Tehetséggondozás magas színvonalon

Évek óta elkötelezetten támogatja a zenei tehetségeket Balázs János, aki szerint az egyik legfontosabb feladat a fiatalok folyamatos nyomon követése. A Kossuth-díjas zongoraművésszel, a Cziffra Fesztivál művészeti vezetőjével tanításról, a fesztivál gálakoncertjéről és díjátadójáról, a március 4-én megrendezendő Tehetség-napról, valamint a tehetséggondozás összetettségéről beszélgettünk.

2022. 02. 28. 6:10
null
Fotó: Asszonyi Eszter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balázs János zongoraművész amellett, hogy a Zeneakadémia docense, részt vesz a Nemzeti Tehetség Központ Talentum Hungaricum elnevezésű programjában, a Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogramban, a Virtuózok televíziós tehetségkutató zsűrijében, s korábban éveken át foglalkozott hátrányos helyzetű roma gyerekekkel a Snétberger Zenei Tehetség Központban, így igen széles rálátása van a zenei tehetségekre. 

– Hála istennek, van elég fiatal zeneművész hazánkban, de nem szabad hátradőlni és azt gondolni, hogy ez mindig így is marad. Ezért szüntelenül tenni kell. Egy tehetséggel folyamatosan foglalkozni kell. Hiszen fel lehet emelni és tönkre is lehet tenni 

– fejtette ki érdeklődésünkre Balázs János, aki a felnőttek képzésében és a rendkívüli tehetségek osztályában is tanít a Zeneakadémián.

Mint mondta, a tanároknak nagy szerepük van abban, hogy ahol tudják, segítsék a fiatalokat. – Visszagondolva a zeneakadémiai éveimre, ha a tanáraim jó szóval, szándékkal, akarattal, tettel nem álltak volna mellém, egészen biztos, hogy nem lennék abban a szerepben, hogy ilyen fiatalon ezt tovább tudjam adni – hangsúlyozta. Balázs János elárulta, hogy másképpen foglalkozik a növendékeivel, mint azok a tanárok, akik több évtizede tanítanak az intézményben. Az ő módszereiket is tiszteli, de életkoránál fogva fiatalosabb, a mai kor igényeihez igazodó látásmódot tud átadni hallgatóinak, akik a Cziffra Fesztivál Tehetség-napján mutatkoznak be.

Egy fiatal zeneművész számára nélkülözhetetlen a színpadi rutin megszerzése, azonban más egy zongoraóra a megszokott teremben, más egy vizsgalégkör és megint más egy koncertlégkör. 

Balázs János véleménye szerint nagyon sok erőt kell megmozgatni ahhoz, hogy összeálljon egy fiatal magyar zenei tehetség élete. Hiszen nem csak arról szól a zeneművészek élete, hogy gyakorolnak vagy koncerteznek. Sokkal többről szól ez az életpálya. Balázs János pedig évek óta elhivatottan igyekszik ehhez minden támogatást megadni. 

Egy hosszú, boldog, harmonikus életre és karrierre szeretné felkészíteni a fiatalokat. A zongoraművész szerint manapság becsületre méltó, ha valaki nem egy bóvli szakmát választ, amiből könnyen meg lehet gazdagodni, hanem olyat, ami elképesztően sok munkát, energiát és időt igényel. És tele van nehézségekkel.

A Balázs János által életre hívott Cziffra Fesztivál évek óta támogatja és nyomon követi a tehetségeket. Mesterkurzusokat hirdetnek 

– idén Dráfi Kálmán, Becht Erika és Miklósa Erika vállalta a tanítást –, a Cziffra-emlékév és Fesztivál részeként itthon és külföldön is fellépési lehetőséget biztosítanak az ifjú zeneművészeknek, és a fesztivál díjaival segítik egy-egy pálya kibontakozását, ahogy egykor az alapító, Cziffra György támogatta a tehetségeket senlis-i alapítványában. 

– Minden évben két, harminckét év alatti fiatalt tudunk segíteni egy-egy millió forinttal, melyet két budapesti önkormányzat támogat. De ez a díj egyben rangot is jelent a nemzetközi zenei életben. 

– emelte ki Balázs János, hozzátéve: öröm azt látni, hogy a néhány éve díjazott tehetségek a tanulmányaik előmenetelére tudták fordítani a pénzjutalmat, s azóta nemzetközi versenyeket nyernek, külföldi egyetemekre járnak. A fesztiválon két életműdíjat is átadnak, illetve tizen­nyolc éves korig, a X. és XIII. kerületi zeneiskolák nominálása alapján gyerekeket támogatnak. A gálakoncerttel pedig a legtehetségesebb iskolásokat arra inspirálják, hogy a mai világban nem túl vonzó, ám érzelmileg rendkívül gazdag zenei pályát válasszák.

Mint megtudtuk, legközelebb március 4-én rendeznek Tehetség-napot, amelyen a Nemzeti Tehetség Központ mentoráltjai adnak koncertet a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, támogatva ezzel művészi kibontakozásukat, továbbá megmutatva azt, hogy a rengeteg világhírű művész mellett felnövekvőben van egy újabb generáció. 

Az esten Sándor Norbert (klarinét), Barbarics Csanád (zongora), Janszó Orsolya (ének) és Dankó Richárd (zeneszerző, zongora) lép fel. Balázs János ezeknek a fiataloknak jövőképet, szemléletmódot, gondolkodást és tapasztalatot próbál átadni. – Szeretnénk kinyitni a szemüket, s megmutatni nekik, hogyan lehet a tehetségből sikert kovácsolni. Hiszen minden művész álma az, hogy telt házas koncerteket adjon a világ számos pódiumán – összegezte a zongoraművész.

Borítókép: Balázs János a tehetségek társaságában (Fotó: Asszonyi Eszter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.