Közéletről, politikáról irodalmi nyelven

Domonkos László Feltámadás után címet viselő kötete nem Jézus Krisztus feltámadt testben eltöltött negyven földi napjáról mesél, sem az apostolok térítő munkájáról, sem pedig a Szentlélek eljöveteléről. A szerzőnek a Magyar Hírlapban 2010 után megjelent publicisztikáiból válogat a könyv. Így hát ama feltámadás a 2010 óta tartó, rendkívül sikeres polgári kormányzás több mint egy évtizedéről kínál látleletet.

2022. 04. 04. 11:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mondhatni, soha jobbkor nem láthatott volna napvilágot a gyűjtemény, a megjelenéskor nyakunkon volt a választás, ami megerősítheti a feltámadás utáni világot avagy visszahozhatja a politikai kalandorokat, gazembereket, kóklereket, más szóval a demokratikus ellenzéket, amely, miként a megkaparintott önkormányzatokat, úgy semmizné ki az országot – ahogyan a feltámadás előtti két ciklusban.
Minden jegyzet egykori megjelenési dátumával olvasható. Az első 2010. január 18-i, míg a befejező 2021. december 9-i. Pusztán azért véstem ide az időpontokat, mivel rendkívül érdekes visszaemlékezni, ugyan mi is történt az adott napon, illetve annak környékén. A politikai emlékezet, úgy tartják, meglehetősen kurta. Bevallom, elsőre nekem sem ugrott be semmi a fenti két dátum olvastán. Miről írt Domonkos László? Egy taxis utazásról, ahol a sopánkodó sofőr a Péterffy Sándor utcai kórház előtt hajtva ócsárolni kezdte az egészségügyet lerohasztó kormányt. Ne tévedjünk, akkor még a világhatalom bábkormánya zabálta Magyarországot, éppen libás Bajnai DatAdat Gordon helytartóságával. Emlékeznek? Az év első hónapjában az Alkotmánybíróság eltörölte a Bajnai-kabinet által január 1-jével bevezetett ingatlanadót. Az elvtársak, no meg az internacionalista gazdáik olyannyira kifosztották hazánkat, hogy már saját tulajdonunkért követeltek pénzt tőlünk.
 

 

Most – pusztán a kontraszt végett – lássuk a másik dátumot. Frappáns írásában Domonkos László az ElkXrtuk örvén, a honi politika Gerébjei fölött tör pálcát. S mi zajlott a tavalyi esztendő végén? Hivatalba lépett Karl Nehammer osztrák kancellár, elfoglalva a csupán 35 évesen politikailag kivégzett Sebastian Kurz helyét, mivel az ifjú tehetség ki mert állni Orbán Viktor mellett az EU-val szemben. Szintén ja­nuárban iktatták be az új német kancellárt, ezzel vége szakadt Merkel Mutti 15 éves országlásának, s a kereszténydemokraták 2005-től tartó kormányzásának. Bulgáriá­ban és Csehországban a jobboldali kormányokat mindenféle új formációk kényszerkoalíciós kabinetje váltotta. Hazánk kivételként megmaradt a bő évtizede járt illiberális úton, kétharmados felhatalmazással halmozva sikert sikerre.


Domokos László minderről az irodalmi újságírás nyelvén szól. Tárcáit bár fűti – a jogos – indulat, a józanság, az érvek, a tudás, a stílus, időtálló, tanulságos művekké nemesítik. Ír a kultúrharcról, a soha meg nem tartott Gyurcsány-perről, az oktatás átalakításáról, az országrontó Bokrosról, az ’56-os emlékműnek csúfolt vaskeféről, persze George Sorosról, az amerikai eltörlés „kultúráról”, a százéves trianoni gyalázatról, a migránsáradatról. Meg oly sok mindenről, ami megesett velünk e meglehetősen sorsdöntő évtizedben, elgondolkodtató, szórakoztató-szubjektív történelemkönyvében.
Domonkos László: Feltámadás után (Inform Kiadó 2022.)

Borítókép: Domonkos László író (Fotó: YouTube)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.