínának pedig szüksége lesz a nyugati piacra, mert nagyon nagy mennyiségű termelőkapacitást épített fel, melyet egyedül a szövetségeseivel nem tud teljesen kihasználni. A szakérő kiemelte: ha Magyarország képes csatlakozni ehhez az értéklánchoz, az felértékelheti hazánk pozícióját.

Hortay Olivér egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy bár gazdaságpolitikáról beszélünk, mindennek komoly biztonságpolitikai haszna is lehet. 

Azaz: ha itt Magyarországon egy nyugati nagyvállalat együttműködik egy kínai nagyvállalattal a zöldtechnológiák területén, akkor az azt is jelenti, hogy hazánkat egyre kevésbé érdemes vagy célszerű bevonni a geopolitikai feszültségeszkalációba, blokkosodásba. 

Magyarország nyitott gazdaság, ezért a mi szempontunkból különösen is kedvezőtlen a konfliktusokkal terhelt kereskedelmi, gazdasági helyzet.

Orbán Viktor miniszterelnök az évértékelőjén a többi között arra hívta fel a figyelmet, hogy a jövő a zöldenergiáé meg azoké, akik gyorsan és észszerűen tudnak átállni. A kormányfő hangsúlyozta: egész Európában mi tudunk legjobban alkalmazkodni a változáshoz, „ez behozhatatlan versenyelőny, ezért is csípi sokak szemét”.

Borítókép: Az autóipar jó példa arra, hogy hazánkban fonódnak össze a nyugati autógyártók és a keleti high-tech akkumulátorgyártók (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.