A Petőfi utcák lakóit úgy láthatja, mint még soha

A Pictorial Collective dokumentarista fotóscsapatának egyedülálló kiállítása nyílik szerda este hatkor a Capa Központban. A Petőfi utcák népe című tárlaton a magyarországi és a határon túli Petőfi utcák lakóit örökítették meg.

Tóth Gábor
2023. 06. 21. 13:01
Petőfi utcák népe Móricz-Sabján-Simon (1980-2022) felvételén. (Forrás: Pictorial Colletive)
Petőfi utcák népe Móricz-Sabjan-Simon (1980-2022) felvételén. (Forrás: Pictorial Colletive) Fotó: Móricz-Sabján-Simon Forrás: Pictorial Colletive
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bácsi Róbert László, a Pictorial Collective vezetője lapunknak beszámolt arról, hogy dokumentarista fotósként gyakorta kerülnek olyan különleges élethelyzetekbe, ahol megbizonyosodhatnak arról, hogy milyen sokszínű és változatos ez az ország. Ezeket a vizuális élményeket egy egységes koncepció alapján kívánták rendezni. Így alakult ki az az elképzelésük, hogy Magyarország egyik legnépszerűbb nevű utcáját, a Petőfi utcákat fogják felkeresni, hogy az ott élőket megörökíthessék.

Petőfi utcák népek. (Fotó: Hirling Bálint, Pictorial Collective)
Fotó: Pictorial Collective/Hirling Bálint

A kilenctagú fotóscsapat (Bácsi Róbert László, Bődey János, Hirling Bálint, Mohai Balázs, Móricz-Sabján Simon, Pályi Zsófia, Stiller Ákos, Urbán Ádám és Végh László) másfél év alatt több mint ötszáz településen járt, ahonnan több tízezer fényképfelvétellel tért haza. A Pictorial Collective tagjai nem álltak meg az országhatároknál, Erdélyben, a Délvidéken, valamint Kárpátalján is készítettek fényképeket a Petőfi utcákban.

Bácsi Róbert elmondta, hogy bárhol is jártak, mindenhol Petőfi Sándor élő és eleven kultuszával találkoztak. Az emberek büszkék arra, hogy a Petőfi utcában laknak, Petőfi Sándor megbecsültségét és tekintélyét egyetlenegy rendszer sem tudta elhomályosítani, a magyar emberek számára a tragikus sorsú költő máig a hazafiasság legfőbb jelképe.

A terepmunkáról elmondta, hogy nem lehet sietni a fényképfelvételek elkészültével. Gyakran több napot kell eltölteni egy-egy településen egy igazán jó fotóért. 

Nem lehet autóval végigszáguldani egy falu utcáján, hanem gyalogosan kell házról házra járni, megismerni a helyeiket. Ha sikerül a bizalmukat elnyerni, csak akkor szabad a fényképezőgépet elővenni

 – mondta a Pictorial Collective vezetője.

Petőfi utcán népe. Stiller Ákos fényképfelvétele. (Fotó: Stiller Ákos, Pictorial Collective)
A Petőfi utcák népe szerdától látogatható a Capa Központban. Fotó: Pictorial Collective/Stiller Ákos

Azt tapasztalták, hogy a Petőfi utca a kisebb településeken gyakran nem is fő utca, hanem az a „Kossuth utca” vagy éppen „Fő utca” mögé szorul. 

Ebből adódott, hogy nem feltétlenül a legreprezentatívabb településrészeket láthatjuk viszont a felvételeiken. 

„Budapesttől kétszáz-háromszáz kilométerre más az élet. Nem feltétlenül rosszabb, ez csak annyit jelent, hogy az emberek másképpen élik az életüket, más kihívásokkal szembesülnek. Más sorsok kerülnek a középpontba. Magam is megtapasztalhattam, hogy azokon a településeken, ahol szerényebben, visszafogottabban élnek az emberek, attól az még ugyanúgy lehet szimpatikus egy nagyvárosi ember számára is. A vidéki életnek sok szépsége van” – nyilatkozta lapunkban Bácsi Róbert, a Pictorial Collective vezetője.

A Pictorial Collective dokumentarista fotóscsapatának a Petőfi utcák népe című kiállítása a Capa Központban látható június 22. és október 1. között.

Borítókép: Petőfi utcák népe (Fotó:Pictorial Colletive/Móricz-Sabján-Simon)

 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.