Gulag és Gupvi

A Rubicon Intézet május 24-én 18 órakor várja az érdeklődőket a Gulag és Gupvi című beszélgetésre. Az esemény házigazdája Kovács Örs, meghívott szakértő Bognár Zalán történész, a Károli Gáspár Református Egyetem docense. A Rubicon-est témája a fogolyügy.

Magyar Nemzet
2023. 05. 19. 13:30
Asszonyok az északi sarkkörön túli Vorkuta lágerében, 1945. Fotó: Laski Diffusion/Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A második világháború után tömegeket vetettek hadifogságba és hurcoltak szovjetunióbeli kényszermunkára jogtalanul, „málenkij robot” vagy igazoltatás ürügyén. Sok család hiába várt: az elhunytakról semmilyen információ nem érkezett. 

Mai magyar társadalmunk egyik legégetőbb és legfájóbb kérdése a fogolyügy. Érdekelve van ebben annak minden rendű rétege és minden rangú tagja

 – írta Teleki Géza vallás és közoktatásügyi miniszter 1945 nyarán. S valóban így volt, hiszen 1,1 millió ember – katona és civil – került hadifogságba. Azaz ténylegesen szinte minden családot sújtott valamilyen szinten ez a helyzet. Hogyan állunk ma a kérdés feldolgozásával, mennyit tudunk felmenőink sorsáról?

Bognár Zalán történész. Fotó: Teknős Miklós

Bognár Zalán fő kutatási területe a két világháborúra és az azt követő koalíciós időszakra, a kényszerű migrációkra, a Gulag, a hadifogoly- és a polgári internáltak kérdéskörére irányul. Mint munkatársunknak korábban elmondta: erős forráskritikával kell kezelni a szovjet iratokat. Már az a tény is jelentősen csökkenti a dokumentumok valóságértékét, hogy civil férfiak és fiúk tömegeit hurcolták el, úgy állítva be őket, mintha ellenséges ország fegyveres katonájaként harcoltak volna a Szovjetunió ellen.

De miért is várjuk el, hogy a terrorra és félelemre épített totális diktatúrában keletkezett dokumentumok megmutassák a valóságot? Leginkább azt mutatják, amit a felettesek elvártak a beosztottjaiktól. A Gulag-kutatás fehér foltjai a számoknál kezdődnek. 

A Magyar hadifoglyok a Szovjetunióban – Dokumentumok (1941–1953) című kötet forrásai például egymást is hiteltelenítik: a szovjet adatok ugyanis hol 234 ezerben, máskor 476, 513, 526 vagy éppen 541 ezerben határozzák meg a magyar hadifoglyok létszámát. Ehhez képest a Magyar Nemzeti Levéltár a kormány támogatásával közel hétszázezer magyar fogoly kartonját– illetve annak digitális változatát – vásárolta meg Oroszországtól 2019-ben. És még ez a létszám sem tükrözi a valóságot. 

A polgári lakosság tömeges elhurcolása azzal magyarázható, hogy hatalmas munkaerőhiány volt a Szovjetunióban. A kommunista állampárt nemcsak hadifoglyokkal pótolta a hiányt, hanem az elfoglalt országok állampolgáraival is, mivel azok tömeges és ingyenes munkaerőt jelentettek. A foglyok adatait néhány kivételtől eltekintve a kinti céltáborokban vették fel, ezért a szovjet kartonok nem tartalmazzák azokat, akik a vonatúton vagy a közép- és kelet-európai táborokban meghaltak – mondta Bognár Zalán. Velük sem számolnak a szovjet források.

Gulag és Gupvi. Forrás: Bognár Zalán

A történelmi traumáról bővebben a Gulag és Gupvi című eseményen beszél a történész május 24-én, szerda 18 órától. Helyszín: Budapest Főváros Levéltára (1139 Budapest, Teve utca 3–5.).Az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, a Rubicon Intézet honlapján.

 

Borító: Asszonyok az északi sarkkörön túli Vorkuta lágerében, 1945 (Fotó: Laski Diffusion/Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.