Az öt legjobb Leonardo DiCaprio-film – Titanic + videó

Egy igazi klasszikus, minden idők egyik leglátványosabb mozija.

2023. 08. 18. 20:00
null
Forrás: InterCom
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Leonardo DiCaprio filmjeit bemutató sorozatunkban elérkeztünk a bronzérmes alkotáshoz. Idézzük fel, eddig milyen alkotások szerepeltek a mini toplistánkon, az ötödik helyet a Steven Spielerg által készített Kapj el, ha tudsz (Catch Me If You Can) című film szerezte meg, míg a negyedik pozícióban Scorsese mozija a Viharsziget (Shutter Island) végzett. A képzeletbeli dobogónk harmadik fokára egy igazi klasszikus, minden idők egyik leglátványosabb mozija, a Titanic lépett fel.

3. Titanic (1997) 

A katasztrófafilmbe ágyazott romantikus drámát a látványos filmek mestere, a háromszoros Oscar-díjas kanadai rendező James Cameron rendezte, aki olyan klasszikus filmeket készített, mint például a Terminátor / A Halálosztó (The Terminator, 1984),  A bolygó neve: Halál (Aliens, 1986), A mélység titka (The Abyss, 1989), Terminátor 2. – Az ítélet napja (Terminator 2: Judgment Day, 1991), True Lies – Két tűz között (True Lies, 1994), Avatar (2009) vagy éppen az Avatar: A víz útja (Avatar: The Way of Water, 2022). Az új évezred első felében víz alatt forgatott dokumentumfilmeket készítetett a Bismarck nevű német csatahajóról, illetve egy IMAX térhatású filmet Ghost of the Abyss címmel.

Egy kis történelem 

Az RMS Titanic brit Olympic osztályú utasszállító hajó korának egyik legnagyobb utasszállító luxus óceánjárója volt. Elsüllyeszthetetlennek tartott rekeszes hajótörzzsel rendelkezett. A Titanicot egy óceánjáró hármas második hajójaként tervezték „testvérhajóival” heti három járat kiszolgálására és a transzatlanti forgalom dominálására, a White Star Line társaság számára. 

Fotó: Wikipédia

A Harland and Wolff hajógyárban építették az észak-írországi Belfastban. 1912. április 10-én hagyta el Southampton kikötőjét a legendás hajó, és indult el New Yorkba. 1912. április 14-én éjjel történt a tragédia, és április 15-én hajnal 2.20-kor elnyelte az óceán – írja a Wikipédia. Érdekesség: 1912-ben 7,5 millió dollárból épült a Titanic, amely a film készítésének időpontjában nagyjából 150 millió dollárnak felelt meg.

A mozi 

A film a Titanic katasztrófáját meséli el egy nagyon erős fikciós romantikus szállal megerősítve. A legendás hajón játszódik a történet, ahol egymásba szeret két fiatal, a jómódú Rose DeWitt Bukater (Kate Winslet) és a szegény, csavargó művész Jack Dawson (Leonardo DiCaprio). A hajó katasztrófájával párhuzamosan láthatjuk ezt a szerelmi szálat, ami azért hordoz magában feszültséget, mert Rose az édesanyjával és a meglehetősen durva és öntelt vőlegényével Caledon Hockley-val, (Billy Zane) utazik a hajón. Rose lázad, mert nem akar férjhez menni Caledonhoz, öngyilkos akar lenni, de Jack megmenti őt, majd rájönnek arra, hogy mennyire összeillenek és annak rendje és módja szerint egymásba szeretnek. 

A Titanic című film 25. évfordulójára készült változat plakátja - Fotó: InterCom

A konfliktus tehát Caledon és Jack között pattanásig feszül. A történet végét ismerjük, a Titanic jéghegynek ütközik, a fiatalok szerelme így nem tud beteljesedni. Duplán szomorú lenne így a befejezés, de mégsem ez az érzésünk, hiszen a zseniális forgatókönyvnek köszönhetően az egész sztorit az idős Rose (Gloria Stuart) meséli el, egyfajta feloldást nyújtva, keretbe foglalva a mozit. A Titanic sodró lendületű mozi, egyetlen pillanatra sem engedi el a néző figyelmét, sokak szerint a romantikus szál nagyon erős, túlzó. Az azonban egész biztos, hogy a nézőknél és a szakmánál is betalált Cameron ezzel az alkotással. Idén februárban a mozi 25. évfordulóját ünneplendő, James Cameron többszörös Oscar-díjas filmje felújított változatban, 3D-ben és HFR-ben kerül ismét a mozikba.

Szédületes rekordok 

Tizennégy Oscar-díjra jelölték a filmet, amiből tizenegyet el is hódított, köztük a legjobb filmnek járó díjat. A Titanic tartja a legtöbb Oscar-díjat nyerő film rekordját megosztva a Ben-Hurral (1959) és A Gyűrűk Ura: A király visszatérrel (The Lord of the Rings: The Return of the King, 2003). Illetve a titanic tartja a legtöbb Oscar-jelölést kiérdemlő alkotás címét is, az 1950-es Mindent Éváról (All About Eve) című filmmel megosztva. Ha pedig a nézettségi listákat vizsgáljuk, akkor azt látjuk, hogy bár már a nyitó hétvégéjén is jól szerepelt, csak a következő évben bizonyított igazán a jegyeladások terén. 15 hetet töltött a jegyeladási lista élén, ennél többször csupán az E.T.-nek (E.T. the Extra-Terrestrial) sikerült győzedelmeskednie, Spielberg klasszikusa 1982-ben 16 hétig vezette ezt a listát. Az eredetileg tervezett költségvetés kétszeresét emésztette fel a forgatás, így a 20th Century Fox kénytelen volt a rivális stúdiót, a Paramount Picturest is bevonni a munkálatokba.

A film zenéje 

A Titanic filmzenealbuma hatalmas siker lett. Csak az Egyesült Államokban 11 millió példányszámban értékesítették, de az egész világon hódított. A filmzene minden korábbi eladási rekordot megdöntött, amelynek köszönhetően James Horner bevonult a legnépszerűbb zeneszerzők közé. Az album vokalistája a norvég Sissel Kyrkjebø, ill. hallhatjuk Céline Dion előadásában a film betétdalát (My Heart Will Go On) is. A zenei album akkora siker volt, hogy készült egy folytatása is Back to Titanic címmel, amelyen az előző lemezre fel nem került felvételek mellett újonnan rögzített tételek is hallhatók.

Érdekességek

A Titanic egyik jelenete annyira híressé vált, hogy emberek ezrei próbálják meg lemásolni. A filmben Jack (Leonardo DiCaprio) és Rose (Kate Winslet) egy romantikus jelenet játszanak el a hajó orrában, amelynek csúcsán állnak és karjukat kitárják. Ez a jelenet annyira ikonikus lett, hogy nemcsak a film rajongói, hanem turisták is szívesen utánozzák, és a hajó orrában fotózkodnak hasonló pózokban. De amit kevesen tudnak erről a jelenetről az az, hogy a valóságban egy hatalmas, 30 méter magas dombon forgatták, amelyet a forgatáshoz építettek a kaliforniai Rosarito Beachen. A dombot a forgatás befejezése után természetesen nem bontották le, hanem turisztikai célokra használják, azóta is számos látogatót vonz. 

A filmben több mint 150 kaszkadőr működött közre, és Billy Zane kaszkadőre a filmben a nagyszerű magyar szakember Piroch Gábor volt. A fa bútordarab, amelyen Rose a film végén megmenekül, egy valós, a Titanicról előkerült darab alapján készült el. Az eredeti maradványt a Halifaxi Múzeumban őrzik. Több jelölt is volt Rose szerepére: Gwyneth Paltrow, Claire Danes és Gabrielle Anwar is, de végül Kate Winslet lett a befutó. Állítólag annyira szerette volna a szerepet, hogy folyamatosan üzeneteket hagyott, és hívogatta a rendezőt. Egy alkalommal még egy szál rózsát is küldött neki a következő kísérőszöveggel: „A te Rose-odtól” – olvasható a Mafab összeállításában. További érdekesség, hogy Titanic volt első olyan film, amelyben két embert jelöltek Oscar-díjra ugyanazon karakter alakításáért: a fiatal és az idős Rose-t alakító Kate Winsletet és Gloria Stuartot, végül egyikük sem kapta meg a díjat.

Összefoglaló

A Titanic minden idők egyik leglátványosabb mozija. Cameron fantasztikus filmet varázsolt a hajó történetéből. Sikerült neki a fikciós, kitalált elemekkel és szereplőkkel újat mutatni, felfrissíteni a sztorit. A romantikus, szerelmi szál olyan plusz dimenziót adott az egyébként is izgalmas témának, hogy a siker borítékolható volt. Nem véletlen, hogy a film bemutatóját követően valóságos Titanic-őrület tört ki. Sorra készültek a különböző dokumentumfilmek, kihasználva Cameron filmjének sikerét. Nem véletlen azonban, hogy annak ellenére, hogy 14 Oscar-jelöléséből 11 díjat el is hozott a mozi, egyik elismerést sem a színészek kapták, pedig Kate Winslet, Leonardo DiCaprio és Billy Zane is remekül hozták a saját szerepüket. Az az igazság, hogy a film nem mindennapi látványvilága egy kicsit elvitte a szakma figyelmét a színészekről. De csak a szakmáét, mert Leonardo DiCaprio ezzel a filmmel lépett be igazán Hollywood kapuján, Jack Dawson megnyerő figurája örökre belopta magát a női szívekbe és elindította DiCapriot azon az úton, hogy mára az egyik legjobb színésszé vált Amerikában.
 

Idővonal: A Titanic című filmet 1997-ben mutatták be, abban az évben, amikor megkezdődött Bill Clinton amerikai elnök második ciklusa, átadták az első Balassi Bálint-emlékkardot – Bálint napján – a budai Gellért szállóban. Az európai irodalmi díjat az első alkalommal Tóth Bálint költő vette át, az ortodox húsvét ünnepén kihirdették Teoctist bukaresti pátriárka – illetve a Szent Szinódus – döntését, miszerint az eddigi gyulai helynökséget püspöki rangra emeli, a Mir űrállomásnak ütközött egy orosz Progress típusú teherűrhajó. Az űrállomás egyik modulja jelentősen megrongálódott, az energiatermelés drasztikusan lecsökkent, de az űrhajósok biztonságban megúszták a balesetet, Constantin Degeratu román vezérkari főnök magyar partnere, Végh Ferenc altábornagy, vezérkari főnök meghívására Budapestre érkezett kétnapos hivatalos látogatásra, amelynek során egy közös magyar–román békefenntartó zászlóalj létrehozásáról tárgyaltak, az amerikai szenátus jóváhagyta a vegyi fegyverekre vonatkozó egyezményt, amely kimondja a vegyi fegyverek globális betiltását, Szlobodan Milosevicset választotta jugoszláv elnökké a szövetségi parlament, Diána walesi hercegné halálos autóbalesetet szenvedett Párizsban, és II. János Pál pápa boldoggá avatta Apor Vilmost, a szovjet katonák által 1945-ben meggyilkolt vértanú püspököt. (Wikipédia)


A Leonardo DiCaprio filmjeit bemutató sorozatunkban a jövő héten már az ezüstérmes alkotással érkezünk.

Borítókép:  Jack (Leonardo DiCaprio) és Rose (Kate Winslet) a film egyik jelenetében (Forrás: InterCom)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.