Nomád Nemzedék: Felgyújtói építik újra Makovecz mesterművét

A Nomád Nemzedék Háza újraépül Tokajban, ezzel Makovecz Imre egyik alkotása ismét életre kelhet.

Magyar Nemzet
2023. 06. 29. 11:15
Nomád Nemzedék Háza Makovecz Imre Magyar Művészeti Akadémia
Nomád Nemzedék Háza egykoron Forrás: Magyar Művészeti Akadémia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június 24-én volt egy esztendeje annak, hogy Szent Iván éjszakáján lángba borult Makovecz Imre építész, a Magyar Művészeti Akadémia alapító örökös elnöke által, az 1970-es évek végén létrehívott tokaji Nomád Nemzedék Háza. A Makovecz Imre végakaratának megfelelően gyújtották fel a menthetetlen műszaki állapotú faépületet. Idén, ugyanezen a napon a Nomád Nemzedék Házának újjászületését indították el Tokajban.

Nomád Nemzedék Háza Makovecz Imre Magyar Művészeti Akadémia
Nomád Nemzedék Háza és az alkotó, Makovecz Imre Fotó: Magyar Művészeti Akadémia

 

A Nomád Nemzedék Háza újjáéled

A Magyar Művészeti Akadémia miskolci regionális munkacsoportja, a Makovecz Alapítvány, a Tokaji Pap Miklós Népfőiskola és Tokaj önkormányzata szervezői alapkő letételével egybekötött megemlékezést tartott a Táncsics Mihály út 2. számú alatt. A hétvégén tartott eseményen köszöntőbeszédet mondott Bodonyi Csaba építész, az MMA rendes tagja, a miskolci regionális munkacsoport vezetője és Koncz Zsófia országgyűlési képviselő, miniszterhelyettes.

Bodonyi Csaba kifejtette, hogy a felégetett egykori jurtaépület bár fából volt, szimbolikusan mégis alapkőnek tekinthető, mégpedig a Makovecz-univerzum első, közösség által létrehozott alapkövének, ami a későbbiekben mindazt inspirálta, ami a Nomád Nemzedék Háza körül történt.

 

Nomád Nemzeték Háza alapkőletétel
Nomád Nemzedék Házának újjáépítése. Fotó: Orosz Péter / Magyar Művészeti Akadémia

Az építőtáborokat, a vándoriskolát, a Kós Károly Egyesülést, az Országépítő című folyóiratot, és a Magyar Művészeti Akadémiát is. Hozzátette, hogy a munkacsoport támogatásával elkezdődhet az első – a regionális működésben talán legfontosabb – program, amely a fiatalok művészeti előrehaladását, látásmódjának fejlődését segíti elő az új, összművészeti nyári szabadegyetem helyszínének létrehozásával.

Az újjáépítéssel méltó emléket állítunk a Nomád Nemzedék tokaji szerveződésének, mely valaha összművészeti programot nyújtott. Ebből a táborból több későbbi MMA-tag került ki, Makovecz Imre és Zelnik József táborszervezőn kívül mások mellett Vidák István, Bánszky Pál

– mondta el Bodonyi Csaba.

Nomád Nemzedék Háza
Nomád Nemzedék Házának alapja Tokajban Fotó: Orosz Péter / Magyar Művészeti Akadémia

 

A Nomád Nemzedék Házának alapköve már a helyére került

A rendezvényen megemlékezést tartott Zelnik József néprajzkutató, író, az MMA alapító és rendes tagja, továbbá Makovecz Pál, a Makovecz Alapítvány elnöke. Zelnik József, a Magyar Művészeti Akadémia alapító és rendes tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy egy „őstörténeti” pillanatot ismétlünk az alapkő letételénél. Azt a pillanatot, amikor a Bodrog és a Tisza találkozásánál, a félszigeten fél évszázada elkezdték az eredeti Nomád Nemzedék Házának építését.

A Nomád Nemzedék mai képviselőinek elszánt törekvése és feladata a ház újjáépítése. 

Idén, június 24-én a Csernyus Lőrinc építész, az MMA rendes tagja által készített tervek alapján megtörtént az alapkőletétel. A továbbiakban építő kalákatábort szerveznek. Cél egy összművészeti szabadegyetem mielőbbi elindítása a makoveczi hagyományokat követve, ily módon a tűzkeresztségen átesett épület a folytonos megújulás szimbólumává válhat.

Borítókép: Magyar Művészeti Akadémia

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.