Sosem volt még ennyire alacsony a munkavállalók elkötelezettségi szintje

Egy legújabb felmérés szerint tíz európai alkalmazottból mindössze ketten érzik magukat kellően elkötelezettnek állásukban, s ez az adat alacsonyabb, mint bárhol másutt a világon.

Forrás: zdnet.com2022. 07. 08. 18:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felmérést végző cég 2022-es jelentése kimutatta, hogy az európai munkavállalók elkötelezettsége mindössze 14 százalék, míg Észak-Amerikában 33, világ többi részén pedig 21 százalék.

Azt is megállapították, hogy a munkahelyi stressz szintje világrekordot döntött – még a 2020-as szintnél is magasabb. A Gallup kommentárja szerint a világ közelebb van a Mars meghódításához, mint ahhoz, hogy megmentse a veszélyben lévő munkahelyeket szerte a Földön.  

Az állás elhagyását okozó demotiváló tényezők közül első helyen a nem megfelelő bánásmódot jelölték meg az alkalmazottak, valamint az elbocsátások, kezelhetetlen munkamennyiség, a vezetők nem egyértelmű kommunikációja, a vezetői támogatás hiánya és az észszerűtlen határidők jelentette nyomást említették meg.

A helyzet megoldásának a kulcsa a jó vezetők lehetnek, akiknek az lenne a feladatuk, hogy szerethetőbbé tegyék a munkát az alkalmazottak számára azzal, hogy a munkavállalók elkötelezettségét és elégedettségét tartják szem előtt.

A vállalati menedzsereknek jobb tanulóknak és jobb vezetőknek kell válniuk, akik jobban együttműködőbbek, mint most. Az igazán jó vezetők segítenek a kollégáknak tanulni, fejlődni, elismerik őket a munkájukért, hogy valóban úgy érezzék: törődnek velük. Az ilyen munkakörnyezetben a dolgozók jól boldogulnak a  kihívásokkal – tette közzé a közvélemény-kutató cég.

A Yerbo mentális jóléti platform 2022 márciusában több mint 36 200 IT-szakember részvételével végzett tanulmány megállapította, hogy minden ötödik munkavállaló esetében nagy a kiégés kockázata.

Bár a stressz és a szorongás általában minden munkához hozzátartozik, a Gallup felmérése szerint az alkalmazottak 59 százaléka számol be arról, hogy gyakran tapasztal stresszt és aggódik a munkahelyén.

Ugyanakkor 31 százalék számol be arról, hogy gyakran tapasztal haragot a munkahelyén, és 33 százalék pedig arról számol be, hogy fizikai fájdalmat érez. A kutatás kiemeli, hogy ezek a számok 46–83 százalékkal magasabbak az elbocsátott munkavállalók esetében, mint az elkötelezett alkalmazottak esetében.

A négynapos hét bevezetése megoldhatja a munkavégzéssel kapcsolatos legnagyobb problémákat, de csak abban az esetben, ha a cégek alkalmazkodni tudnak az új helyzethez.

A munkavállalói elkötelezettség nem feltétlenül függ össze az elégedettséggel. Forrás: Pexels

Az elkötelezett munkavállalók kevésbé valószínű, hogy hiányoznak majd a munkahelyükről, hagyják el a munkahelyüket vagy szenvednek munkahelyi balesetet. 

Érdekes módon az elkötelezettség nem feltétlenül függ össze a munkavállalói elégedettséggel. Bár Európában alacsony a munkavállalói elkötelezettség, a régióban a második legalacsonyabb azoknak az alkalmazottaknak az aránya, akik azt mondják, hogy a következő 12 hónapban valószínűleg elhagyják a munkahelyüket (14 százalék), valamint a második legalacsonyabb régióban azon munkavállalók aránya, akik szerint a korrupció elterjedt az ország vállalkozásaiban (60 százalék). 

A tanulmány megállapította azt is, hogy az európaiak jobban megbecsülve érzik magukat a munkahelyeiken, mint más régiók alkalmazottai.

Borítókép: A munkahelyi stressz szintje világrekordot döntött (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.