Hamarosan kezdődik az Interferenciák nemzetközi színházi fesztivál

A Kolozsvári Állami Magyar Színház által szervezett 8. Interferenciák nemzetközi színházi fesztivál hivatalos megnyitóját csütörtökön este 18 órakor tartják a színház emeleti előcsarnokában. Az eseményt a teátrum Hamlet-előadása nyitja meg. A tizenegy napos fesztivál programjában idén tizenegy ország tizennégy társulata szerepel.

Magyar Nemzet
2022. 11. 15. 13:11
null
Fotó: Biró István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tompa Gábor, a fesztivál igazgatója a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Interferenciák nemzetközi színházi fesztivál nyolcadik kiadásának az idei alcíme a Félem / Remény, amely utal a napjainkat meghatározó félelemre, amelyet az elmúlt időszak járvány és háborús helyzete váltott ki. Elmondása szerint ebben az időszakban a színháznak még nagyobb a felelősségvállalása: szenvedélyesen keresnie kell az igazságot és fel kell tárnia a tényeket, az események mögött rejlő titokzatos okokat és érdekeket, s a maga eszközeivel rá kell világítania a tragikus jelenségeket mozgató bonyolult összefüggésekre. De ami ennél is fontosabb, reményt kell sugallania a nézők számára, egy kis fénysugarat az alagút végén. Emlékeztetni arra a bátorító krisztusi mondatra, hogy: „Ne féljetek!”

A fesztiváligazgató megjegyezte, megkésve hirdethették meg a fesztivál programját, hiszen az utolsó pillanatig kétséges volt, hogy sikerül-e megteremteni a rendezvény anyagi hátterét. 

A nagy érdeklődésnek örvendő előadások között említette a Kolozsvárra sokadszor visszatérő Jaram Lee dél-korai phanszoriművész Az öreg halász és a tenger előadását, valamint Nagy József koreográfus Omma című előadását, amelyet a Franciaországban világhírűvé vált vajdasági magyar rendező afrikai táncosokkal vitt színre.

Tompa Gábor rendkívül fontosnak tartotta, hogy először sikerült elhozni Kolozsvárra az egyik legjelentősebb európai kortárs színházi rendezőként bemutatott svájci Christoph Marthaler egyik rendezését. A Nincs ötletem a Lausanne-i Vidy Színház produkciója.

A fesztivált a Kolozsvári Állami Magyar Színház Hamlet-előadása nyitja meg, amellyel egyben a decemberben 230 éves kolozsvári magyar színházi életet is ünneplik.

Magyar nyelven a kolozsvári társulat két másik előadását, az Andrei Serban által rendezett Oidipuszt és az ifj. Vidnyánszky Attila által rendezett és a Gyulai Várszínházzal közösen bemutatott Ifjú barbárokat, valamint a Vidnyánszky Attila által rendezett Tóték című előadást láthatja a közönség.

Tompa Gábor külön kiemelte Örkény István háborús klasszikusának előadását, amelyet a Gyulai Várszínház a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színházzal közösen vitt színre. Megjegyezte: az Ukrajnából Magyarországra menekült társulat értelmezésében különös aktualitást nyer a darab.

Az Interferenciák fesztiválon az előadások mellett találkozókat is szerveznek az alkotókkal, és kiállítások, koncertek, filmvetítések, valamint könyvbemutatók egészítik ki a színházi programot. A bemutatott produkciókat magyarul, románul és angolul is feliratozzák.

Az előadások részletes programja megtalálható a fesztivál honlapján.

Borítókép: A Kolozsvári Állami Magyar Színház épülete (Fotó: Biró István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.