Parióták: Mi nem akarunk farkasokat, akik báránybőrbe bújnak

Orbán Viktor a strasbourgi EP-ben tartott beszédét követően sajtótájékoztatón reagáltak a Patrióták Európáért pártcsalád tagjai a Magyarországot ért rágalmakra.

2024. 10. 09. 15:41
A Patrióták Európáért pártcsalád Orbán Viktorral
A Patrióták Európáért pártcsalád Orbán Viktorral Forrás: Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Patrióták Európáért pártcsalád sajtótájékoztatóján Strasbourgban jelen volt Gál Kinga fideszes képviselő, a Patrióták Európáért frakció első alelnöke, Garraud Jean-Paul, a francia Nemzeti Tömörülés tagja, Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt képviselője, Antonia Tanger Correa, a portugál Chega párt részéről, Paolo Borchia, az olasz Liga párt képviselője és Tertsch Hermann, a spanyol Vox politikusa. 

Gál Kinga kiemelte, hogy történelmi pillanat volt a mai nap,  hiszen a Patrióták Európáért képviselőcsoport Orbán Viktor miniszterelnököt köszönthette az EP-ben. 

– Megtisztelő volt Orbán Viktor magyar miniszterelnököt üdvözölni Strasbourgban, az Európai Parlamentben. Tényleg történelmi pillanat volt

– mondta Gál Kinga, majd hozzátette: 

– A Patrióták támogatására számíthat, a mai napon az is világossá vált, hogy erősek vagyunk és szervezettek, valamint világosan fogalmazunk.

Kihangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen ma csúcsra járatta a hipokráciát az EP plenáris vitájában. Véleménye szerint a magyar soros elnökség programja „jó kezdeményezések sorát tartalmazza, amelyek ellensúlyozhatják Brüsszel hibáit”, ám pont ezekre nem került sor a vita alatt. Elmondása szerint a mai nap legfontosabb következménye, hogy mindenki számára világossá vált, a magyar képviselők közül ki melyik oldalon áll a magyar politikában.

– A magyar kormány a magyar emberek oldalán, míg Magyar Péter és a Tisza Párt Brüsszel oldalán áll, és Brüsszel utasításai szerint cselekszik

– vallja Gál Kinga EP-képviselő. 

Garraud Jean-Paul francia politikus botrányosnak nevezte Ursula von der Leyen és Manfred Weber megnyilvánulását, szerinte mindkettőjük beszéde személyeskedésbe torkollt Orbán Viktor ellen, akit „hidegvérű politikusnak” nevezett. Megemlítette a politikai elkülönítés jelenségét is, amely még mindig érinti a Patriótákat, ám elmondása szerint a „cordon sanitaire” már nem annyira erős, tehát változások érezhetők ilyen téren is. 

– Mind a tizenhárom párt támogatja a miniszterelnök megközelítését a felvetett problémákhoz

– hangsúlyozta a francia politikus, utalva a frakciók legutóbbi számbeli bővülésére is. 

Harald Vilimsky osztrák képviselő a vita szükségességét hangsúlyozta a parlamentben, ám kiemelte, hogy bizonyos kifejezések semmilyen esetben sem hangozhatnak el ilyen közegben. Bírálta az EP vezetőjét, Roberta Metsola elnököt, mert nem avatkozott közbe amikor a „gazember”, „hazug” és „diktátor” jelzőkkel éltek egyes képviselők. 

Paolo Borchia olasz politikus szerint bár a vitának a soros magyar elnökség programjáról kellett volna szólnia, inkább az EP házszabálya került megsértésre. 

Kijelentette, hogy Ursula von der Leyennek, aki az EU királynőjének látja magát, azonnal le kellene mondania a mai nap után. 

Tertsch Hermann spanyol képviselő osztotta az előtte felszólalók véleményét, elmondása szerint az a kormány, amely a hazájában többséget élvez és javaslatokkal jön az EP-be, nem részesülhet ilyen bánásmódban. 

– Megengedhetetlen stílusú támadásoknak lehettünk fültanúi

– összegezte a délelőtti vitát Tertsch Hermann. 

Antonia Tanger Correa saját bevallása szerint a képviselők többsége és Ursula von der Leyen nem értette meg a népek akaratát, hogy Európának új utat kell találni.  

– Mi nem akarunk farkasokat, akik báránybőrbe bújnak– utalt többek között Ursula von der Leyenre Antonia Tanger Correa. 

Borítókép: Patrióták Európáért pártcsalád (Forrás: Facebook) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.