Az öt legjobb Nicolas Cage-film – Con Air – A fegyencjárat + videó

Látványos akciófilm a 90-es évekből, igazi adrenalinbomba.

2024. 10. 25. 20:00
Forrás: InterCom
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nicolas Cage filmjeit bemutató minisorozatunkban az ötödik helyet egy felkavaró, sötét thriller, a 8 mm szerezte meg. Ezen a héten a negyedik helyezett mozival érkezünk, ami a 90-es évek egyik legikonikusabb akciófilmje, a Con Air – A fegyencjárat.

4. Con Air – A fegyencjárat (1997)

A filmet Simon West rendezte, a producere pedig az akciófilmek koronázatlan királya, Jerry Bruckheimer volt. A fegyencjárat része annak a hullámnak, amely Jerry Bruckheimer nevéhez fűződött az 1990-es években, olyan filmekkel együtt, mint a The Rock (A szikla) és az Armageddon, amelyek szintén hasonló, akciódús, látványos stílust képviselnek. A film nagy kasszasiker volt, több mint 224 millió dollárt hozott világszerte, szemben a 75 millió dolláros gyártási költséggel. A fegyencjárat zenei aláfestése nagyban hozzájárul a feszült és pörgős hangulathoz. A filmhez készült zene, különösen a How Do I Live című dal, amit eredetileg Trisha Yearwood énekelt, de LeAnn Rimes verziója vált híressé. Ez a dal az egyik legikonikusabb balladává vált a 90-es években, és Grammy-díjra is jelölték. Simon West filmje jelöléseket kapott a legjobb hangvágás kategóriában az Oscar-díjra is.

Forrás: Mafab.hu

A történet

A háborús veterán,  Cameron Poe (Nicolas Cage) börtönbe kerül, miután önvédelemből megöl egy férfit. Miután letöltötte büntetését, szabadul, és hazatérne feleségéhez és kislányához. Azonban egy speciális repülőgépre teszik, amely a legveszélyesebb bűnözőket szállítja. Az utazás alatt a foglyok, élükön a kegyetlen Cyrus „The Virus” Grissommal (John Malkovich), átveszik a gép irányítását. Poe titokban próbálja megakadályozni a menekülési tervet, miközben megpróbálja életben tartani az ártatlanokat.

Szereplők

Cameron Poe (Nicolas Cage): a főszereplő egy exkatona és börtönviselt férfi, aki hazatér a családjához. Egy szerencsétlen utcai verekedés során véletlenül megöl valakit, amiért 7-10 év börtönt kap. Ő a ritka kivétel, hiszen bűnözők között van, de alapvetően jó ember.

Cyrus „The Virus” Grissom (John Malkovich): a film főgonosza. Egy zseniális, de rendkívül veszélyes bűnöző, aki brutális bűncselekményekért van elítélve, ő vezeti a rabok lázadását és a repülőgép eltérítését.

Vince Larkin (John Cusack): egy amerikai marsall, aki próbálja megmenteni a helyzetet a földről, miközben Poe-val együtt dolgozik a foglyok lázadásának megfékezésén. Cusack karaktere éles kontrasztban áll a fegyverekre támaszkodó kollégáival, hiszen inkább diplomáciai megoldásokat keres.

Forrás: Mafab.hu

Garland Greene (Steve Buscemi): az egyik legemlékezetesebb karakter, egy pszichopata sorozatgyilkos, aki rideg és ijesztő, de van benne valami kísértetiesen nyugodt és filozofikus, ami groteszk módon vonzóvá teszi. Karaktere valóságos feszültségforrást jelent a filmben.

Érdekességek

A film nagy része a levegőben játszódik, hiszen a rabokat szállító gépet eltérítik. A forgatás során valódi repülőgépeket és nagyszabású díszleteket használtak. A gépmodell egy C–123 Provider, amelyet külön erre a célra alakítottak át. Az egyik legemlékezetesebb jelenet a Las Vegas-i kaszinók közötti ütközés, amely valóban látványos és drámai csúcspontja a filmnek. A film hatalmas költségvetéssel készült, és a különleges effektusokra nagy hangsúlyt fektettek. 

Forrás: InterCom

A film számos helyszínen készült, köztük Utah sivatagos területein is. Az elhagyatott terepek segítettek abban, hogy a film egyes részei még izgalmasabbak és elszigeteltebbek legyenek, amikor a rabok kitörési kísérleteiről van szó. A filmet Phil Swartz emlékének ajánlották. Swartz speciális effektekkel foglalkozó szakember volt, aki a forgatás során egy balesetben vesztette életét. Nicolas Cage saját maga végezte az akciójeleneteinek nagy részét, és jelentős időt töltött azzal, hogy fizikailag felkészüljön a szerepre, beleértve az intenzív edzéseket és a harci kiképzést is.

Összegzés

A Con Air intenzív akciójelenetei és látványos speciális effektjei hozzájárultak ahhoz, hogy a film a 90-es évek egyik emlékezetes akciófilmje legyen. Nicolas Cage hosszú haja szintén emlékezetessé tette a mozit. Malkovich és Buscemi zseniális játéka pedig ahhoz kellett, hogy A fegyencjárat többé tudjon válni, mint egy tucatakciófilm. 

Összességében a Con Air egy akciódús, szórakoztató film, amely mind a látvány, mind a színészi játék szempontjából kiemelkedő. Ideális választás lehet azoknak, akik egy klasszikus, feszültséggel teli akciófilmre vágynak, amely a 90-es évek nosztalgikus hangulatát idézi.

Idővonal: A fegyencjárat című filmet 1997-ben mutatták be, abban az évben, amikor megkezdődött Bill Clinton amerikai elnök második ciklusa, átadták az első Balassi Bálint-emlékkardot – Bálint napján – a budai Gellért Szállóban. Az európai irodalmi díjat az első alkalommal Tóth Bálint költő vette át, az ortodox húsvét ünnepén kihirdették Teoctist bukaresti pátriárka – illetve a Szent Szinódus – döntését, miszerint az eddigi gyulai helynökséget püspöki rangra emeli, a Mir űrállomásnak ütközött egy orosz Progress típusú teherűrhajó. Az űrállomás egyik modulja jelentősen megrongálódott, az energiatermelés drasztikusan lecsökkent, de az űrhajósok megúszták a balesetet. Az amerikai szenátus jóváhagyta a vegyi fegyverekre vonatkozó egyezményt, amely kimondja a vegyi fegyverek globális betiltását. Diana walesi hercegné halálos autóbalesetet szenvedett Párizsban, és II. János Pál pápa boldoggá avatta Apor Vilmost, a szovjet katonák által 1945-ben meggyilkolt vértanú püspököt. (Wikipédia)

A Nicolas Cage filmjeit bemutató sorozatunkban a jövő héten már a bronzérmes mozival érkezünk.

Borítókép: Cameron Poe (Nicolas Cage) szokatlan, hosszú hajjal. (Forrás: InterCom)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.