Festők az adventi kalendáriumban

Kortárs festőket a közterületre vinni egyre népszerűbb vállalkozás, még akkor is, ha ez esetben csak az eredeti munkák reprodukciójáról lehet szó. A Vörösmarty téri karácsonyi vásárok egyik legkülönlegesebb változata az volt, amikor adventi kalendáriumot építettek, az ablakok mögött pedig a kortársak képei emelték az ünnep fényét.

2023. 12. 23. 7:00
adventi kalendárium
Forrás: lakaskultura.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenkori képzőművészek egyre népszerűbbek a gyűjtők körében itthon is, mind aukciókon, mind pedig a direkt vásárokon –  art faireken , amelyeket elsősorban a fiatal, még nem befutott alkotók munkáinak népszerűsítésére szerveznek.

adventi vásárok
A youngart X-mas adventi képzőművészeti vásár. Forrás: Octogon.hu

Az ünnepi időszakban például a Resident Art minden évben megtartja a karácsonyi vásárt, általában az elérhetőbb értékű műalkotások eladásának céljából. A kezdeményezés népszerűbbé teszi a kortárs festők műveit, egyben egyedi ajándékot kínál az ünnepekre. Második éve szerveznek youngart X-mas vásárt is hasonló céllal. 

kortárs festők adventi kalendárium
A Gerbaud-ház homlokzata megihlette a rendezőket. (Forrás: Utazomajom.hu)

A közterületre reprodukciók formájában kihelyezett műveknek is egyre több változatát ismerjük: nem olyan régen buszmegállók citylight felületein voltak láthatóak ilyen képek, de különböző felületekre nyomtatva a műveket, számos szabadtéri kiállítást tartottak jelenkori alkotóinknak. 
Közben létezik az az álláspont is, amely szerint festményt csak eredetiben lehet megtekinteni, hiszen agyagszerűségétől, textúrájától megfosztva nem beszélhetünk műalkotásról.

Ennek ellenére a tendencia azt mutatja, hogy a művészek nagyon szeretik ezeket a kiállításokat, szívesen vesznek részt bennük, hiszen népszerűbbé teszi őket, a széles közönség felé nyithatnak általuk.

A Vörösmarty téri karácsonyi vásárok már két évtizede a legautentikusabb vásárok között szerepel az útikönyvekben és magazinokban. Egyre bővülő tradicionális portékái, a tér rendezése, a tér eleve létező adottságai miatt is vált nemzetközileg ismertté az ott szerveződő advent. 
Tizenöt éve annak, hogy az egyik legkreatívabb „mutatvánnyal” álltak elő a szervezők: a Gerbaud-ház homlokzatának ablakaiból adventi kalendáriumot formáltak. Az egyes ablakok kinyílása után pedig kortárs festőművészek képeit tekinthettük meg kinagyítva, nagyon szép megvilágításban. 

Noha ez volt az egyik legeredetibb ötlet a tér ünnepi pompába öltöztetésére, nem ismételték meg a szervezők. 

Tavaly a legjobb ötven vásár közé került a Big 7 Travel utazási oldal besorolásában a Vörösmarty téri karácsonyi vásár.

Borítókép: Vörösmarty tér (Forrás:Big7Travel) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.