Fel a fejjel, avagy sírva nevetni

Keleti Márton tragikomédiája, a Fel a fejjel című 1954-es magyar film a témája a Szélesvásznú történelem most szombati epizódjának. Az alkotás egyike Latabár Kálmán emlékezetes filmjeinek, a műsorban pedig Benkő Péter Jászai Mari-díjas színművész a meghívott vendég, aki életének egyik legnagyobb élményeként emlékszik vissza a forgatásra. A műsor második felében Dudás Viktor filmszakértő beszélget Zavaros Eszterrel és Csatári Bencével a film ötvenes évekbeli fogadtatásáról.

2023. 12. 09. 8:00
Szélesvásznú történelem, Benkő Péter, Fel a fejjel, magyar filmvígjáték, Latabár Kálmán
Fotó: Hír tv
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fel a fejjel egyike annak a három keserédes, fantasztikusan kifejező filmnek, melyek a zsidóüldözésről szóltak, s Benkő Péter nagy kedvencei. A történet ugyanis 1944-ben játszódik, s bizony Sanyikát, azaz a kis Benkő Pétert éppen Peti bohóc, vagyis Latabár Kálmán segíti, hiszen bujkálnia kell a nyilasok elől.

Szélesvásznú történelem, Fel a fejjel, Latabár Kálmán, magyar film, Dudás Viktor filmszakértő
Dudás Viktor filmszakértő mesél. Fotó: Hír TV

Megtudjuk, hogy a régi autók és régi ruhák között, egy különleges világban érezte otthon magát a forgatáson az ekkor hatéves Benkő Péter. Mindenkivel jóban volt, boldogan jött-ment a szünetekben, egyedül Básti Lajossal nem barátkozott meg, mert – ahogy meséli – bizony beleszerelmesedett Ferrari Violettába, azaz a filmbeli Annuskába, Básti feleségébe. A közös munka Latabárral izgalmas volt, de mivel a színész nagyon megtervezte előre a jeleneteket, ahogy ezt most már Benkő Péter is látja, ezért aztán nem nagyon lehetett vele a forgatáson kvaterkázni.

Szóba kerül a műsorban, hogy 

a filmben különösen nagy lélekkel bíró színészek jöttek össze, így például Peti Sándor, Gózon Gyula, Suka Sándor, s Benkő Péter szerint ez sütött a filmvászonról is. 

A ma már 76 esztendős művész e filmalkotás után hosszabb ideig nem játszott, de a szerep és a forgatás élménye megmaradt a lelkében. A Színművészeti Főiskola évei során hamar elindult pályája, hiszen húszévesen megkapta A koppányi aga testamentumában Babocsai László szerepét. S ahogy most végiggondolja, úgy véli, hogy a színészekhez szinte pszichiáterként kell viszonyulni, és nagy szeretettel együttműködni velük.

Dudás Viktorral a műsor második felében a korabeli kritikákat idézi fel a két műsorvezető. Ekkoriban Latabár Kálmántól egyfajta magyar Chaplin-alakítást vártak, ugyanakkor Keleti Márton bátor alkotása idején mind a rendező, mind Latabár éppen a szakma csúcsán volt. A nézőket e két név egyből bevonzotta a moziba, írjon bármit a kritika, ráadásul a tévedéseket középpontba helyező vígjáték is hálás téma volt. Ugyanakkor az egyéni boldogulást kereső figura az ötvenes évek sztahanovista elvárásaitól távol állt.

Borítókép: Jelenet a Szélesvásznú történelem adásából (Fotó: Hír TV)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.