Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Be lehet-e törni egy igazi férfit, meg lehet-e élni a szabadságot a képzelet világán túl is? – teszi fel a kérdést ez a magyar filmköltemény

1971-ban mutatták be Huszárik Zoltán álomszerű filmjét, a Szindbádot. A Krúdy Gyula novelláiból készült lírai alkotás a magyar filmkultúra egyik legkülönlegesebb darabja, klasszikus értelemben vett történet helyett inkább az alapművek esszenciáját, érzéseket, hangulatokat, vágyakat fogalmaz meg. A Szélesvásznú történelem aktuális adásában a mű színházi változatának színészei, Tóth Auguszta és Berettyán Sándor voltak Zavaros Eszter és Csatári Bence vendégei.

2024. 06. 15. 12:00
Szindbád
Szindbád örökké él, a Szélesvásznú történelem szombati adásában a műsorvezetők és meghívott vendégeik beszélgetnek a filmről. Szindbád című filmről beszélgetnek.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csatári Bence rögtön az adás elején történelmi kontextusba helyezi Szindbád alakját, aki az Ezeregyéjszaka meséjéből kölcsönzi nevét, kalandjai azonban nem távoli egzotikus helyekre, hanem az emberi lélek mélyére vezetnek. A műsorvezető felvetése szerint az Osztrák–Magyar Monarchia korában a polgárosodás rohamléptékű terjedése hívta életre Szindbád alakját is, a korban ugyanis minden adott volt ahhoz, hogy a szerelmek még szebben szövődjenek.

Szindbád
Latinovits Zoltán egyik legemlékezetesebb alakítását nyújtotta a Szindbádban. Forrás: NFI

Szindbád a zabolázatlan férfi kudarca?

A történelem helyett azonban Szindbádnál a közönséget sokkal jobban foglalkoztatja Szindbád alakjában megbúvó Krúdy személye, a szenvedélyes, mindenek fölött álló szerelem és vágyakozás univerzális, korokon átívelő érzései. Miként Krúdy novelláit, úgy a nemes egyszerűséggel csak filmkölteménynek hívott mozgóképes adaptációt is sokkal inkább innen fogják meg a színészek is.

Én azt gondolom, hogy az egész mű egy nagy-nagy álombeli utazás. A film számomra Krúdynak azt a kivetített vágyát jeleníti meg, amit a Huszárik és a Sára fantasztikusan megcsinálták, hogy gyakorlatilag ez egyetlen egy álom. Krúdy a házas ember, aki már kikötött, és ezt nehezen éli meg, ezért hajósként visszamegy a régi helyekre. Gyakorlatilag álmaiban, az íráson keresztül éli meg azokat a vágyakat, amit egy szabad férfi szeretne megélni. Mire vágyott, mit szeretett volna megélni

meséli Tóth Auguszta, aki a Nemzeti Színház darabjában legalább nyolc különböző nőt is megjelenít a színpadon. Berettyán Sándor folytatva kollégája gondolatmeneté, megjegyzi, hogy a filmben is elhangzik, Szindbád 107 nőbe volt szerelmes, de még több van, akiről ő maga nem tud. Valójában ez a 107 nő ugyanaz a nő, csak más-más alakban jelenik meg. 

Minden nő ugyanaz a típus, amit Szindbád keres, de végül mindig kiderül, hogy mégsem, csak addig érdekesek, amíg titokzatosak – mondja a színpadi változatban a 17 éves Szindbádot megformáló színész, Tóth Auguszta szerint mégis akad egyetlenegy nő, amelyik kivétel, Szindbád ugyanis mindig visszatér Majmunkához:

Majmunka az a nő, aki talán idősebb, érettebb volt mindig, és mindig el tudta fogadni a hős bohóságát. Tulajdonképpen minden nő akkor veszített, amikor Szindbádot meg akarta fogni, és meg akarta változtatni.

A Szindbád különlegesen szép lírai film, az emlékezés képlékeny világát a szabadon áramló képek tükrözik. Múlt és jelen, képzelet és valóság szétválaszthatatlanul egymásba folynak – olvasható az NFI oldalán.

Kár is lenne hagyományos értelemben vett cselekményt vagy időbeli sorrendiséget keresni, a Szindbád az érzések, hangulatok és az asszociációk filmje, amit a film gyönyörű látványvilága mellett a folyton bevillanó szuperközelik és emlékfoszlányok erősítenek. Szindbád az elmúlás küszöbén még visszatekint, szinte beleveszik a képzelet világába, ám ez talán nem kevésbé valós, mint maga a valóság: az idő mulandósága mindnyájunknak nehezen megválaszolható kérdéseket tartogat. 

Huszárik Zoltán azon ritka alkotók közé tartozik, akik megdöbbentően kevés munkával tudtak maradandót alkotni, a rendező csupán két nagyjátékfilmet rendezett. A Szindbádról korábban több alkalommal is írtunk, eltérő nézőpontok alapján, ezeket itt lehet elolvasni:

A filmet ma este 20 órakor sugározza a Hír TV, utána 22 órától nézhetjük meg a Szélesvásznú történelem vonatkozó adását, az ismétlésekre holnap vasárnap 13 és 11 órakor kerül sor.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.